Medimagazin logo

Danıştay’ın reçetedeki ilaç sınırlamasına SGK’dan çözüm!

Danıştay’ın, reçeteye yazılacak ilaçlardaki sınırlamayı kaldıran kararı sonrası bir çözüm arayışına giren SGK, eczacılara kesti. Ağır işlediği için bir çok eleştiriye neden olan MEDULA Provizyon Sistemi’nde aniden bir değişikliğe giden SGK, reçete giriş ekranına “teşhis” girilmesini zorunlu hale getirdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Danıştay’ın reçetedeki ilaç sınırlamasına SGK’dan çözüm!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 11 Nisan 2011 günü yapmış olduğu duyuru ile 12 Nisan 2011 tarihinden itibaren MEDULA Provizyon Sistemi’nde yer alan reçete giriş ekranına “teşhis” girilmesi için alanlar açıldığını ve reçete kaydı esnasında reçetede bulunan tüm teşhislerin bu alanlara girilmesinin zorunlu olduğunu açıkladı. TEB yaptığı açıklamada SGK ile  imzalanan protokolde yer almayan ve eczacılara dayatılmaya çalışılan bu tür bir uygulamanın hukuk devleti anlayışı ile kesinlikle bağdaşmadığını belirterek bu durumun, eczacılar tarafından kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

 

Bilindiği gibi Danıştay 10. Dairesi geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nin bir reçeteye yazılabilecek ilaçlardaki kalem ve kutu adedi sınırlandırmasıyla ilgili hükmünün yürütmesini durdurmuştu.  SGK ise bu kararı 6 Nisan 2011 tarihinden itibaren uygulayacağını duyurmuştu. Türk Eczacıları Birliği, söz konusu kararın uygulanmasında tereddütlerin yaşanacağını ve bu durumun sürmesi halinde de bir takım sıkıntıların ortaya çıkacağını belirtmişti.

 

TEB durumu “ben yaptım oldu” oldu anlayışıyla açıklarken çözüm için destek vermeye de hazır olduklarını ifade etti.

 

Önceki düzenlemelere aykırı

Diğer taraftan SGK’nın Geçen yılın Nisan ayında yapılan SUT düzenlemesine de aykırılık içeriyor. Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi ile ilgili geçen yıl yapılan düzenlemenin 2. Maddesinde “Düzenlenen reçetelerde mutlaka teşhis, ilgili hekimin ıslak imzası ve bilgileri yer alacaktır. SUT eki EK-2/F Listesinde yer alan kısaltmalar hariç teşhislerde kısaltma yapılmayacaktır. Reçetede yazılı ilacın/ilaçların yan etkilerini önlemek ve/veya tedaviyi desteklemek amacıyla yazılan ilaçlar için ayrıca teşhis aranmayacaktır” denmişti.

reçete
ilaç sayısı
eczacılar
sgk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir