Medimagazin logo

Lilly "Dünya iş ve kalkınma ödülü"nün sahibi oldu

Lilly ilaç araştırma şirketi, Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne olan katkıları nedeniyle, Milletlerarası Ticaret Odası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Uluslararası İş Dünyası Liderler Forumu tarafından onurlandırıldı.
Lilly "Dünya iş ve kalkınma ödülü"nün sahibi oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL  - Lilly , "Çoklu İlaca Dirençli Tüberküloz" (ÇİD-TB) ile mücadeleyle Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne (BKH) sağladığı katkılar nedeniyle Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Uluslararası İş Dünyası Liderler Forumu tarafından "Dünya İş ve Kalkınma Ödülü"ne layık görüldü. 189 ülkenin benimsediği BKH, yoksulluğun azaltılması, daha iyi eğitim, anne sağlığının iyileştirilmesi, cinsiyet eşitliği, çocuk ölümlerinin azaltılması ve tüberküloz dahil bulaşıcı hastalıkların kökünün kurutulmasını amaçlayan sekiz hedefi içeriyor.


80'i aşkın ülkede 20'den fazla ortakla birlikte faaliyet gösteren Lilly ÇİD-TB Ortaklığı'nın, özel şirketlerin, kar amacı gütmeyen organizasyonlar, devlet ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor. Lilly Gelişmekte Olan Pazarlar Başkanı Jacques Tapiero, daha yapılacak çok işleri olduğunu söyleyerek ödülle ilgili görüşlerini dile getirdi: "Lilly ÇİD-TB Ortaklığı'nın parçası olan kurumların ve kişilerin kararlılığı bize her gün ilham veriyor. Bu ödüle layık görüldüğümüz için de onur ve minnet duyuyoruz.. Milyonlarca yaşama mal olan bir hastalığın kökünü kurutmada, zamanla somut bir fark yaratacağımıza da inanıyoruz" dedi.


Tüm dünyada yaklaşık iki milyar insanda latent  tüberküloz enfeksiyonu bulunuyor. Günde 4 bin 500 kişi, her yıl yaklaşık iki milyon kişi, bakım olanağı bulunduğu takdirde tedavi edilebilir olan tüberküloz nedeniyle hayatını kaybediyor. ÇİD-TB, bugün yılda en az yarım milyon insanı etkiliyor. Uzmanlar, ÇİD-TB'li her bireyin bilmeden hastalığı aileleri de dahil yılda en az 20 kişiye bulaştırdığını söylüyor.


Lilly ÇİD-TB Ortaklığı çerçevesinde, çoklu ilaca direnci olan tüberkülozun tanınması, tedavi edilmesi, izlenmesi ve yayılmasının önlenmesi için doktorlar ve hemşirelere eğitim veriliyor. Bu ortaklık sayesinde, hastalık izlerini ortadan kaldırmak için farkındalık yaratılırken, ortakların hastalığın önlenmesi için ilaç araştırmaları ve tedavi geliştirmeleri sağlanıyor. Çalışmalar ülke ve bölgelerin ihtiyaçlarına göre şekillendiriliyor.


Sağlık Bakanlığı'nın "Veremle Savaş 2010 Raporu"na göre Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün veremle ilgili belirlediği 2015 yılı hedeflerine şimdiden ulaşabilen 36 ülke arasında yer alıyor. Aynı raporda, 1990 yılında yüz binde 53 olan görülme sıklığı 2005 yılında yüz binde 26'ya düşürülürken, 2008 yılında tedavide başarı oranının da yüzde 91'e yükseldiği açıklandı.

lilly
"dünya
ve
kalkınma
ödülü"nün
sahibi
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir