Medimagazin logo

Yeşil kartta tıbbi malzeme peşin, gözlük cepten

Yeşil kartlıya bir kötü haber de tıbbi malzemeden geldi. Yeşil kart sahipleri ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmak için protez gibi tıbbi malzeme gerektiğinde önce para verip sonra geri ödeme peşine düşecek
Kaynak: MİLLİYET - MİTHAT YURDAKUL
Yeşil kartta tıbbi malzeme peşin, gözlük cepten
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1 Ocak’ta zorunlu hale getirilen Genel Sağlık Sigortası’ndan (GSS) yeşil kartlılar için kötü bir haber daha çıktı. Ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmaları ağır şartlara bağlanan yeşil kartlılar, tıbbi malzeme için peşin ödeme yapma zorunluluğu ile karşı karşıya kaldı. Düzenlemeye göre, gözlük ve protez gibi sarf malzemelerini cepten para ödeyerek alacak olan yeşil kartlılar, parasını daha sonra geri isteyecek.

Faturayla geri alacak
Yeşil kart sahiplerinin tıbbi malzemelerinin faturalandırılması hakkında düzenlemeye göre, yeşil kart sahipleri; gözlük, ortez, protez, ameliyat malzemeleri, tıbbi sarf malzemeleri için  önce cepten ödeme yapacaklar. Yeşil kartlılar, aldıkları faturaları SGK birimlerine verecekler. Yeşil kartlı vatandaşlar, faturanın yanı sıra reçete ve rapor gibi belgeleri de kuruma vermek zorunda kalacak.

Üniversite hastaneleri ve sözleşmeli özel hastanelerce düzenlenecek tıbbi malzemelere ait reçete bedellerini geri almak isteyen yeşil kartlılar, diğer GSS’lilerden farklı olarak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularından bu kurumlara (üniversite ve özel hastane) yapılan sevkin belgesini vermek zorunda olacak. Yeşil kartlılar, SGK’nın belirlediği fiyatla, aldıkları malzemenin arasındaki fiyat farkını da cepten ödeyecek.


Dar gelirli zorlanacak
Düzenlemeden önce, tıbbi malzemelerin bedelleri, saymanlıklar tarafından genel bütçeden karşılanarak  sağlık sunucularına ödeniyordu. Yeşil kart sahipleri tarafından bu malzemeler için herhangi bir katılım payı ve fark ücreti ödenmiyordu.
Dar gelirlilerin sağlık hizmeti alması için uygulamaya konulan yeşil kart, son GSS düzenlemesi ile sınırlandırılmıştı. Yeşil kartlıların cepten prim ödemeksizin sağlık hizmetinden yararlanmaya devam etmesi, yapılacak gelir tespiti sonucunda kişi başına aylık gelirinin 295 TL’den az olması şartına bağlanmıştı. Yapılan son ayarlamanın ardından bu kadar düşük gelirli kesimin pek çoğu yüksek meblağlarla satılan tıbbi malzemelerin parasını nasıl ödeyeceği merak konusu oldu.

yeşil
kartta
tıbbi
malzeme
peşin
gözlük
cepten
Yorum (6)
mehmet demirci
çok güzel çok güzel,yavaş yavaş gerçekler ortaya çıkmaya başladı belki halkımız artık anlar neyin ne olduğunu sanmam ya neyse bir ümit
0
Cevapla
Op Dr Gökhan Gökçe
Haber doğruysa çok sıkıntılı bir durum oluşacaktır. Ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatlarında malzeme temininde yaşanacak gecikmeler büyük sorunlara sebebiyet verir. Şu an yeşil kartlı hastalarda ameliyat kararını verdikten sonra hastane satın alması hızlı bir şekilde malzemeyi temin edebiliyor hastadan herhangi bir ücret talep edilmediği için yeşil kartlı hastaların ameliyatında herhangi bir sorun çıkmıyordu. Yeni durumda yeşil kartlı hastaların ameliyatlarında çok ciddi gecikmeler ve sorunlar çıkar. Bakanlığın bu konuda soruna erken müdahale etmesi gerekir. Saygılarımla
0
Cevapla
Mehmet Deniz
Bırakın palavraları.Hastaneye gittim.Kafama sadece dikişi atıldı.O kadar ne ilaç ne de baska bisey...Orada şişlik kaldı,dikişin sekliyle bile sağlık ocağında alay ettiler. yolda yürürken sendeleyip düşüp durdum. ..Baska bir zaman belimdeki siddetli darbeler nedeniyle hastaneye gittim. Hiçbisey yapmadan biseyin yok dediler. Yürüyerek 500 mtlik yolu 2-3 saatte geri geldim.3-5 gün hiç kıpırdayamadım..2 yıl kadar gecti hala belimde sorunlar kaldı.kafam siş.. ...Birtek ilaç bile yazılmadı!..Sadece hastanede bilgisizlikleri ortaya cıkmasın diye doktorlar asağılayıp durdu. Haseki hastanesi.Kendim sorunlarım için kütüphaneye gittim.Onlardan daha yeterli bilgiye ulaştım. Türkiye'de tıp razalettir.. Empati denen sey doktorlarda hiç yoktur..! Felsefe yoktur..!.. Dostoveski'nin raskolnikov'ları o hastanelerde ne yapabilirki...??
0
Cevapla
MO
Üniversite hastanelerine bir kazık daha, zor, komplike yeşil kartlı vakaları cuma günüm tercihan akşamüstü üniversite hastanesi acil servisine sevkedersin, malzeme alamazlar, vicdan zorlaması ile gerekli malzeme hastaneden kullanılır, üniversite hastanesi biraz daha batar sonra da "anahtarını alırız, paspasını satarız" diye konuşursunuz.
0
Cevapla
op.dr.
zaten senin gibi sorunlu insanların hastanelerde işi yok.bak ne güzel akıl seviyene göre çareni de bulmuşsun işte.bundan sonra hastalanınca gidersin kütüphaneye oradaki kitaplar senin kafana da dikiş atar,belini de tedavi eder.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir