Medimagazin logo

Danıştay raporsuz depresyonu mazeret saymadı

Danıştay'dan 'depresyondayım' diyerek işe gitmeyen memurlara kötü haber geldi. Raporsuz 'depresyon' mazeret sayılmadı..
Kaynak: TAKVİM - Hazal ATEŞ
Danıştay raporsuz depresyonu mazeret saymadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çağın hastalıklarından olan depresyon, iş hayatını da olumsuz etkiliyor. Rapor almadan 'depresyondayım' diyerek işe gitmeyenler yandı. Öyle ki, B.K.'nın başına gelenler çok sayıda çalışana örnek olacak...

İLK KARAR ÇALIŞAN LEHİNE
Depresyonda olan B.K., Ankara Numune Hastanesi'nde muayene olduktan sonra yaklaşık 3 hafta işe gitmedi. 20 gün sonra yeniden hastaneye giderek bir iç hastalıkları uzmanına muayene oldu ve "depresyon, anksiyete bozukluğu" tanısı ile psikiyatri muayenesine sevk edildi. Ardından da psikiyatriye muayene olarak, "depresyon" tanısı ile 5 günlük istirahat aldı. Ancak, bu sürede 20 gün hiç işe gitmediği için hakkında tutanak tutuldu. 10 gün kesintisiz işe gitmediğinden görevine son verildi. B.K konuyu yargıya taşıdı. Ankara 9. İdare Mahkemesi, hastalığın niteliğinden dolayı sağlık raporu olmasa da işe gitmediği tarihlere rastlayan sürenin mazeret olarak kabul edilebileceğini belirterek, davacı lehine karar verdi.

MAZERET OLARAK GÖRMEDİ
Ancak Danıştay, 'depresyonu' mazeret olarak görmedi. Verdiği kararda, memurun sağlık sorunlarını ortaya koyan sağlık raporu ya da tedavisinin sürdüğüne dair belgeyi kuruma iletmediğine dikkat çekilerek, "Depresyon tanısı göreve gelmediği tarihler için mazeret olarak görülemez" denildi. B.K'nin 2004'te açtığı dava 9 yıl sürdü. Danıştay, İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı oy çokluğuyla bozdu.

TAZMİNAT HÜSRANI
20 gün işe gitmeyen B.K.'nın tazminat talebi de Danıştay'dan kabul görmedi. Danıştay, 657 Sayılı Memur Yasası'na göre, sağlık raporu olmadığı için göreve son verme işleminin hukuka uygun olduğuna karar verdi.

HERKESİ VURUYOR
Son yıllarda depresyon vakaları hızla artıyor. Kadınların yüzde 20'sinde, erkeklerin yüzde 10'unda, ergenlerin de yüzde 5'inde depresyon görülüyor. Avrupa Depresyon Birliği anketi, iç karartıcı tabloyu gözler önüne serdi. Türkiye'nin de bulunduğu 7 ülkede yapılan anket, çalışan her 10 kişiden 1'inin depresyon nedeniyle işyerinden izin aldığını ortaya koydu.

 

danıştay
raporsuz
depresyonu
mazeret
saymadı
Yorum (1)
K.y
Bize zamanında her on kişiden biri depresyonda toplumda prevalansı yüksek diye öğrettiler. Hala öyle mi bilmiyorum. O zaman bunu açıklığa kavuşturmak ve bir kişinin depresyon tanısı varsa bunu rapor kabul etmek gerekir. Depresyondaki hasta bir de bunu ispatlamak için zaten rapor verme yetkisi kısıtlanmış doktorlardan birinden diğerine mi koşturacak. Bu rapor meseleleri çok ortada. Kimi burnu kızardı diye rapor alabilirken kimi neredeyse ölecek durumda ve çalışıyor. Buna benzer örnekler çok. Depresyon ilacı vermek için verilen rapor istirahat ve dikkat gerektiren işlerden muaf olmak için rapor sayılmalı. Bu tür hastalara dikkat gerektiren işler verilmemeli. Yüksek hızda tren kullanan bir makinistin depresyonda olması sizce önemli mi? Ya da ameliyat yapan bir doktorun? Ya da bir pilotun?
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir