Medimagazin logo

Hekimlerin hukuki sorumluluklarında 3 temel şart

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimliği tarafından organize edilen "Hekimlerin Hukuki Sorumluluklarına Güncel Yaklaşım"konulu konferans yapıldı.
Hekimlerin hukuki sorumluluklarında 3 temel şart
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİYARBAKIR-Başhekimlik Toplantı Salonunda yapılan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fuat Gürkan, D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, başhekim yardımcıları ile doktorların katıldığı konferansta konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, Sözlerine 10 yıl sonra memleketi olan Diyarbakır'a gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek başladı.

Hekimin Cerrahi Müdahalesi Hukukta Yaralamadır

Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri hekimin yaptığı cerrahi müdahalenin hukukta bir yaralama olduğunu söyledi. Prof Hekeri, Hukukta hastanın karnını cerrahi ile açma, yarma da bir yaralama olduğunu, ancak hekim hastayı ameliyat ederken yaptığı kesi ve yaralamalar açıcından mahkum edilmediğine dikkat çekti.

Hekim mesleği dışında yaralamadan hüküm giymemiş hiçbir meslek olmadığını, Türkiye'de 800 bin cerrahi müdahalenin olduğunu ama bunlardan dolayı hekimler tutuklanmadığını ifade eden Prof. Dr. Hakan Hakeri; "Neden? Şartları yerine getirmiş de ondan" dedi.

Hekimin Hukuki Sorumluğuna Güncel Yaklaşımda üç temel şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hakan Hakeri; "Bu endikasyonun olup olmadığı, hekimin yetkisi, uzmanlığı; aydınlatmanın tam olarak yapılıp yapılmadığı ve kurallara uyulup uyulmadığı, tıbbi standardın takip edilip edilmediği; hekimin mi yoksa organizasyon kusurunun mu bulunduğu gibi konularda, hukukçuların da dosyayı incelemeli veya en azından tıbbi bilirkişiyi bu konularda yönlendirmelidir." şeklinde konuştu.


Bazı hastanelerde gece intörlerin nöbet tutuklarına dikkat çeken Prof. Dr. Hakari; "Bu onlar açısında çok risklidir. Çünkü henüz hekim değiller. Tıp mevzuatında eğer hekimsen müdahale edebilirsin diyor" şeklinde uyarıda bulundu. Konferans daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti.

hekimlerin
hukuki
sorumluluklarında
3
temel
şart
Yorum (1)
drA
bu cok enteresan bir bakıs açısı "en doktor olarak aslında her ameliyat ettigin hastayı kasten yaralıyosun, ama kurallara uyarsan seni hapse atmayız"
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir