Medimagazin logo

Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı uygulamaya konuldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan genelgeyle Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı (2015-2018) uygulamaya konuldu.
Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı uygulamaya konuldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı ile ilgili Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sağlık alanında yaşanan gelişmelerin yanı sıra ekonomik ve teknolojik imkanların da gelişmesinin, bireylerin yaşam kalitesini artırdığı ve daha uzun ömürlü olmalarını sağladığı belirtilen genelde, bu doğrultuda, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve etkin sunulabilmesi için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Tütün kullanımının, bulaşıcı olmayan hastalıkların en önemli risk faktörlerinden birisi olduğu ifade edilen genelgede, tütün kullanımının azaltılmasıyla birçok hastalığın önüne geçilebildiği kaydedildi.

Bu kapsamda, Onuncu Kalkınma Planı'nın (2014-2018) sağlıkla ilgili bölümlerinde, "tütün kullanımı ile mücadele"nin, sağlıklı hayata yönelik program ve eylem planları arasında sayıldığı, bu programların geliştirilmesi ve uygulamada etkinliğinin artırılmasına vurgu yapıldığı hatırlatıldı.

Genelgede, Kalkınma Planı'nın sağlıkla ilgili programında, "tütün kullanımı ile mücadele kapsamında programlar ve kampanyalar düzenlenmesi ve denetimlerin etkinleştirilmesi"nin istendiği ve bu konulardaki koordinasyon görevinin Sağlık Bakanlığına verildiği de anımsatıldı.

-Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda

Kalkınma Planı'nda yer alan "tütün kullanımı ile mücadele" konusunda belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda, ilgili kurumların katılımıyla hazırlanan "Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı'nın (2015-2018)" genelgenin yayımıyla uygulamaya konulacağı bildirildi.

Eylem planının, Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili kurumlara gönderileceği ve Bakanlığın internet adresinde yayımlanacağı ifade edilen genelgede, planın izlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi, gerektiğinde değiştirilmesi ve güncellenmesi, ihtiyaç duyulması halinde yeni strateji, program ve eylem planları hazırlanarak onaylanması ve uygulamaya konulması görevlerini yürütmek üzere, Sağlık Bakanlığının başkanlığında "Ulusal Tütün Kontrolü Koordinasyon Komitesi" kurulmasının da uygun görüldüğü belirtildi.

Genelgede, Komitenin, Sağlık Bakanı veya Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanının başkanlığında, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Yükseköğretim Kurulundan üst düzey temsilcilerin ve Sağlık Bakanı tarafından belirlenecek konu ile ilgili diğer kurumlardan ve sivil toplum kuruluşlarından yeterli sayıda temsilcinin katılımıyla oluşturulduğu kaydedildi.

Komitenin, 6 ayda bir veya gerektiğinde başkan veya üyelerden birisinin talebi üzerine en geç bir hafta içerisinde toplanacağı belirtilen genelgede, Komitenin sekretarya hizmetleri ve aldığı kararların ilgili kurumlarca uygulanmasının takibi ve koordinasyonunun, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütüleceği bildirildi.

Komitenin, gerekli gördüğünde, diğer bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek birlikleri, medya ve sivil toplum kuruluşları ile sektör temsilcilerini toplantılarına davet edebileceği belirtilen genelgede, Komite tarafından ihtiyaç duyulması halinde, alt komite, danışma grupları ile geçici ve kalıcı çalışma grupları oluşturulabileceği aktarıldı.

-Her türlü destek

Eylem Planında, çeşitli kurum ve kuruluşların konuya ilişkin görev ve sorumluluklarının da belirlendiği ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"Yerine getirilmesi gereken görevler konusunda ve eylem planının uygulanması sürecinde ihtiyaç duyulacak her türlü bilgi Sağlık Bakanlığınca sağlanacak, bilgilendirme, işbirliği ve koordinasyon toplantıları düzenlenecek ve uygulamalar yakından takip edilecektir.

Ülkemizin tütün kontrolü alanında, tüm dünyada örnek gösterilen uygulamaları göz önünde bulundurularak Komite çalışmalarında alınan kararlar ile Program ve Eylem Planı'nın uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü katkı ve desteğin, bütün bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilmesi ve bu kapsamda kurumlarca üstlenilen görev ve sorumlulukların özenle yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim."

ulusal
tütün
kontrol
eylem
planı
uygulamaya
konuldu
Yorum (1)
bozeren
kafeteryaları bir denetletseniz, ortalık öyle duman altı olmuş ki sn başbakanım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir