Medimagazin logo

Tam Gün taslağı: Öğretim üyelerine 2 şer yıllık izin

YÖK Üyesi Prof.Dr.Sait Bilgiç'le yaptığımız röportajın ikinci kısmı....
Tam Gün taslağı: Öğretim üyelerine 2 şer yıllık izin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı önce Tam Gün Yasasıyla ilgili Torba Yasaya iki madde koyacaktı ama şimdilik olmadı . YÖK’le de görüşmelere başlandı. Sağlık Bakanlığı ile görüşmeleriniz nasıl gidiyor? Herhangi bir metin ortaya çıktı mı maddeler konusunda?

Şu anda taslak maddeler var. Onlarla ilgili YÖK ve Bakanlık arasındaki görüşmeler de sürüyor. Öğretim üyelerinin profesör  ve doçentliklerinde 5 yılını doldurmuş olanlara, dışarıda meslekleriyle ilgili bir iş yapmak istemeleri halinde 2 yıllık izinler verilerek çalışabileceklerine yönelik görüşler var şu anda.

 

Dışarıda çalışabilecekleri derken; SGK ile anlaşması olan kurumlara mı yoksa anlaşmasız kurumlarda mı?

Bu konu henüz netleşmedi. Ama sadece doktorlar için değil bu zaten. Hukukçu için, bir diş hekimi, bir veteriner hekim için de geçerli. Bunlar mesai saatleri içerisinde dışarıda bir iş yapmak istiyorum diyorsa bu kişileri üniversitelerin ihtiyaçlarına göre, eğer o alanda “Tamam bu kişi çalışabilir” kararı veriliyorsa 2 yıl ona izin verilecek. Herhangi bir ücreti, hiçbir ücreti olmayacak; sadece eğitime katkı sağlayabilecek faaliyetlerde bulunabilecek. Bunların da ders ücreti olarak kendisine yansıması olacak. Ve bu iki yılda bir tekrarlanabilecek. Yani şu andaki taslaklarda bu tür düşünceler var. En son haliyle değişir mi bilmiyorum.

 

Son olarak ne zaman bağlamak gibi bir düşünceniz var? Bir tarih koydunuz mu Bakanlıkla yaptığınız görüşmelerde?

Bu hafta içerisinde çalışmalar devam edecek ve ben de katılacağım. Orada çok farklı bakış açıları ve yaklaşımlar var. Bu konuda nerede buluşulur bilemiyorum.

 

Tam Gün’ün maddeleriyle ilgili başka ayrıntı var mı?

Eğer yasalaşma sürecine girerse, şu anda teknik olarak eksik gördüğümüz bazı hususları işletmeyi düşünüyoruz. Uzaktan eğitimle ilgili bir eksiklik vardı, onlar ilave olsun istiyoruz. Diğer yasal düzenlemelere paralel olarak içinde olsun istiyoruz. Yöneticilerin, özellikle hastane başhekim yardımcılarının döner sermayeden yararlanma hususunda dekan yardımcılarının tavan sınırı sebebiyle sıkıntı yaşayacağını çok net görüyoruz. Bunların değiştirilmesiyle ilgili önerilerimiz vardı. Çünkü bir öğretim üyesi faaliyetleri karşılığında döner sermayeden yüzde 800’lere kadar yararlanabilirken; eğer başhekim yardımcısıysa yüzde 300 ile sınırlıyor yasa. Bir hekim “Hem ben hekimliğimi yapacağım hem de bilgilerimden yararlanılmasını istiyorum” diyorsa onun sıkıntıya girmesine sebep olacak şeyler olarak gördük.

 

Bu taslak ocak ayının sonuna kadar çıkacak mı?

Muhtemelen daha önce çıkacaktır.

 

Teşekkür ederiz.

 

Performansta bazı üniversitelere "6 ay opsiyon" verilecek

tam
gün
taslağı:
öğretim
üyelerine
2
şer
yıllık
izin
Yorum (16)
atak
Gel bu işten vazgec bakanım bu işin halka bir faydası yok insanların düzenini bozma ama sen yinede bunu istismar edenlere en agır ceza neyse ver . kimseyi işsiz bırakma sana göre az olabilir ama birde muayenehane calışanları var. zaten işsizlık var bedduha alma
0
Cevapla
Ahmet A
Karar: "Ali gel". Anlaşılan: Ali 2 yıllık doçent veya prof olursa ancak gelebilir. Sizden anayasa mahkemesinin kararını uygulamanızı istiyoruz.
0
Cevapla
Dr Hakan
Evet aynen beklediğimiz gibi bir taslak: "Hukukçu için, bir diş hekimi, bir veteriner hekim için de geçerli. Bunlar mesai saatleri içerisinde dışarıda bir iş yapmak istiyorum diyorsa bu kişileri üniversitelerin ihtiyaçlarına göre, eğer o alanda “Tamam bu kişi çalışabilir” kararı veriliyorsa 2 yıl ona izin verilecek. Herhangi bir ücreti, hiçbir ücreti olmayacak; sadece eğitime katkı sağlayabilecek faaliyetlerde bulunabilecek. Bunların da ders ücreti olarak kendisine yansıması olacak. Ve bu iki yılda bir tekrarlanabilecek" Dikkat ederseniz burada "mesai saatleri içinde dışarda iş yapmak istiyorum diyenler" şeklinde bir ifade var. Bu nedir? Kişinin dışarda iş yapmasına izin veriliyor ama sadece eğitim faaliyeti olacak ve ücretsiz olacak? 2 yıl ücretsiz izin mi verecekler? Ders ücreti şeklinde yansıması olacak... Çok ilginç hiçbir şey anlamadım. Arkadaşlardan anlayan varsa yazarsa seviniriz...
0
Cevapla
baran ince
yani diyor ki yönetici uygun görürse hoca 2 yıl boyunca izinli sayılacak sadece tıp fak.de derse girecek çalışmak için özel hst neyi kullanacak.yani arkasın da üniversite olmayacak.bu durumda herkes kuzu kuzu tam gün çalışırr.üni.teleri ak parti seçimide kazanırsa zor bir dönem bekliyorr.
0
Cevapla
mazlum okumuş
Dün bu röportajın birinci kısmında tam günle ilgili 4 öneriden söz ediliyordu, bugün bu olmayacak iş sınıfından 2 yıllık izin olayı çıktı. Aklımızı karıştırmaya mı çalışıyorsunuz? Anayasaya "Doktorlar için geçerli değildir" maddesini eklemeden bu saçmalıkları uygulayamayacaklarını bilmiyorlar mı?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir