Medimagazin logo

Dişi damızlıkların kurban edilmesi havancılığı tehlikeye düşürür

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı bölüm başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, Kurban Bayramı'nda dişi damızlık hayvanların kesilmesinin Türk hayvancılığını tehlikeye düşüreceğini söyledi.
Dişi damızlıkların kurban edilmesi havancılığı tehlikeye düşürür
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BURSA-"Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Bayramda, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini yerine getirmenin huzurunu yaşamak istiyor." diyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaşanan istenmeyen olayların kurbanın ruhuna aykırı olduğunu ifade etti.

Kurban bayramının, yaklaşık 2 milyon büyük ve küçükbaş hayvanın değerlendirilmesini kapsayan çok büyük bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Tayar, "Sadece kurban satışında yaklaşık 300 milyon TL'lik bir iş hacmi oluşuyor. Bu kadar hayvanın nakledilmesi ve kesilmesi sırasında, gerekli tedbirler alınmayıp, alt yapı oluşturulmaz ise insan ve hayvan sağlığı ile çevre açısından büyük sorunlar ortaya çıkabilir." dedi.

"EKONOMİK KAYBA İZİN VERİLMEMELİ"

Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türk hayvancılığının sıkıntılı süreç yaşadığı bu dönemde kurban bayramında ekonomik nedenlerle kesilen dişi damızlık havanlar nedeniyle büyük ekonomik kayıpların yaşanacağına dikkat çekti. Kurbanın insan ve hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutunun da bulunduğunu işaret eden Tayar, "Özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevk edilen, satılan hayvanlar bulaşıcı ve salgın hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta. Kurban ibadetinin istenmeyen görüntülerle yansıtılmaması, halkın ibadetini kolay ve rahat yerine getirmesi için gereken özen gösterilmeli. AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi en büyük amaç olmalıdır." diye konuştu. Prof. Dr. Kurban bayramında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazar ve panayırları ile hayvan borsalarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde alınıp satılmalı.

- Kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvanların alınıp satılmaları yasaklanmalı.

- Kurbanlık hayvan satış yerleri Belediyelerce günde iki kez temizlenerek dezenfekte edilmeli.

- Kurbanlık hayvan alım ve satış yerleri veteriner hekimleri, belediye veterinerleri ve zabıtaları tarafından etkin ve sürekli olarak denetlenmeli.

- Veteriner sağlık raporu ve menşesi olmalı.

- Sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmalı.

- Çok zayıf, gebe, yeni doğmuş, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokan ishal ve burun akıntısı olan ile çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız hayvanlar alınmamalı.

- Kurbanlık hayvan kesimleri Tarım Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılmalı.

- Kurbanlar cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesilmemeli.

- Kurban atıkları, kan ve diğer organlar herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmamalı.

Bu arada Prof. Dr. Tayar, Kurban Bayramı süresince tüm mezbaha ve hayvan kesim yerlerinin açık olması, bireysel veya toplu kesim işlemlerinin kesim yerlerine yönlendirilmesi ve kesimin deneyimli kişilerce yapılmasının sağlanmasını da istedi.

dişi
damızlıkların
kurban
edilmesi
havancılığı
tehlikeye
düşürür
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir