Medimagazin logo

Uzmanlık dernekleri Tam Günün iptali için çalışacak

Hekimlerin özellikle Tam Gün Yasasıyla mücadele vermek için 2008 yılında kurduğu ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği öncülüğünde 20’ye yakın derneğin içinde yer aldığı Uzmanlık Dernekleri Platformu tekrar toparlanarak gelinen süreci ve ortak eylem planını değerlendirdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Uzmanlık dernekleri Tam Günün iptali için çalışacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2007 yılından bu zamana kadar gündemde olan ve 16.Temmuz 2010 tarihinde Anayasa Mahkemesinin bazı maddelerini  iptal ettiği “Tam Gün”,  18 Ocakta Torba Yasayla birlikte tekrar kanunlaştırıldı.

Bugün Tam Gün Yasasıyla mücadele amacıyla kurulan Uzmanlık Dernekleri Platformu basın toplantısı düzenleyerek, geçmişte yapılanları ve geleceğe dair planlarını anlattı.

Platform sözcüsü Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof.Dr.Cansun Demir daha önce gazete ilanları vererek Tam Gün konusunda görüşlerini açıkladıklarını ve serbest çalışma hakkından asla geri dönmeyeceklerini söyledi.


TTB yüzünden bu zamana gelindi
Daha önce TTB ile birlikte de hareket eden Uzmanlık Dernekleri Platformu adına açıklama yapan Prof.Dr. Demir, kendilerinin Tam Güne tam olarak hayır dediklerini ancak Türk Tabipleri Birliğinin “Biz de Tam Gün’den yanayız ama……” diye başlayan konuşmaları yüzünden bu zamanlara gelindiğini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği’ne olayın ciddiyetine vardığını ama geç kaldığını söylediklerini belirten Prof.Dr.Demir “Ama Türk Tabipler Birliği’nin son gönderdiği yazı ile bu konudaki kaygılarımızın boş olmadığı görülmektedir” dedi.


Cumhurbaşkanından olumsuz yanıt
Son Yasa’yla ilgili olarak Cumhurbaşkanına yazı ile bu kanunun onaylamamasını istediklerini ancak olumsuz sonuç aldıklarını da belirten Demir “Tam Gün için Türk Tabipleri Birliğin’den yarar göremeyeceğimiz belli olduğundan uzmanlık derneklerinin bir araya gelmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.


Daha önce iptal edilen maddeler var
Prof.Dr.Demir, 18 Ocakta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tam Gün Yasasının bir çok maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Prof.Dr.Cansun Demir şöyle konuştu:
“Öğretim Üyelerinin başka yerlerde çalışmayacakları, Serbest Meslek icra edemeyeceğini belirtmektedir. Bu Anayasa Mahkemesinde daha önce iptal edilmiş bir maddedir. Yine daha önce Anayasa Mahkemesi yalnızca bir yerde çalışması gerekliliği iptal etmiştir. Üniversite Öğretim Üyelerinin yüzde 50’sinin özel hastanelere yönlendirilmesi işçisin ya devlette ya Özelde dayatmasıdır. Hekimlerin Özel Hastanelere ucuz iş gücü olarak peşkeş çekilmektedir.” dedi.

 

Eğitim kötüleşecek
Tıp Fakültelerinde iyice azalan eğitim kalitesinin bu yasa ile daha da kötüleşeceğini savunan Prof.Dr. Demir şöyle devam etti:
“Bu sistemde çalışmak istemeyen öğretim üyesi sayısı artacak, sistem içerisindekiler de mutsuz bir çalışma ortamına sürükleneceklerdir. Bunun en önemli ve tehlikeli sonucu ise tıp fakültelerindeki eğitim kalitesinin düşmesinin ortaya çıkaracağı ağır bedeller olacaktır. Hekimlik gibi insan hayatını doğrudan etkileyen bir meslekte bu durumun geri dönüşü ve telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurması konusunda ciddi endişeler taşımaktayız”.,


Eşitliğe aykırı
Hukuki anlamda en büyük problemin ise  Anayasanın eşitlik ilkesinden hareketle üniversitelerde bir ikilik yaratılmakta olduğunu savunan Demir “ Hukuk, Mühendislik, Ziraat Fakültesindeki Öğretim Üyeleri mesai sonrasında kendi ofislerinde, bürolarında çalışabilecekken, örneğin Avukatlık yapabilecekken, hekim öğretim üyeleri bu haktan yoksun  bırakılmaktadır. Bu Kanun daha öncede Anayasa Mahkemesince aykırı olduğu için reddedilmiş bir yasadır” dedi.

Hasta bakmak suç
Yasanın getirdiği üç  ay içinde serbest meslek faaliyetlerine son vermeyenlerin üniversite ile ilişiğinin kesilecek olmasının da Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Demir, Torba Yasayla birlikte hekimin komşusuna yada yolda rahatsızlanan birine bakmasının da  suç olacağını belirtti.

Dernekler ortak eyleme geçecek
Uzmanlık Dernekleri Platformu olarak ortak eylem planı da oluşturulan toplantıda bundan sonraki aşamada medyada bu konunun anlatılması ve CHP ile Anayasa Mahkemesine gitmesi için görüşüleceği belirtildi.

uzmanlık
dernekleri
tam
günün
iptali
için
çalışacak
Yorum (48)
ÖGRETİM ÜYESİ
ilgili kurumların biran önce girişimde bulunması gereklidir. Hukuksuzluğun had safhaya çıktığı ülkemizde hekimlerin ve hastaların mağdur duruma düşmemesi için AYM'e biran önce gidilmesi iyi olur.
0
Cevapla
Dras
Biz kaç kişi yiz acaba
0
Cevapla
Emrah kologlu
Eşitlik simdi mı aklınıza geldi Kamudaki hekime muaynehane yasaklanın sizlere dokunulmasın neredeydi bu uzmanlık dernekleri Tam gün gelince egitim kötülesecek diyen hocalar Ben 21 yıllık hekimim benim dönemimde ogrenciyi vizite istemeyen muaynehane dısı hastaya asla bakmayın hocalar iyi egitim veriyordu da simdi mı kotulesecek Ben asistanlığım da 100 hasta bakarım yeterli bir tane muaynehane hastası bakmayın derdim bizleri o kadar soğuttunuz Lütfen kişisel menfaatlerinize egitim kelimesini eklemeyin Sevgiler Emrah kologlu
0
Cevapla
himmetdede
Uzmanlık derneklerinin bu girişimi destekiyorum. İptal istemi için temel gerekçeleri belirtmişler. 1- Anayasal eşitlik maddesi için en önemli konu: diğer dallardaki öğretim üyelerinin serbest çalışması mümkün ama tıp ve dişhekimliğine yasak. 2- Tamgün deniyor; özel hastanede çalışmak serbest. İşyeri hekimliği serbest. TTB'den ve CHP'den bir harket yok. CHP, AKP'nin halka, "size bedava hoca getirmek istedik, chp engel oldu" propagandasından çekiniyor. Uzmanlık dernekleri yürütmeyi durdurma talebi ile AYM'ne başvurmasını destekiyorum. 18 Nisan'dan sonra çıkacak bir iptal kararı telafisi güç zararlara yol açabilir. İlişiği kesilen öğretim üyesinin geri dönmesi, kapıtılan muayenehanenin tekrar açılması gibi..
0
Cevapla
ÖF
-Türkiye'de en büyük sorun her kesimde özelleştirme yapılırken sağlık sektöründe devletleştirme yapılmasıdır. -Sağlık Bakanlığı da Özel Sektöre ancak %15 oranında müsaade edileceğini dile getirmektedir. -İşte sorun buradadır. -Yani Sorun Tam-Kısmi zaman, ya da Hocaların muayenehane sorunu değildir. -Devletin her işe karışması sorunudur. -Öncelikle devlet hastaneleri bir an önce özel sektöre devredip tedavi ve bakım hizmeti verme, doktor tayin etme, görevlerinden bir an önce çıkmalıdır. -Hekim iş gücü planlamasını da yine devlet değil ilgili bölge tabip odaları yapmalıdır. -Üniversiteler ihtiyacı olan hoca ve ekibi ile belli süreler için sözleşme ile çalışmalı, dolayısı ile hocaların iş tanımı üniversite ile hocalar arasındaki sözleşmelerinde açıkça belirlenmiş olmalıdır. -Tedavi ve Bakım ücretlerinin tespiti hastane sahipleri-SGK-Hekim örgütleri arasında belirlenmeli, -SGK anlaşma yapacağı hastaneler ve diğer sağlık merkezlerinden bağımsız uluslararası akreditasyon aramalı, -Devlet sadece vatandaşın yeterince sağlık hizmeti alıp almadığını denetlemeli
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir