Medimagazin logo

Eğitim Araştırma Hastanelerinde çalışan uzman hekimler üvey evladınız mı?

Kaynak: MEDİMAGAZİN KÖŞE YAZISI
Eğitim Araştırma Hastanelerinde çalışan uzman hekimler üvey evladınız mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni yayınlanan ek ödeme yönetmeliği eğitim araştırma hastanelerinde bir kliniğe bağlı olarak çalışan uzman hekimleri mağdur etmektedir.

Klinik asistanları, eğitim sorumlusu, görevlisi ve başasistanın yanında çalışma, eğitim, yardım yapmaktayken klinikte ki diğer uzmanların yanında poliklinik, acil nöbeti ve ameliyatlarına aktif katılmamakta, yardımcı olmamakta dolayısıyla eğitim alamamaktadırlar. Eğitim araştırma hastanelerinde şeflikler kaldırıldıktan sonra klinikler karmakarışık bir hale geldi.

Ek ödeme yönetmeliğinde uzman tabibin kadro ünvan katsayısı eğitim araştırma hastanelerinde 2,40 iken, ikinci basamak hastanelerde 2,50 dir.

yine ek ödeme yönetmeliğine göre eğitim araştırma hastanesinde  döner sermaye (Klinik hizmet puan ortalaması x 0,75) + (Mesai içi sağlık tesisi puan ortalaması x 0,25)) x Hizmet alanı-kadro unvan katsayısı x Mesai içi aktif çalışılan gün katsayısı] + [(Tabip muayene ve girişimsel işlemler puanı – (Klinik hizmet puan ortalaması x Mesai içi aktif çalışılan gün katsayısı)) x 0,5] göre ödenirken ikinci basamakta Tabip muayene ve girişimsel işlemler puanı x Hizmet alanı- kadro unvan katsayısı) şeklinde ödeniyor.

Burada iki adaletsiz husus bulunmaktadır.
1- Neden eğitim araştırma hastanesinde çalışan uzman hekimlere aktif çalışılan gün katsayısı çarpanı mevcut? 2. basamakta çalışan uzman izin yaparken döneri etkilenmezken eğitim araştırma hastanesinde çalışan uzmanın döneri kesilmektedir.

2- Eğitim araştırma hastanesinde çalışan uzman hekimler klinik ortalamasının % 75'i+ hastane ortalamasının % 25'i kadar döner almaktadır. Peki neden klinik ortalaması hesaplanırken hiç puanı olmayan asistan hekimleri de paydaya dahil ediyorsunuz? Uzman hekimler bu puanı yaparken hiçbir asistandan yardım almadan bu puanı yapmaktadır. Ama yönetmelik, eğitim araştırma hastanesinde uzman hekim kadrosuyla çalışanları adeta cezalandırmaktadır.

(Çalıştığım klinikte ocak 2013'te 41000 puan yapmama rağmen alacağım döner sermaye 2. basamakta çalışan hekimin 31000 puanı ile eşdeğerdir, çünkü klinik ortalaması 18.000 (8 asistan), hastane ortalaması 25.000'dir.) Eşitliğe ve adalete açık bir şekilde aykırı olan bu durumlar ile ilgili acilen gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyorum. Bu konuda sesimiz olacağınız için Medimagazin ekibine de teşekkür ederim.

Op. Dr. E. C.
 

eğitim
araştırma
hastanelerinde
çalışan
uzman
hekimler
üvey
evladınız
mı?
Yorum (39)
uzman dr
ben cevap vereyim 1.gariban asistana hasta baktırıp tek bir hasta bakmadan dönerleri cebe attığınız için bakanlıkta tepki olarak bunu yapmıştır.
0
Cevapla
Semih Kayran
Op.Dr.E.C.ye katılıyorum.Bazı hastanelerde izinlerde kesilmeyen dönerler neden araştırma hastanelerinde kesiliyor!Burada bir cezalandırmamı söz konusu veya diğer hastaneleri kayırmamı? Bakanlık lütfen bir açıklama yapabilirmi?
0
Cevapla
d.m.
izinlerde ek ödeme ve dönerlerin kesilmesinde hastaneler arasında farklı uygulamaların yapılmasını ek ödemeyi hazırlayan bakanlık yetkilileri içlerine sindiriyormu acaba?
0
Cevapla
mehmet
zaten bakanlığın yaptığı her değişiklik işleri daha da karıştırmaktan başka birşeye yaramıyor. şeflik kaldırıldı yerine hangi sistem geldi belli değil asistanların eğitimi ne olacak hiç kimse umursamıyor. hekimlere kongre kısıtlaması geldi bu hekimler nasıl güncel bilgilere ulaşacak?
0
Cevapla
DrKademHalim
Çok güzel bir yazı olmuş. Reddedilemeyecek adaletsizlikler ve hukuksuzluklar gösterilmiş. 1. Devlet hastanelerinde izin yapmanız puan kaybına yol açmazken, eğitim hastanelerinde kayba yol açması, yönetmelik idari yargıya giderse iptal nedenidir. 2. Ünvan katsayı farkı da keza iptal nedenidir. 3. Karmaşayı ortadan kaldırmak için KATSAYI ve FORMÜL eğitim hastanelerinde de, devlet hastaneleri ile AYNI OLMALIDIR 4. Bu durumda klinik ortalama hesabından vazgeçilmeli, asistanların hesaplamaları fix bir TMGİP puanı üzerinden veya hastane ortalamasından yapılmalıdır. 5. Asistanların ürettiği işler bölümdeki tüm uzman hekimler (eğ.sorumlusu, görevlisi, başasistan ve diğer uzmanlar) arasında eşit paylaştırılmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir