Medimagazin logo

Yoğun bakıma destek olarak 'yoğunluğu düşük bakım' üniteleri kurulacak

Sağlık Bakanlığı, zaman zaman kamuoyunun gündemine yansıyan gerek çocuk gerekse erişkin yoğun bakım ihtiyacının giderilmesi için yeni çalışma başlattı. Çocuk yoğun bakım merkezlerinin sayısını artırma kararı alan Bakanlık, tedavisi yoğun bakım gerektirmeyen ancak hastanede takibi zorunlu olan erişkin hastalar için de "ara yoğun bakım merkezleri" kuracak.
Yoğun bakıma destek olarak 'yoğunluğu düşük bakım' üniteleri kurulacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, ara yoğun bakım yatağı ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalarla ilgili AA'ya açıklamalarda bulundu.

Yoğun bakım yatağı ihtiyacı konusunda zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirten Gümüş, "Biz onları planlarken, mesela 4 şehre 1 tane koymuşuz. Tabii mesafeleri var. Geçenlerde Ağrı'daki bir vaka da Kayseri'ye götürülmeye kalkılmış. Şimdi yeni bir talimatla onları Eylül sonuna kadar hızlı bir şekilde açacağız. Merkezlerin sayısını artırıyoruz" dedi.

Çocuk yoğun bakım sayısı uzman açığının giderilmesi için yeni bir düzenlemeye gidileceğini bildiren Gümüş, "Hızlı bir şekilde yayınlarına bakarak yetki vereceğiz bakabilirsiniz diye. Orada çalışmış olanları yetkilendireceğiz" diye konuştu.

Gümüş, özel sektörün çocuk yoğun bakım alanına çok fazla girmediğini kaydederek, onu Bakanlığın üstleneceğini, bunun planlamasını yeniden yaptıklarını söyledi.

-"Ara" yoğun bakım merkezleri

Erişkin yoğun bakım merkezlerinin artırılması için de çalışma yapıldığını anlatan Gümüş, bu alanda daha çok kış aylarında sıkıntı yaşandığını anlattı.

Bu konuda yürütülen çalışmayla ilgili bilgi veren Gümüş, şunları kaydetti:

"Yoğun bakımda hastanın işi bitiyor ama yine beslenme ve benzeri konularda bakım ihtiyacı devam edebiliyor. Hastalar bunu yoğun bakımdan almak istemiyor ama eve de gitmek istemiyor. Diğer klinikler de bu hastayı almak istemiyor. Bizim yoğun bakımlarımızın yüzde 28'i bunlar. Yani bin yatağımızın 280'inde bunlar yatıyor. Şimdi bu hastalar için palyatif yoğun bakım diye bir tanımlama getiriyoruz. Hem özel hem kamu her hastaneyi mecbur edeceğiz. Yoğun bakım yatak sayısının belirli bir oranında ara yoğun bakım yatağı bulunmak zorunda olacak. Parasal açıdan da sorun çözüldü. SGK ile de görüştük, yoğun bakımın yarısı kadar ücret ödenecek."

Gümüş, nüfus yaşlandığı için bu tür ara yoğun bakımlara ihtiyacın artacağını belirterek, "Yaşlılığa bağlı kanser, inme gibi rahatsızlıkların artmasıyla yoğun bakım ihtiyacı her geçen gün artacak. Yoğun bakım iyi çalışırsa yaşam süresi artar. Eskiden yoğun bakım olmadığı için bu hastaları kaybediyorduk. Şimdi bunları hemen hızlı bir şekilde yoğun bakıma alınca hasta yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Bu sayede yoğun bakım yataklarının yüzde 30'unun boşalacağını ve ağır yoğun bakım gerektiren hastalara daha kolay yer bulunabileceğini kaydeden Gümüş, şehir hastanelerinin faaliyete geçmesiyle yoğun bakım ihtiyacı sorununun tamamen biteceğini bildirdi.

Şehir hastanelerinin yapım sürecinin hızlandığını anlatan Gümüş, kritik vakaların bu hastanelerde tedavi imkanı bulacağını sözlerine ekledi.

yoğun
bakıma
destek
olarak
'yoğunluğu
düşük
bakım'
üniteleri
kurulacak
Yorum (5)
Op.Dr.Gökhan Gökçe
Geç bile kalınmış fakat son derece doğru bir karar. Çalıştığımız hastanelerde yöneticilere defalarca "ARA YOĞUN BAKIM" ihtiyacını ve ne olduğunu anlatmaya çalıştık bir türlü anlatmayı başaramadık nihayet birileri bu açığı fark etmiş. Tebrikler...Yüksek nitelikli tıbbi yatak kavramı denilince servis yatağından farklı hastanın tüm vital paremetrelerinin 24 saat monitörize edildiği, beslenme ve solunum desteğinin 24 saat verilebildiği, mobilizasyonunun ve yatak bakımının 24 saat verilebildiği yatak anlaşılır. Çoğu servis yatağı gibi bizim evdeki çekyattan farkı olmayan yataklar kastedilmez. Hastanelerimizde yüksek nitelikli yatak sayımızı artırmanın yolu da işte burada bahsedilen ara yoğun bakım kavramınından geçer. Bu yoğun bakımlara mutlaka anestezi ve reanimasyon uzmanı atayacağız diyede çok kasmaya gerek yok birçok uzman ihtisasları sırasında zaten ciddi bir yoğun bakım eğitimi sürecini yaşamıştır. Dahiliye ara yoğun bakımının başına bir dahiliye uzmanı, beyin cerrahi ara yoğun bakımının başına bir beyin cerrahisi uzmanı, çocuk ara yoğun bakımının başına çocuk hastalıkları uzmanı atarsınız olur biter. Eskilerin deyimiyle atla deve değil.... yeterki beyinler çözüm üretmeye çalışsın bahaneler üretmeye değil.Bu kararın hayata geçirilmesi çok canlar kurtaracaktır emin olabilirsiniz.... Saygılarımla
0
Cevapla
Mustafa
Ne ala memleket. Yoğun bakım kurulsun buna lafım yok. Ama adam yetiştirin ondan sonra. Bakanlık insanlara el verir gibi uzmanlık dağıtıyor. Ben seni uzman ilan ettim diye. Sen kocakarı ocağı mısın el veriyorsun. Vatandaş haberiniz olsun. Bir gecede aile hekimi üreten sistem el vererek yoğun bakımcı yetiştirecek. Sağlığınız yerinde mi?
0
Cevapla
aydin sinal
bir bilgilendirme:bunlara "yogun gözetim yataklari" demek en dogru ifadedir:yogun bakim tedavisi gerektirmeyen ama hastani gözetim altinda tutuldugu,heran hekim müdehalesi gerektiren yerlerdir.almanyada "wachstation"denen-her klinigin hemsire odasina bitisik 2 veya 3 odanin bu gibi hastalara ayrilmasiyla.gerekli monitor,ilk yardim donanimiyla teskilandirilan yataklardir.her klinigin kendi icinde,kendi personeliyle ,kendi sorumlulugunda calisirlar.pekcok istenmeyen komplikasyonlarin önüne gecilir.
0
Cevapla
aydin sinal
yaziyi tekrar okudum;burada bir karisiklik var,yogun gözetim odasi ayri,paliyatif odalari ayri,yazida bu iki bakim birlestirilecek gibi bir algilama var.yogun gözetim odalarindaki bakim intensin bakima ihtiyac duyulmayan ama gözetim altinda tutulmasi ,normal istasyona gönderilmeyen hastalara ayrilir.paliatif yataklar,odalar ise bilindigi gibi tamamen ayri bir bakim üniteleridir,terminal safhadaki hastalara hizmet verir.bu iki tipbi bakimi bir kapta kaynatmak her iki hastalar grubuna fayda degil zarar verir.bu bakim ünitelerini,yalniz yogun bakim ünitelerinden degil,paliyatif medizin ünitesindende ayirmak gereklidir.
0
Cevapla
harun tezel
kesinlikle çok super bir proje,gerçekten ihtiyaç var.başında bu işi üstlenebilecek gönüllü herhangi bir pratisyen hekim bile bu işi çevirebilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir