Medimagazin logo

Yumurta yemek subklinik aterom oluşumunu arttıyor

Yumurta yemek subklinik aterom oluşumunu arttıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Koroner arter kalsiyumu kardiak bilgisyaralı tomografi ile ölçülebilen ve geniş yaş gruplarında subliklinik koroner atherosklerozun duyarlı bir belirtecidir. Ayrıca gelecekte oluşacak koroner atheroskleroz ve koroner stenozla da koreledir.

Güney Kore  Kangbuk Samsung Hastanesi Tüm Sağlık Bakımı Merkezi araştırmacıları, kardiyovasküler hastalık veya hiperkolesterolemi hastalık öyküsü olmayan  23 bin 417 asemptomatik erişkin erkek ve kadını kariyak bilgisayarlı tomografi ve koroner arter kalsiyum skorlaması ile Mart 2011 ve Nisan 2013 tarihleri arasında taradı. Araştırmacılar deneklere bir de yemek sıklıkları ile ilgili bir aneket te uyguladı. Yapılan analizlere göre aşağıdaki sonuçlar çıkmıştır:

Varolan aterom kalsiyum miktarı yüzde 11,2. Çok değişkenli-düzenlenmiş modellere göre koroner arter kalsiyum skor oranı haftada 7 ve üzeri yumurtayı yiyenler, haftada 1’in altında yumurta yiyenlere göre oran;1,8 olup, istatistiksel olarak anlamlıbulunmuş. Pozitif ilişki düşük bitki tüketenlerde ve yüksek VKİ olanlarda belirgin bulunmuş.

Yumurta tüketimi, asemptomatik Koreli hastalarda, subklinik koroner ateroskleroz ve daha büyük koroner kalsifikasyon ile ilişkili bulunmuş. Özellikle düşük sebze tüketen ve yüksek VKİ olanlarda bu ilişki belirgin bulunmuş…

 

Çeviri: Dr.Erol Yayla

Araştırmanın PubMed 'deki orijinal hali için TIKLAYINIZ

yumurta
yemek
subklinik
aterom
oluşumunu
arttıyor
Yorum (5)
Ahmet Rasim Küçükusta
Tıpkı yumurta gibi statinler de koroner damarlardaki kalsiyum birikimini artırıyor. Kalp krizi ve felçlerin önlenmesi için statin yerine yumurta da verilebilir. Kaynak: Statins use and coronary artery plaque composition: results from the International Multicenter CONFIRM Registry. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22981406
0
Cevapla
A.İnal
Tıptan uzak: A.R. Küçükusta; manidar olmuş.
0
Cevapla
bartu
YUMURTA YEMEYİN, ET YEMEYİN, SÜT İÇMEYİN... İRLANDALIDAN DAYAK YİYİN...
0
Cevapla
şükrü balevi
zamanında tereyağını kötüleyip margarini öğen sözde bilim adamları nereye kayboldular bir özür bekliyoruz
0
Cevapla
tıp doktoru
tereyağını kötüleyen vardı da, margarini öven hatırlamıyorum, daha çok sıvı yağ öneriliyordu.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir