Medimagazin logo

Doktorlara 'şiddetle başa çıkabilme' broşürü

Antalya Tabip Odası, doktorlara yönelik şiddetle başa çıkabilme yöntemleri ve karşılaşıldığı yapılması gerekenlerin anlatıldığı broşür hazırladı.
Doktorlara 'şiddetle başa çıkabilme' broşürü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Odanın Yönetim Kurulu Üyesi Nefi Kara, yaptığı açıklamada, söz konusu broşürü doktorlara dağıtmaya başladıklarını bildirdi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını öne süren Kara, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar bir çok çalışma yürütülmüş olsa da bu kapsamda bir broşürün eksikliği hissediliyordu. Meslektaşlarımızdan gelen istekler doğrultusunda TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu'nun dokümanlarından da yararlanarak, 'Şiddetle Başa Çıkmak' broşürünü hazırladık. Bu broşür, çalışmalarımızdan sadece biri. Asıl olarak sağlık alanındaki şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddeti görünür kılarak, toplumda, doktorlara şiddet ve nedenleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz."

Kara, şiddet konusunda çalışmalara yeni başlamadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Daha önce meslektaşlarımızın görevleriyle ilgili maruz kaldıkları şiddetin bildirimi amacıyla 'Şiddet Bildirim Hattı' kurulmuştu. Sürekli açık olan bu hattı arayan doktor arkadaşlarımız, bir yönetim kurulu üyesine her an ulaşabiliyor. Mesleğimizin gereğini yaparken, 'küfür, hakaret' gibi sözel şiddete, 'aşağılayıcı davranışta bulunma' gibi davranışsal şiddete, 'darp, yaralama ve hatta ölüm' gibi fiziksel şiddete ve tehdit edici davranışlara maruz kalıyoruz."

Kara, doktorların karşılaştıkları şiddet olaylarını tabip odalarına ve savcılığa mutlaka bildirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

antalya tabip odası
şiddetle başa çıkabilme broşürü
hekime şiddet
sağlıkta şiddet
Yorum (4)
ahmet
Ben niye öfkeli hastaya başa çıkmaya kalkışayım kardeşim.!!!! burası hukuk devleti değil mi? Kaç defa söylececeğiz,bunlar eylem yapılmadan,sağlıkta şiddet yasası çıkmadan OLMAZZZZZZ. Şiddet uygulayan çeksin cezasını.Haa şimdiki gibi savcının salıvermesi gibi olmaz.Eğer savcının kendisine yapılan bir saldırı olsa nasıl tutuklanyorsa aynen öyle olmalı....
0
Cevapla
Frankie Bellevan
değerli arkadaşlar tabib odalarından ve savcılıktan medet ummayın. hükümetten de hiçbir şey beklemeyin. hele de sırada 2015 genel seçimleri ve daha sonrasında da başkanlık(presidency) seçimleri varken. daha sonrasını ise ancak allah bilir. savcılıklar sıklıkla yaşadığımız bu gibi durumlarda bizleri içeri(kodes) almıyorsa,yatıp kalkıp şükretmeliyiz. savcıyla mahkeme heyetiyle asla tartışmaya gelmez. ilk kural ayakta hazırolda duracağız,önümüzü ilikleyeceğiz,göbekliysek göbeğimizi olabildiğince içeri çekerek başımız hafif öne eğik,kamburumsu pozisyonda(dik değil,huzurda dik durmak diklenmek anlamına gelir)göz ucumuzla muhatabımıza süt dökmüş kedi edasıyla bakarak,sorulmadan çenemizi dahi açmadan(çünkü lafınızı ağzınıza,boğazınıza tıkarlar) nefesimizi tutarak(rahat derinden ve sesli nefes alıp vermeler oluşturmaya çalıştığınız atmosferin,algının kaybolmasına neden olur) yazgımıza razı olacağız. bu konularda ne kadar hassas olduklarını hepimiz biliriz. hastanelerde veya asm'lerde şiddet,hiddet ve hakaret konusunda: "acaba bana da sıra gelir mi ?" veya "daha önceden ben sıramı savmıştım ama,piyango yine bana tekrar vurur mu ?" diye endişe edenler,sürekli kaygılananlar varsa( zaten bu düşünceler,kaygılar ayvayı yediğinizin resmidir ve belaları üzerinize mıknatıs gibi çekecektir) yapılacak tek şey kamuflaj amaçlı "hasta veya herhangi bir hasta yakını kisvesi altında" yanınızda,yakınınızda,yamacınızda sürekli sadık bir fedai bulundurmak. fedai'nin yanınızda,yakınınızda bulunduğu sürece;mesai süreleriniz esnasında güven duygunuz ve dolayısıyla performansınız artacağı için fedai bir anlamda kendi parasını kendisi çıkarmış,sigortanız kendi kendisini amorti etmiş olacaktır olacaktır.
0
Cevapla
postenflamatuar
Antalya tabip odasından ricam ıraklı sivil vatandaşlar için de bir broşür hazırlamalarıdır. Onun eksikliği gerçekten de hissediliyor. Malup İŞİD örgütü vahşi, cahil kişilerden oluşan, şiddete son derece meyilli bir yapılanmadır. Iraklı vatandaşlara işid üyeleri ile karşı karşıya kaldıkalrında neler yapılacağını bildirir broşür dağıtın. Irak polis, ordusu, ve mahkemelerini olaya dahil etmeye gerek yok, çünkü varlıkları yoklukları belli değil. Aynen bizim mahkeme ve polisler gibi. tek işleri şiddeti uygulayan kişileri salimen evlerine göndermek. Tabip odası hekimleri eğiteceğine biraz düşünsün, bu mahkemelerin ve polislerin esas aldığı kanunları nasıl değiştirebilirim, nasıl kulis yaparım nasıl hükümetleri zorlarıma kafa yorsun. Bunu yapacak kapasiteleri yoksa böyle abesle iştigal etmesin. Ayıptır yahu.
0
Cevapla
volkan
Görev yaptığımız yerler İşyeri olduğuna göre; işyeri hekimi olarak önerim gerekli kişisel koruyucuların bakanlık tarafından temin edilerek sağlık çalışanlarına dağıtılmasıdır.BARET( darbeleri savuşturma ve karşı atak için), ÇELİK BURUNLU AYAKKABI(darbeleri savuşturma ve karşı atak için ), KORUYUCU 3M GÖZLÜK ( yabancı cisim ve tükürüklere karşı), FOSFORLU YELEK ( arkadaşlarınızın kalabalıkta sizi tespit etmesini kolaylaştırır ancak saldırganlar içinde sizi bulmayı kolaylaştırır), İŞ ELDİVENİ ( kesilmeye dayanıklı olursa sizi savrulan kesici alet yaralanmalarından korur... Ayrıca bakanlığın size temin etmek istemeyeceği cop, biber gazı, şok aleti gibi koruyucu ekipmanları da siz temin edebilirsiniz...ÖNCE KENDİNİ KORU SONRA HASTAYI!!!!!!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir