Medimagazin logo

Yeryüzü Doktorlarından Seyahat Sağlığı Eğitimi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda uzman doktor İlker İnanç Balkan, ebola salgını olan ülkelere gidenlerin bazı özel tedbirler alması gerektiğini belirterek, "Şüpheli olan veya ebolalı hastalarla irtibat kuracak olan personel eldiven, maske, yüz koruyucu, su geçirmez önlük, ayakkabı koruyucu gibi detaylı korunma yöntemi almalı" dedi.
Yeryüzü Doktorlarından Seyahat Sağlığı Eğitimi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeryüzü Doktorları tarafından düzenlenen seyahat sağlığı eğitim toplantısı, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi'nin Topkapı yerleşkesinde gerçekleşti.

Sivil toplum kuruluşları üyelerine eğitimi, uzman doktor Balkan verdi. Önümüzdeki haftalarda Kurban Bayramı vesilesiyle birçok sivil toplum kuruluşunun insani yardım amacıyla Afrika'nın da içinde bulunduğu değişik bölgelere gideceğini ifade eden Balkan, bu yolculuklarda çeşitli sağlık riskleriyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Her yıl dünya üzerinde 1 milyardan fazla insanın uluslararası yolculuğa çıktığını, yolculukta karşılaşalacak sağlık tehdidinin başında enfeksiyonların geldiğini aktaran Balkan, şu bilgileri verdi:

"Enfeksiyon denilince belki ebola çok öne çıkmış durumda ama sıtma da özellikle tropikal kuşakta en yaygın görülen hastalıktır. Sıtma kolayca önlenebilen ancak tanısı atlandığı ve korunmadığı takdirde öldürücü olabilen bir enfeksiyon. Yolculuk öncesi hastalıklardan korunmak için tetanos, hepatit B, hepatit A, kızamık, polio meningokok aşılarının tamamlanması gerekir. Sarı humma aşısı zorunlu olan bölgelerde ise yola çıkmadan en geç 10 gün önce aşı yapılmalıdır. Aşının koruyuculuğu 10 gün sonra başlamaktadır. Sıtma hastalığından korunmak için seyahat sırasında, önce ve sonra alınması gereken bazı önlemler var. Sıtmanın bir aşısı yok ama sıtmadan önce koruyucu ilaçların başlanması gerekiyor. Bunun dışında sivrisinekle teması önleyecek bütün önlemler alınmalı. Bu nedenle çantamızda bir sinek kovucu cilt spreyleri bulunmalı. Açık alanda kalmamız gerekiyorsa mutlaka cibinlik bulunmalı. Enfeksiyonla mücadelede sinek ve böcekten korunma da önem teşkil ediyor."

Seyahat sağlığında en önemli korunma yönteminin el hijyeni olduğunu belirten Balkan, sinekle bulaşanlar dışında ishal, idrar yolu enfeksiyonları ve zatürre gibi birçok enfeksiyonun kirli gıdaların tüketilmesi ile bulaştığını anlattı. El hijyeni sağlamak için ıslak mendil kullanılmasını öneren Balkan, gıdaların ve suyun temiz olmasına dikkat edilmesini istedi.

Doktor Balkan, ebola virüsünden kurtulma yöntemlerini de anlatarak, "Ebola hastalığı yaygın olan ülkelere gidecek olanlar için bazı özel tedbirler var. Şüpheli olan veya ebolalı hastalarla irtibat kuracak olan personel eldiven, maske, yüz koruyucu, su geçirmez önlük, ayakkabı koruyucu gibi detaylı korunma yöntemi almalı" dedi.

yeryüzü
doktorlarından
seyahat
sağlığı
eğitimi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir