Medimagazin logo

Deney hayvanları OMÜ'de kurtarılıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) deney hayvanlarına en az zararla yaşam hakları ellerinden alınmadan, yaşamalarına fırsat verilmesi için eğitim düzenlendi.
Deney hayvanları OMÜ'de kurtarılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAMSUN-OMÜ deney Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanlığı'nca yapılan ve OMÜSEN tarafından organize edilen üçüncü Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı tamamlandı. OMÜ Hacettepe Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden 50 araştırmacı katıldı. Teorik ve uygulamalı olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı'na dair mevzuata göre 80 saatlik eğitimin verilen programda, deney hayvanlarının yaşam haklarına en üst düzeyde olanak tanınması doktorlara anlatıldı.


Tıp Fakültesi Mavi Salon'da gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı, Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, nasıl daha fazla deney hayvanı kullanılır değil, çalışmalar yapılırken nelere dikkat etmek gerektiği ve nasıl daha az hayvan kullanılır amacını taşıdıklarını söyledi. 23 kişilik hoca gurubunun eğitim verdiğini belirten Kolbakır, kursa yoğun bir talebin olduğunu kaydetti.


OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Tıp Fakültesi ve Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından katılımcılara deney hayvanlarının anatomisi, fizyolojisi, histolojisi ve biyokimyası, mevzuat, hayvan deneyleri etiği, alternatif yöntemler, tutuş teknikleri, ilaç verme ve enjeksiyon, kan alma yöntemleri gibi konularda bilgi verildiğini söyledi. Şahinoğlu, "Bundan böyle hayvanlar rastgele yakalanıp, kullanılıp çöpe atılmayacak. Bakanlığın bu konuda deney hayvanlarıyla ilgili mevzuatı uygulamada. Üniversiteler zaten gereken hassasiyeti gösteriyordu ama bunun bir mevzuatla belirlenmesi, öğretim üyelerinin bu konuda bilinçlendirilmesi hayvan hakları, etik kapsamında önem taşımaktadır. Artık deney hayvanları en az zararla, yaşam hakları da ellerinden alınmadan, tıp alanında en verimli şekilde kullanılması için çalışmasına devam edilecektir" dedi.


Daha sonra kursiyerlere sertifikalarını Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, Veteriner ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Murat Hökenök, Doç. Dr. Mustafa Açıcı, Doç. Dr. Ahmet Demir, Yrd. Filiz Akdağ verdi.

deney
hayvanları
omü'de
kurtarılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir