Medimagazin logo

Anayasa Mahkemesinin iptali ne anlama geliyor?

Medimagazin'in hukukçu köşe yazarı Prof.Dr.Hakan Hakeri'nin yorumu:
Anayasa Mahkemesinin iptali ne anlama geliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

650 sayılı kanun hükmünde kararname konusunda Bakanlar Kuruluna yetki veren 6223 sayılı yetki Kanunu var. 

 

Bu yetki kanunu ile hükümete verilen yetkiyi hükümet aşarak, bir çok alanda düzenleme yapmış. bu düzenlemelerden biri de 1219 sayılı tababet ve şuabatı sanatlarının tarzı icrasına dair kanundu. 

 

Bu kanuna aşağıdaki hüküm getirilerek tam gün meselesi çözüme kavuşturulmuştu. 

 

Ancak Anayasa Mahkemesi bu hükmü şekil yönünden iptal etti. Yani içerik konusunda değil, şeklen KHK olduğundan ve KHK ile yapılacak düzenlemeler ancak kendisine yetki veren kanun çerçevesinde yapılabileceğinden, Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulunun bu yetkiyi aşarak bu konuları düzenlemiş olmasını Anayasaya aykırı buldu. Gerçekten de Adalet Bakanlığı ile ilgili bir yetki verilmesine rağmen, sağlık alanında bir hükmün burada düzenlenmesi isabetli olmamıştı. 

 

Anayasa Mahkemesi, bir boşluk olmaması için de 6 aylık bir süre verdi. Eğer 6 ay içinde aşağıdaki hüküm bir kanun ile aynen kabul edilirse, Tam Gün konusunda bir boşluk doğmayacaktır. 

 

Ancak 6 ay içinde bu yapılmazsa, o zaman tam gün düzenlenmesi iptal edilmiş ve Tam Gün Yasağı kalkmış olur. 

 

 

 

İptal edilen hüküm:

(Değişik ikinci fıkra: 21/1/2010-5947/7 md.) Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 27 nci maddesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesinin altıncı fıkrası ile 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 32 nci maddesi saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki (...) (2) sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir: (2)

a) Kamu kurum ve kuruluşları.

b) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri.

c) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri, serbest meslek icrası.

anayasa
mahkemesinin
iptali
ne
anlama
geliyor?
Yorum (2)
Ercüment Yentür
Anayasa Mahkemesi Hükümete yetkiniz olmadığı halde, hekimlerle ilgili bir yasa çıkarmışsınız. Yetkisiz olduğunuz halde çıkardığınız bu yasayı en az 6 ay daha (gerekçe açıklandıktan sonra işleyecek 6 ay) uygulamanıza izin veriyorum. YORUM: Demek ki yetki olmadan çıkartılan yasaların uygulanmasında Anayasa Mahkemesi sakınca görmüyormuş. SONUÇ: Mahkemeler yetkisini aşanları korur. SORU: 1)Bu yetki aşımından zarar gören yurttaşları kim korur? (Tabii hekimler de yurttaş olarak kabul ediliyorlar ise). 2) Usül esastan sonra mı geliyordu? REFERANSLAR: 1) Mecelle’nin yazdığı gibi “Usul, esastan önce gelir.” Onun için yetkisizliği eleştirip yetkiyi savunmak hukuku savunmaktır. Taha Akyol, Hüüriyet Gazetesi, 07.01.2012 2) "Usul ve yöntem konusuyla ilgili yoğunlaşmamız gerekiyor. Usul esastan önce gelir. En az esas kadar önemlidir." Cemil Çiçek, TBMM Başkanı, haberler.com, 19.02.2011
0
Cevapla
cd
Doktoruma kolaylıkla ulaşabileceğim için sevinmiştim. Hastamı rahat rahat muayenehaneye götürecektim, kuyruklardan kurtulacaktım ama sağlık bakanı muayenehanelere izin vermem diyor. Yahu kardeşim param var, zamanım yok. Muayenehanelerden istediğiniz nedir? anlayamıyoruz. Önümüzdeki yıllarda muayenehaneciliği destekleyeceksiniz, daha haberiniz yok.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir