Medimagazin logo

ÜSYE’de işte bu yüzden sağlık harcamaları artıyor!

SOnbahara girdiğimiz şu günlerde, özellikle birinci basamaktaki hastaların büyük bir oranını ÜSYE oluşturuyor. Yapılan bir çalışmada çocuklarda viral enfeksiyonların semptom sürelerini incelenirken, aslında sağlık harcamalarının neden arttığını da gözler önüne serdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ÜSYE’de işte bu yüzden sağlık harcamaları artıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-48 çalışmanın derlendiği bir meta analizde 0-18 yaş arası çocuklarda görülen viral enfeksiyonların semptom süreleri incelendi. Buna göre hastaların yüzde 90’ında akut öksürüğün 25 gün, akut bronşiolitin 21 gün, sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının 15 gün, nonspesifik üst solunum yolu enfeksiyonlarının 16 gün, kulak ağrısının 7-8 gün, boğaz ağrılarının 6-7 gün, krupun ise 2 gün sürdüğü izlendi.



Araştırma verilerini Medimagazin’e yorumlayan aile hekimliği uzmanı Dr.Erol Yayla, verileri şöyle yorumladı:
“Bu derlemeye göre bir hastanın viral enfeksiyona bağlı öksürüğü varsa 25 gün geçmeyecek demektir. Muayenesi normal olacak olan bu hasta, birinci basamakta kesinlikle aradığı sonucu bulamayacak, mutlaka ikinci ve üçüncü basamağı kullanmak isteyecektir. Bu 25 gün içinde, geçmeyen öksürük yüzünden defalarca hastanelere, sağlık kuruluşlarına başvurulacak, gereksiz tetkik ve görüntüleme yöntemleri uygulanacak, hasta gereksiz yere radyasyon alacak, gereksiz tedavilere, kimyasal ajanlara maruz kalacak demektir. Çünkü öksürüğü geçmeyecek, ama hastanın şifa arayışı devam edecektir.

Tabi bu başvuruların ekonomik bedeli, basit viral enfeksiyonu tedavi etmeyle harcanacak bedelin kaç katı olacağını siz hesap edin. Ayrıca kullanılacak ilaçlarla oluşabilecek yan etki ya da komplikasyonların da bedeli ağır olabilecektir.

Hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının boş yere işgali ve ciddi hastalara ayrılması gereken kaynak ve zamanın basit bir viral enfeksiyona ayrılması da ayrı bir sorundur. Zaten hekim ve sağlık kuruluşlarının sayısının ve malzemesinin kısıtlı olması, hekim ve sağlık çalışanlarının tükenmişlikle karşı karşıya kalmış olması, şiddete maruz kalması, boşa kullanımın bedelini daha da arttırıcı, vicdanı daha da zorlayıcı ek şartlardır.”

Araştırma için kaynak:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24335668
 

üsye’de
işte
bu
yüzden
sağlık
harcamaları
artıyor!
Yorum (1)
Mücahit Altuntaş
Sayın Doktor Erol Yayla önemi bir sorunu tanımlamış.Teşekkür ediyorum. Viral enfeksiyonda sürelerin bu kadar olmasına vakıfmıyız, bilincindemiyiz !?Sağlık çalışanı olarak , hekim olarak , millet olarak ! Sanmıyorum. Antibiotik kulanım oranları ve antibiotik dirençleri bunun göstergesi. Gerekçeleriyle , süreçleriyle bu sorun kuşkusuz ele alınmalı. Bu üsye sorununda bile tüm sağlık sisteminin bir bütün olarak hareket etmesi önemli bir iş yükü azalması ve kalite iyileşmesi sağlayabilir.Farkındalık için sayın dr Erol Yayla'ya teşekkür ederim. Bunun her alanda sağlık sisteminde olaması gerektiğini , "ama" olmadığını tanımlamak zorundayım , tanımlamak zorundayız ! Ancak ! , olayın kalıcı , etkin yekpare çözülmesi ancak sağlık sisteminin bütünselliği , eşgüdümü ile olabilir. Ancak sevk sistemi , eğitim donanımı , geri ve ileri bildirimler , hastaların semptomlarıyla sistem içinde on line elektronik ortamda görülebilmesi ve tanımlanabilmesi ile ! , tabi ki empati işbirliği eşgüdüm ortamında , bu oratmı sağlayan özerklik ve idareci dinamiklerinde SİSTEMİNDE !!! bunlar olabilir. Bu sistemin ve kavramalrın gözetilmesi , önemsenmesi , ısrar edilmesi zamanla karar verici hekimin de bu sağlıklı tutumu , bilimsel tutumu sahiplenmesi ,ortaklaştırması , pekiştirmesi , katılması anlamına da gelecektir. Buna ihitiyacımızda var.Çünkü ülkemizde ne yazıkki mezuniyet sonraı SİSTEMATİK VE KURAL HALİNE GELMİŞ , DENETLENEN eğitim oratamı YOK ! Sağlık istemi içinde ortak yanlışların ve doğruların görülebilir ve sürdürülebilir olmasını nasıl sağlayabiliriz !? Bu var mı? Var diyen var mı ? Varsa yazsın.Çünkü sistemin , sağlık sisteminin kendi içnde ergonomi , hasta oryantasyonu yok ! Yok ! Peki ben soruyorum ? Niye yok ? Niye bu sistemi tesis etmeyi beceremiyoruz ?! Sayın doktor Erol Yayla önemi bir sorunu yine tanımlamış. "Hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının boş yere işgali ve ciddi hastalara ayrılması gereken kaynak ve zamanın basit bir viral enfeksiyona ayrılması da ayrı bir sorundur. Zaten hekim ve sağlık kuruluşlarının sayısının ve malzemesinin kısıtlı olması, hekim ve sağlık çalışanlarının tükenmişlikle karşı karşıya kalmış olması, şiddete maruz kalması, boşa kullanımın bedelini daha da arttırıcı, vicdanı daha da zorlayıcı ek şartlardır.” Yine geliyoruz sağlık sistemine , sağlık sisteminde eksik olan kavramların iyi tanımlanmasına Kayıkçı kavgasını , dur bakalım ne olacak , suya sabuna dokunmama halerini bırakalım.Sağlık sorunu hepimizn hayatını , konforunu , acayip bozacak ve herbirimiz fena halde sistemin kurbanı yapabilecek potansiyel RİSKLER taşıyor.Bir an önce tanımlanmalı , giderilmeli Sağlık ortamında herşey Adan Z ye daha ergonomik , daha konforlu , empati ve eşgüdümle , daha bilimsel tanımlanabilir , çözülebilir. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 07 Ekim 2015
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir