Medimagazin logo

Dünya ilaç üreticileri üçüncü ülkelere bizimle gitmek istiyor

ABDİ İbrahim İlaç Genel Müdürü Erman Atasoy, İsviçreli bir firmanın Kazakistan pazarına kendileriyle birlikte girmek istediğini, Endonezya ve Ürdün’deki iki ilaç fabrikasına da lisans verdiklerini söylüyor
Dünya ilaç üreticileri üçüncü ülkelere bizimle gitmek istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ABDİ İbrahim İlaç Genel Müdürü Erman Atasoy, İsviçreli bir firmanın Kazakistan pazarına kendileriyle birlikte girmek istediğini, Endonezya ve Ürdün’deki iki ilaç fabrikasına da lisans verdiklerini söylüyor.

40 firmayla işbirliği bulunan Abdi İbrahim, son olarak Hindistanlı bir şirketle işbirliğine gitmişti. Atasoy, yeni bir pazara hızlı girmeleri gerektiğinde ilaç fabrikası da satın alabileceklerini belirtiyor.

DÜNYANIN dev şirketlerinin yer aldığı ilaç pazarında, Türk ilaç üreticileri de artık söz sahibi oluyor. 2005 yılında yüzde 43.8 büyüyerek, 575 milyon dolar ciroya ulaşan Abdi İbrahim, yurtdışındaki operasyonlarını hızlandırdı. Dünyanın önemli ilaç üreticileri, Rusya başta olmak üzere yeni ve büyük pazarlara girmek için Abdi İbrahim’le işbirliği yapmak istiyor.

Abdi İbrahim İlaç Genel Müdürü Erman Atasoy, bir İsviçreli firmanın Kazakistan’a kendileriyle birlikte gitmek istediğini, Endonezya ve Ürdün’deki iki ilaç fabrikasına kendi ürünlerinin lisansını verdiklerini söylüyor. Şu ana kadar 40 şirketle işbirliği yapan Abdi İbrahim, son olarak Hindistanlı bir firmayla hem Türkiye piyasası, hem de özellikle ABD başta olmak üzere dış pazarlar için işbirliğine gitmiş.

"Pazara hızlı girmek adına yurtdışında gerekirse ilaç fabrikası da satın alabiliriz" diyen Atasoy, 2006 sonunda 800 milyon dolarlık ciroya ulaşacaklarını tahmin ediyor. Erman Atasoy ile ilaç sektörünü, Abdi İbrahim’in hedeflerini ve büyüme stratejilerini konuştuk.

Türk ilaç sektörünün şu andaki büyüklüğü nedir?

- Üretici fiyatlarıyla ilaç sektörünün cirosu 6.6 milyar dolar. Yılda yaklaşık 1.2 milyar kutu ilaç satılıyor.

Abdi İbrahim’in sektördeki yeri neresi?

- Yıllık 190 milyon kutu üretme kapasitesine sahibiz. 100 milyon kutunun üzerinde satışımız var. Üç yıldır üretim adedinde ve gelirinde Türkiye’de birinciyiz.

Yurtdışında nasıl bir strateji izliyorsunuz?

- Biz hem orijinal (lisanslı) ürünlerin temsilcisiyiz, hem de jenerik dediğimiz kendi ilaçlarımız var. Toplam ciromuza bakarsanız üçte biri jenerik ilaçtan, üçte ikisi lisanslı ürünlerden geliyor. Yurtdışına açılırken kendi jenerik ilaçlarımızın pazarlamasına ağırlık veriyoruz. Orijinal ilaçlarda temsilcisi olduğumuz firmalar da bizimle dışarıya gelmek istiyor.

Yabancılar en çok hangi ülkelere sizinle gitmek istiyor?

- Batılı ilaç üreticileri, yeni açıldığımız Ukrayna, Cezayir, Rusya, Kazakistan’da kendilerini temsil etmemizi istiyorlar. Bir İsviçreli firmanın Cezayir’de temsilcisi olmak için görüşmelerimiz sürüyor. Bu firmalar bizim gittiğimiz ülkeleri potansiyeli yüksek ama riskli görüyorlar. Bu yüzden de tek başına gitmek yerine, güvendikleri bir firmayla gitmek istiyorlar.

Yurtdışında nasıl bir yapılanma içindesiniz?

- Bazı ülkeler de kendi teşkilatımızı kurduk, bazı ülkelerde lisansımız var. Cezayir, Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve KKTC’de kendi organizasyonumuz var. Azerbaycan ve Gürcistan’da distribütörlerimiz vardı. Şimdi kendi organizasyonumuzu kuruyoruz. Polonya’da da ruhsatlarımızın alımında son aşamadayız. Kendi satış kadromuzu kuracağız.

Lisans verdiğiniz yabancı ilaç üreticileri var mı?

- Endonezya’da bir firmaya jenerik ilaçlarımızın lisansını verdik. Beş yıl biz üretip onlara satacağız, 5 yıl sonra onlar orada üretecek ve bize lisans ücreti ödeyecek. Ürdün’de de böyle bir firmamız var. Onlar işe üretimle başlayacaklar.

Yabancılarla işbirlikleriniz hangi noktada?

- Yabancılarla işbirliği içinde ürün geliştiriyoruz. Ruhsatlandırma alanında birçok firmayla işbirliği yapma kapasitesindeyiz. Şu anda 40 şirketle işbirliğimiz var. 100’ün üzerinde lisanslı ürün üretiyoruz. Hindistanlı bir firmayla hem Türkiye piyasası, hem de dış pazarlar için işbirliği yapıyoruz. Belki birlikte Amerika’ya açılır, yeni ilaçlar geliştiririz. Stratejik ortaklıklara önem veriyoruz.

ERMAN ATASOY

Abdi İbrahim İlaç Genel Müdürü Erman Atasoy, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik/Matematik Bölümü ve İşletme İktisadı Enstitüsü mezunu. 1968 yılında Sandoz’da çalışma hayatına başladı. İsviçre ve Hindistan’a çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1989’dan itibaren önce Sandoz, sonra Novartis’in Genel Müdürlüğünü yürüttü. 2001’de emekli oldu, 2002 Mayıs ayından itibaren de Abdi İbrahim İlaç’ta Genel Müdür ve Murahhas Aza’lık görevlerini üstlendi.

2005’te başladıklarımızı 2006 yılında bitireceğiz

Geçen yılki yatırımınız ne kadardı? 2006 planınız nedir?

- 2005’te toplam 28.5 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2006’da başladığımız bu yatırımlarımızı bitirmek istiyoruz. Fabrikamızı genişletiyoruz. Yeni bir merkez bina inşa ediyoruz. Beş ayrı binadaki birimlerimizi tek çatı altına toplayacağız. Geçen yıl sadece Ar-Ge’ye 11 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırım yeni bir molekül bulunması değil, formül geliştirme üzerine.

Daha çok hangi hastalıklara karşı ilaçlarınız var?

- Ağrı kesiciler, romatizma, kalp, göz ilaçları, kan ürünleri, dermatoloji ürünleri gibi yaygın bir alandayız.

2006 ciro hedefimiz 800 milyon dolar

2005 cironuz neydi, 2006 beklentiniz nedir?

- 2004’de 400 milyon dolar olan ciromuz, 2005 yılında yüzde 43.8 büyüyerek, 575 milyon dolara çıktı. Bu yıl sonunda 750-800 milyon dolar olur diye tahmin ediyoruz. Ciromuz, 2004’de 400 milyon dolardı. Yüzde 43’e yakın büyüdük. 2005 ciromuzun henüz sadece 16 milyon dolarlık bölümü yurtdışından.


Nurten Erk-Hürriyet
dünya
ilaç
üreticileri
üçüncü
ülkelere
bizimle
gitmek
istiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir