Medimagazin logo

Türkiye'nin ilk kopya koyunu ''oyalı'', anne oldu

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veterinerlik Fakültesinde dünyaya getirilen Türkiye'nin ilk kopya koyunu olan ''Oyalı'', anne oldu.
Türkiye'nin ilk kopya koyunu ''oyalı'', anne oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ''Oyalı''nın dün İÜ Veterinerlik Fakültesinde sezaryen operasyonuyla ilk doğumunu gerçekleştirdiği ve 4 kilogram ağırlığında, sağlıklı bir dişi kuzu dünyaya getirdiği, kuzuya ''Bahar'' adının verildiği bildirildi.


     Açıklamada, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatınca desteklenen projenin, İÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Birler yönetimindeki uzman bir ekip tarafından hayata geçirildiği ve Kasım 2010 tarihinde yapılan suni tohumlama uygulaması sonucu normal yollardan gebe kalan ''Oyalı''nın sağlıklı bir yavru dünyaya getirdiği kaydedildi.


     Bu doğumun, ''klon canlıların, klonlanan canlılara sadece genetik anlamda değil, diğer açılardan da benzediklerinin ve tüm normal fonksiyonlarını yerine getirebildiklerinin gösterilmesi'' açısından büyük önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, Türkiye'de bir ilke imza atan İÜ'nün, klon çalışmalarını, 2005 yılından bu yana başarılı biçimde sürdürdüğü belirtildi.
    
     -KOPYA KOYUN ''OYALI''
    
     Açıklamada, Prof. Dr. Sema Birler yönetimindeki uzman ekibin, 69 klon embriyoyu 8 koyuna transfer etmesiyle başlayan süreçte, 2 koyunun hamile kaldığı belirtilerek, yoğun bakım ve takiplerin sonunda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiren koyunlardan ilkinin ''Oyalı''yı 21 Kasım 2007 tarihinde doğurduğu, hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda çığır açabilecek bu çalışmanın, ''Türkiye'nin ilk klon projesi'' olarak bilim tarihine geçtiği kaydedildi.

türkiye'nin
ilk
kopya
koyunu
''oyalı''
anne
oldu
Yorum (1)
H.Yalçın KÖKSAL
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi sayın Prof.Dr. Sema BİRLER ve ekibi tarafından yıllarca süren çalışmalar sonucunda,Oyalı'dan "Bahar" adı verilen bir dişi kuzuya ulaşılması son derece önemli bir gelişme olarak BİLİM TARİHİNE GEÇMİŞTİR. Başta sayın BİRLER hocamız olmak üzere tüm ekibini kutlar,başarılarının devamını dilerim. H.Yalçın KÖKSAL Uzman Veteriner Hekim Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir