Medimagazin logo

YÖK'ten et fiyatındaki artışa çözüm

Et fiyatlarındaki artış Yüksek Öğretim Kurulu'nu da harekete geçirdi. İşte YÖK'ün çözüm önerisi..
Kaynak: YENİ ŞAFAK
YÖK'ten et fiyatındaki artışa çözüm
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

YÖK'ün talimatıyla, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Koyun Keçi Suni Tohumlama Anabilim Üretim Merkezi ve sperma bankası kuracak. Küçükbaş hayvan ırklarının spermalarıyla bir daha ithal keçi ve koyuna gerek kalmayacak
 
Yüksek Öğretim Kurulu, Türkiye'nin yaşadığı küçükbaş hayvancılık sorununun çözümüne katkı sağlamak için çalışma başlatı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın talimatı doğrultusunda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi bu konuda çalışacak. Son dönemde et fiyatlarının pahalanması üzerine çözümü hayvan ithalatında arayan Türkiye'nin yaşadığı bu sıkıntıya bir çözüm önerisi de YÖK'ten geldi. YÖK'ün talimatıyla, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Koyun Keçi Suni Tohumlama Anabilim Üretim Merkezi kuracak.
 
TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR İLK
 
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Daşkın, kuracakları merkezin Türkiye'de ilk olduğunu belirterek, proje ile ithal ve yerli koyun keçi ırklarının spermalarının burada tutulacağını ve böylelikle bir daha ithal koyun ve keçiye gerek kalmayacağını ifade etti. Daşkın, kuracakları merkez ile koyun ve keçi üretiminde Türkiye'nin en yüksek seviyeye ulaşacağını dile getirdi. Daşkın, projeye YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da büyük destek verdiğini söyledi.
 
ÜRETİMDE EN YÜKSEK SEVİYE
 
Türkiye'nin 5 milyon koyun ithalatı planlandığını ifade eden Prof Dr. Daşkın, bu proje ile Türkiye'nin koyun ve keçi üretiminde en yüksek seviyeye çıkacağını söyledi. Daşkın, yabancı ve yerli koyun erkeklerinden sperma bankaları oluşturulacağını da ifade etti.
 
Üretilen bu spermaların koyun ve keçi tohumlamasında kullanılacağını dile getiren Daşkın, proje sayesinde kendi hayvan ırklarımızın genetik marka değerinin artırılacağını, bu ırkların komşu ülkeler için de ticari bir ürün haline geleceğini söyledi.
 
3 bin tesisle 30 bin kişiye istihdam
 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, son 4 yılda Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tamamlanan 3 bin 5 tarımsal sanayi tesisinin toplu açılışını yaptı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde konuşan Eker, "Tamamlanan 3 bin tesisimizde 30 bin kişiye istihdam sağladık" dedi.
 
Verimli ırklar koruma altında
 
Türkiye'nin yıllar boyunca hayvan ithalatı yapmasının doğru olmayacağını ifade eden Daşkın, kuracakları merkez sayesinde hayvan ithalatının son bulacağını belirtti. Danış, Türkiye'nin koyun ve keçi ithalatı için gemilerinin Avustralya kıyılarına yanaştığını kaydetti. Koyun ve keçi ithalatıyla Türkiye'ye gelen hayvanların yüksek verimli olduğunu ifade eden Daşkın, "Bu hayvanların yetiştirilmesinde gereken özenin gösterilmemesi durumunda yok olup gidecek. Bu merkez sayesinde Türkiye'ye gelen damızlık koyunların üretiminde büyük gelişme kaydedilecek" dedi.
yök'ten
et
fiyatındaki
artışa
çözüm
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir