Medimagazin logo

Tam Gün mağduru diş hekimlerine hukuk desteği

TDB, Tam Gün Yasası ile döner sermaye gelirlerinden yararlanamayan ve ikincil çalışmaları sınırlandırılan diş hekimlerine destek sağlayacak
Tam Gün mağduru diş hekimlerine hukuk desteği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık Bakanlığı dışındaki kamu kurumlarında çalışan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alamayan diş hekimlerine hukuksal destek verecek. 

 

TDB’den yapılan açıklamada, döner sermaye ek ödemesi almayan kurum hekimlerinin işyeri hekimliği yapması mümkün olmasına karşın, aynı konum ve koşullarda görev yapan diş hekimlerine benzeri bir hak tanınmadığı bildirildi. 

 

Tam Gün Yasası olarak bilinen 5947 sayılı Yasanın 7. maddesi ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12. maddesinde yapılan değişiklikle çeşitli çalışma sınırlamaları getirildiği belirtilen açıklamada, anılan maddenin son fıkrasında da “… Sözleşmeli statüde olanlar da dahil olmak üzere mahalli idareler ile kurum tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan tabipler işyeri hekimliği yapabilir… Bu maddenin uygulamasına ve işyeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir" hükmüne yer verildiği anımsatıldı.

 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Anılan hükümde döner sermaye ek ödemesi almayan tabiplerin başka ikincil çalışmalarının sınırlandırılmasına karşın işyeri hekimliği yapabilme hakkının tanınması suretiyle gelir kaybının telafi edilmesi düşünülmüş ise de aynı statüde bulunan diş hekimleri bakımından benzer bir olanak açıkça düzenlenmiş değildir.

 

Bu durum, söz konusu düzenlemenin yasalaşması ve yayımlanması sürecinde Sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde resmi olarak Birliğimiz tarafından dile getirilmiş ise de söz konusu haksızlık dikkate alınmamıştır. Yasanın yayımlanmasından sonra söz konusu hükmün yaratacağı sorunlar belirtilerek Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuruda dikkate alınması için Cumhuriyet Halk Partisi nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve sonuçta ilgili hükmün kısmen de olsa iptali talep edilmiş, ancak istemin gerekçesinde eşitlik ilkesine aykırılığın yanı sıra dinlenme hakkına vurgu yapılmış; Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirmede de kurum tabiplerinin işyeri hekimliği yapabilmelerinin isteğe bağlı olması sebebiyle istemi haklı bulmayarak iptal istemini bu sebeple reddetmiştir.”

 

“Özelde diş hekimliği yapılabilir”

Gelinen aşamada, döner sermaye ek ödemesi almayan kurum hekimlerinin işyeri hekimliği yapması mümkün olmasına karşın, aynı konum ve koşullarda görev yapan diş hekimleri için benzer bir hakkın ilgili düzenlemede belirtilmediği dile getirildi. Açıklamada, anılan diş hekimlerinin özel kurum ve işyerlerinde de diş hekimliği yapması olanağının mevcut olduğu, aksi yöndeki düzenleme ve uygulamaların, Anayasal ilkelerden, eşitlik ilkesine aykırı olarak değerlendirilebileceği ifade edildi.

 

Açıklamada, konuyu yargıya taşımak isteyen diş hekimleri için örnek bir dilekçe hazırlandığı, diş hekimlerinin bununla üniversiteye başvurmaları, talebin reddedilmesi ya da 60 gün içinde yanıtlanmaması halinde ise idare mahkemesinde, Anayasa’ya aykırılık savını da içeren iptal davası açmalarının mümkün olduğu bildirildi. Bu aşamada talep edilmesi halinde, açılacak olan davanın dilekçesinin hazırlanması sürecinde TDB’nin ve odaların hukuk büroları tarafından gerekli hukuki desteğin verileceği kaydedildi.

tam
gün
mağduru
diş
hekimlerine
hukuk
desteği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir