Medimagazin logo

Etik Kurulu: Tabip Odası Başkanı, halkın güven duygusunu zedeledi

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Isparta- Burdur Tabip Odası eski Başkanı Dr. Metin Aydın’ın, kamu görevi yaparken halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunduğuna karar verdi. Aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Akça, Aydın hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Etik Kurulu: Tabip Odası Başkanı, halkın güven duygusunu zedeledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Metin Aydın'ın, sekiz ay önce yapılan oda seçimleri öncesinde çalışma yapmak isteyen bazı doktorlara 'gizlidir veremeyiz' dediği üye listelerini bir hafta önce başka bir kişiye e-mail yoluyla ayrıntılı olarak gönderdiği ortaya çıkmıştı. Üye listelerini almakta kendisine zorluk çıkartılan Dr. Ali Akça da bunun üzerine Bilgi Edinme Kanunu'ndan yararlanarak listeyi istemişti.


Isparta’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Akça, Isparta Tabip Odası'nın haksızlık yaptığı gerekçesiyle 02 Şubat 2010 tarihinde Isparta Valiliği Etik Kurulu'na şikayet bulundu. Akça, verdiği dilekçede oda başkanı Dr. Metin Aydın'dan seçim çalışmalarını yürütmek için üye listesini istediğini, ancak farklı bir uygulama ile karşılaştığını, kendisine listelerin özel bilgiler olduğundan verilmesinin yasak olduğu cevabının verildiğini belirtti. Yaptığı araştırmalarda oda tarafından bazı doktorlara üye listesinin e-mail yoluyla ayrıntılı bir biçimde gönderildiğini öğrendiğini ifade eden Akça, Bilgi Edinme Kanunu'na göre dilekçe vererek listeyi istedi, ancak odanın kendisine bu sefer de genel merkeze sorulduktan sonra durumun netleşeceği cevabı verildi. Isparta- Burdur Tabip Odası yönetimi, Akça’ya17 gün sonra sadece üyelerin isimlerinin yer aldığı, telefon ve mail gibi bilgilerin bulunmadığı bir liste gönderdi.


    Eski Tabip Odası Başkanı Metin Aydın'ın kendisine 'yasak, veremeyiz' dedikten bir hafta önce (25 Ocak 2010) bir başkasına e-maille gönderilmiş ayrıntılı listeyi görünce şaşırdığını ifade eden Akça şunları söyledi: "Bu durum bir hekim olarak deontoloji (mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları) mesleğine uymuyordu. Bir insan olarak ve bir kurumun başkanı olarak da uygun değildi. Oda başkanı etik olmayan bir davranışta bulunarak taraflı davranıp seçim çalışmalarıma engel olmuştur."


Akça, dosyanın 04 Nisan 2010 tarihinde Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na gönderildiğini ve yapılan inceleme sonrasında Aydın’ın Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Hakkında Yönetmelik’in 9. maddesine göre; “Kamu görevlileri, tüm eylem ve işlemlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket ederler” ilkesine aykırı davrandığına karar verdiğini belirtti. Akça, oda başkanının verilen bu kararla etik dışı hareket ederek halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedelediğini ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunduğunun tescillendiğini kaydetti.


Akça, bundan sonraki aşamada hakkını hukuk kuralları çerçevesinde arayacağını ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Tabip Odası eski Başkanı Aydın'ın "Özel bilgidir, her önüne gelene veremeyiz" dediği üye listelerini 25 Ocak 2010 tarihinde Y.Y. isimli bir doktora e-mail yoluyla ayrıntılı bir şekilde attığı ortaya çıkmıştı.


Isparta-Burdur Tabip Odası eski Başkanı Metin Aydın ise Başbakanlık Etik Kurulu kararları hakkında "Hiçbir yorum yapmayacağım." demekle yetindi.

etik
kurulu:
tabip
odası
başkanı
halkın
güven
duygusunu
zedeledi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir