Medimagazin logo

'On öğrenciye bir kadavra' standardı hiç bir fakültede bulunmuyor!

'On öğrenciye bir kadavra' standardı hiç bir fakültede bulunmuyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlki 2012 yılında düzenlenen “24–31 Ekim Ulusal Anatomi Haftası'' etkinlikleri ile vatandaşların gönüllülük esasına göre bedenini kadavra olarak bağışlamaları konusunda bir kampanya yürütülüyor
 
Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavra vazgeçilmez bir eğitim materyalidir. Günümüzde yeni ameliyat teknikleri geliştirerek komplikasyonları minimuma indirmek için planlanan kadavra çalışmaları da oldukça önem kazanmıştır. Bütün bunların dışında teknolojinin hızla ilerlemesi sonucunda cerrahi girişimlerde kullanılan endoskopik aletler rutine girmiştir. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde ve bunun yanında toplumumuza bu yeni tedavi yöntemlerinden yararlanma imkânı sağlamak için de kadavra teminini çok önem taşımaktadır.

 
Türkiye de her geçen yıl ÖSYM den öğrenci alan tıp fakültesi ve öğrenci kontenjanları artmaktadır. Tıp Fakültelerimiz içerisinde tıp eğitiminde ideal olarak belirlenen “on öğrenciye bir kadavra” sağlayabilen hiç bir fakültemiz maalesef bulunmamaktadır. Tıp fakültelerinin içerisinde 25 ya da 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az miktardadır. Ayrıca kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı da azımsanmayacak kadardır. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı da 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin “Temel tıp eğitimi” bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte yeterli gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de “Kadavra Eğitimi” şarttır.


Günümüzde yasal bekleme süresi sonunda sahibi olmayan kadavralar eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebilmektedir. Daha önceki yıllarda bu şekilde kadavra ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilen büyük kentlerdeki tıp fakülteleri, diğer şehirlerdeki fakültelerin kadavra taleplerinin de karşılanmasına yardımcı olmakta idi. Ancak son yıllarda açılan Tıp Fakültelerinin sayısının artması nedeni ile bu kaynaktan kadavra temini ihtiyacı yeterince karşılamamaktadır. Mevcut yasalarımız Tıp Fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeni ile vücudunu bağış olarak verebilecek insanlar da bu durumdan habersiz kalmaktadırlar. Oysaki doku ve organ bağışının yaygınlaşması ile ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haberler toplumumuzun bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu son yıllarda artan doku ve organ bağış oranları ile göstermektedir.


''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanyada amacımız Organ Bağışı gibi vatandaşlarımızı çok kutsal bir hareket olarak bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırabilmek ve bunun sosyal değerini paylaşabilmektir. Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Yüksek Öğretim Kurumumuz da bu kampanyamız içerisinde ülkemizdeki Tıp Eğitimine gönülden desteklerini esirgememektedirler. Kendilerine şükran borçluyuz.

 
Ulusal anatomi haftasındaki ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' adlı kampanyamızdaki temel hareket noktamız Tıp Eğitimimizdeki “Kadavra Sorununu” toplum ile paylaşmaktır. Kendi yakınını bir cerraha teslim eden aile bireylerinin o cerrahın-o hekimin yeterli anatomi eğitimi alıp alamadığını, alamadıysa bunun sonuçlarının toplumsal olarak her bireyde hissedileceğini vurgulamak olacaktır. Bilindiği gibi sadece tıp fakültesi 2. sınıflardaki eğitim içerisinde değil tüm tıp eğitiminde, uzmanlık eğitiminde ve daha sonraki süreçlerde “Kadavra Eğitimi” sürekli alınması gereken bir eğitimdir.

 
Ulusal Anatomi Haftasında 'Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın' adı altında tıp eğitimi için kadavra bağışı kampanyamız devam etmektedir. Beden bağışı ile ilgili ayrıntılı bilgiler Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği web sayfasından (http://anatomidernegi.org) veya Tıp Fakülteleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarından temin edilebilir. Bedenini bağışlayacak olan gönüllü bireyler Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanlıklarına müracaat edebilirler. Toplumumuzun organ bağışı gibi tüm beden bağışına özendirilmesi için yürütülecek bu hafta etkinlikleri için siz değerli basın mensuplarının desteklerinin ricası ile saygılarımızı sunuyoruz.        


Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut                                
 Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı    
  S.Ü. Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı    
 

'on
öğrenciye
bir
kadavra'
standardı
hiç
bir
fakültede
bulunmuyor!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir