Medimagazin logo

5 aylık Umut Aras tıp literatürünü yıktı

5 aylık Umut Aras’ın, idrar yolları enfeksiyonu nedeniyle kalp ve karaciğerleri çalışmıyordu. Tıbbi olarak ölü kabul edilen Umut bebek gördüğü tedavi sonucu taburcu olup evine döndü.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - ŞEYDA BURCU İKİZ
5 aylık Umut Aras tıp literatürünü yıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şok tablosu tanısıyla hastaneye götürüldüğünde uluslararası değerlendirmeye göre ölüm riski belirleme skoru yüzde 80 olarak açıklanan 5 aylık Umut Aras, doktorlarının çabasıyla bu skoru bir  ayda 0’a indirmeyi başardı. İdrar yolları enfeksiyonu nedeniyle, kalp ve karaciğerinde ani ve ağır bozukluk yaşayan küçük Aras, yapılan tedavi sonucu hastalığını yendi ve hastaneden taburcu oldu.

ÖLÜM SKORU YÜZDE 80’Dİ

Umut Aras’ın yoğun bakımda tedavisini üstlenen Doç. Dr. Ayşe Anıl da şok tablosunda, eğer hastada septik şok ve ikiden fazla organ yetmezliği varsa hastanın ölüm riskinin arttığını anlatarak, “Umut Aras yoğun bakıma alındığında yüzde 80 ölüm riski vardı. Uluslararası değerlendirme ölçütü olan, ölüm riski belirleme skorlarını kullanıyoruz. Bu skoru yaptığımızda sonuç yüzde 80’di. Hızlıca solunum cihazına bağladık ve destek ilaçlarına başladık” diye konuştu.

AiLELER UYANIK OLMALI, SiNSi iLERLiYOR

İzmir Tepecik Hastanesi’nde Umut Aras bebeğe ilk müdahaleyi yapan Doç. Dr. Murat Anıl şok tablosu ile ilgili olarak, “Şok tablosunda damar içindeki sıvı organlara götürülemiyor. Umut Aras’ın tablosu idrar yollarından kaynaklanıyordu. Mikrop, idrar yollarından vücuda yayılıyordu. Yarattığı toksinlerle kalp ve karaciğerde ani bozukluklar ve yetmezlik ortaya çıkmıştı” dedi.

Şok tablosunun çok sık görülmeyen ancak ölüm riski yüksek olan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Ayşe Anıl ise, “Ailelerin uyanık olması gerekiyor. Ciddi yüksek ateş, çocuğun çevresiyle ilgisinin azalması, cilt renginin değişmesi, yeterli idrar çıkaramama ve kusma gibi belirtiler enfeksiyon olabileceğini düşündürmeli. Çünkü bu hastalık çok hızlı ilerliyor” dedi.
 

5
aylık
umut
aras
tıp
literatürünü
yıktı
Yorum (3)
Hekim
Septik soka giren bir bebegin tedavisi yogun bakimda yapilmis, neresi ilginc anlamadim. Literaturle ne alakasi var? Dunyada binlerce sok vakasi pediatrik yogun bakimlarda basari ile tedavi ediliyor. Boyle haberleri yapmadan once biraz arastirin lutfen.
0
Cevapla
Dr. Alparslan
Biz de yoğun bakımımızda bu hasta benzeri onlarca hasta tedavi edip taburcu ettik. Literatürde onlarcası olan bu haber neden haberdir Allah aşkına
0
Cevapla
dr. kemal
tıp literatürünü yıktı başlığı biraz abartılı bir gazeteci yorumu... fakat septik şok ve çoklu organ yetmezliği tedavisi oldukça zor ve mortalitesi çok yüksek bir tablo. Bu nedenle arkadaşları tebrik ediyorum. Üstelik çocuk acil ve yoğun bakımın öneminin vurgulanması açısından önemli bir haber olduğunu düşünüyorum...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir