Medimagazin logo

Sezer: 'Doktorlara da sorun'

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sağlık personelinin sorunlarını çözümleyecek düzenlemeler yapılırken bu kesimden de görüş alınması, bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini bildirdi. Bakan Akdağ ise Türk Tabipleri Birliği'ni isim vermeden eleştirdi
Sezer: 'Doktorlara da sorun'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sağlık personelinin sorunlarını çözümleyecek düzenlemeler yapılırken bu kesimden de görüş alınması, bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini bildirdi. Bakan Akdağ ise Türk Tabipleri Birliği'ni isim vermeden eleştirdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 14 Mart Tıp Bayramı mesajında, Türk Tabipleri Birliği ile Sağlık Bakanlığı arasındaki "uzlaşmaz" tabloya göndermede bulundu. Sezer, sağlık alanında çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesini, doktor başına düşen hasta sayısının azaltılmasını, hekimlik mesleğine yaraşır bir ortam sağlanmasını istedi.


Sağlık personelinin sorunlarını çözümleyici düzenlemeler yapılırken onlardan görüş alınması, bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması gerektiğini belirten Sezer, "Doktorlarımızın, birikimleri ve eğitimleriyle insanları daha uzun ve daha iyi koşullarda yaşatmak, sağlık sorunlarını gidermek için gösterdikleri çabaları takdirle karşılıyoruz" dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise kamu ve özel sektörce tıp alanında son yıllarda kaydedilen bilimsel başarılardan milletçe gurur duyulduğunu bildirdi.

Üstü örtülü tepki


Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) isim vermeden eleştirdiği mesajında, "Anadolu'nun makus talihini değiştirmek yönündeki azmimizi, mesleğimize inancımızı hatırlayalım" diyerek, mecburi hizmet uygulamasını şöyle savundu:


"Uzun vadede tıp fakültelerimizin eğitim kalitesini düşürmeden sayılarını ve kontenjanlarını yükselterek hekim sayımız artırılmalıdır. Bu gerçekleşinceye kadar sağlık hizmeti beklesin diyebilir miyiz? Devletin vatandaşına sağlıklı yaşama hakkını sağlaması, anayasal bir görev olduğuna göre bütün tedbirleri düşünmek zorundayız. Çareler düşünmek hepimizin sorumluluğudur."


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık personeline geçen yıl 2.34 milyar YTL maaş ödenirken, döner sermaye kaynaklarından 1.818 milyar YTL ek ödeme yapıldığını belirtti.

Arınçlı programa Akdağ katılmadı

Ankara'da tıp fakülteleri ve Ankara Tabip Odası (ATO), 14 Mart Tıp Bayramı'nı dün sabah TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın katılımıyla Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kutlarken; Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığınca akşam saatlerinde ayrı bir kutlama hazırlanması nedeniyle bu programa katılmadı.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Gürcistan'da olması nedeniyle aynı zamanda Cumhurbaşkanı Vekili sıfatıyla konuşan Arınç, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) karşı çıktığı mecburi hizmet uygulamasını savunarak, "Bundan önceki 10 hükümet döneminde hiç tartışma olmadan uygulanmış bazı işler bu dönemde uygulanıyorken 'Cumhuriyet, laiklik, rejim elden gidiyor' diye karşı çıkmak yanlıştır ve bilimsel bir mantığı yoktur" dedi.


Akdağ'ın tıp fakültesi dekanları ile bir araya gelmemesi konusundaki eleştirilerde "haklılık" bulunduğunu kaydeden Arınç, "Bir diyalog ve iletişim noksanlığı, daha kötüsü karşılıklı önyargılar var. Bunlar giderilmediği müddetçe sağırlar ve körleri oynamakla belki çok vakit geçirmiş olacağız" diye konuştu.

Anıtkabir'e gitmedi


Sağlık Bakanlığı'nca her ilden başarılı çalışmaları nedeniyle yılın hekimi seçilen beyaz önlüklüler ile yakınları dün 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Ancak hekimler ve yakınlarının oluşturduğu heyete, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yerine Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan'ın eşlik etmesi dikkat çekti.


Heyette, Şeyma Akgün adında küçük bir kız da yer aldı. Şeyma'nın, vefat eden annesi Dr. Zeynep Akgün'ün Giresun'da yılın hekimi seçildiği için heyette olduğu öğrenildi.


Zeydan, Anıtkabir Özel Defteri'ne hekimler adına, "Aziz Atam, bu necip millete gösterdiğin hedefler doğrultusunda hizmet etmeye söz verdik" diye yazdı.

İhtiyaç bölgelerine 1400 hekim kurayla gönderilecek

Sağlık Bakanlığı, mecburi hizmet uygulaması önündeki yasal engeli Anayasa Mahkemesi'nin kaldırmasıyla birlikte, 29 Mart'ta çekmeyi planladığı kura sonrası 1400 hekimi ihtiyaç bölgelerine gönderecek. Sağlık Bakanlığı, mecburi hizmet uygulamasıyla ilgili belirsizlik nedeniyle diplomaları "rehin" konumunda olan hekimlere görev yapacakları yerleri kurayla belirleyerek işbaşı yaptıracak. Bu çerçevede 29 Mart'ta tıp fakültelerinden yeni mezun olan pratisyen hekim veya uzmanlığını tamamlayan toplam 1400 hekim için mecburi hizmet kurası çekilecek.

İskelet kostümlü protesto

Ankara Tabip Odası, Sağlık - İş ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Numune Hastanesi'nden Abdi İpekçi Parkı'na yürüdü. İskelet resimli önlükler giyen grup üyeleri çeşitli sloganlar attı.

Sağlıkçılardan sert bildirge

İstanbul Tabip Odası üyesi hekimler, "14 Mart Tıp Bayramı"nda yürüyüş yaptı. Yürüyüş sonrası okunan bildirgede, "Bu ülkenin doktorlarının bilgisi, birikimi ve yeteneklerine güvenmeyenler, Dubaili şeyhlerle kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yaparak yabancı doktor ithaline hazırlanıyorlar" denildi.


Bildirgede, "AKP'nin sağlıkta çözüm olarak sunduğu projeler bugün 'sağlıkta çöküş' programına dönüşmüştür. Bu çöküşün faturası da, hekimlere ve meslek örgütümüze çıkarılmaya çalışılıyor. Hekimlere yönelik tutum ve davranışlar, hekim düşmanı politikalara dönüşmüştür. Daha dün mecburi hizmeti çağdışı bulanlar, bugün tekrar mecburi hizmetin nimetlerini keşfettiler" denildi.

Erdoğan'dan TTB'ye eleştiri

Başbakan Erdoğan, dün akşam Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 81 ildeki yılın doktorları ödül törenine katıldı. Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ni eksik bulan Türk Tabipleri Birliği gibi sağlık örgütlerini isim vermeden eleştiren Erdoğan, bunları ideolojik yaklaşım olarak yorumladı.

AKP'li Koçak: Hastanelerde çeteler oluştu

Afyon Milletvekili Mahmut Koçak, Sağlık Bakanı Akdağ'ı eleştirerek, "Hastaneler rant kapısı oldu" dedi

AKP'de, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a yönelik ağır mektubunun ardından Afyon Milletvekili Mahmut Koçak da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı hedef aldı. Koçak, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki grup toplantısında "Hastaneler rant kapısı oldu, çeteler oluştu. Bilgisayar, yemek ve temizlik gibi hizmet ihaleleri sadece Van ve Gaziantep menşeili firmalara veriliyor" dedi.


Başbakan Erdoğan, Koçak'tan belge getirmesini isteyerek, "Sizden yazılı rapor bekliyorum. Hem bana hem Sağlık Bakanı'na verin. Delili olmadan böyle konuşulmaması yanlış" uyarısında bulundu.


Koçak, Sağlık Bakanlığı'nı hedef aldığı konuşmasında şu eleştirileri yaptı:

NEDEN İHALELERİ ONLAR ALIYOR: Bilgisayar, yemek ve temizlik gibi hizmet ihalelerinin sadece Van ve Gaziantep menşeili firmalara verildiğine ilişkin rahatsızlıklar var. Kaç tanesi Van ve Gaziantep kökenli, burada Sayın Bakan bilgi verirse bizim de söylenenlere verecek cevabımız olur.


CHP HAKLI: Bakanlığa geldiğiniz günden beri bürokrasi üzerinde çok oynamalar yapıldı. Ana muhalefet grup başkan vekili Meclis'te bakanlığımızı eleştirdi. Araştırdım ve haklı olduğunu öğrendim.


KAYIPLAR MİLYAR DOLAR: Yapılacak hatalarda kayıpların milyar dolarlarla ifade edildiğini hatırlatmak isterim. Kurumlarınızın hizmet alımlarında tam bir başı bozukluk yaşanmaktadır.

Milliyet
sezer:
'doktorlara
da
sorun'
Yorum (1)
neco
sayın hocam, öncelikle geribildirimlerimi dikakte aldığınız için teşekkür ederi. yorum yaptığım bazı konulara kısaca açıklık getirmek isterim. 1- hekim dışı sağlık personelinin eğitiminin iyi olmadığı aşikardır. 2- toplum tarafından hemşirelik mesleği kısaca hekim dışında çalışan tüm sağlık meslek mensupları önemsiz görülmektedir. 3- tayin korkusu veya aynı hastanede daha yoğun bölümlerde çalıştırılma korkusu(hekimlerde bu oldukça azdır) yüzünden kısaca bana dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı ile sürekli hekimlere ve idari yönetime kabaca halk arasında yağcılık dediğimiz hekim dışı çalışanların olması ve bunların her işi görev addedip yapamaya çalışması 4- başhemşirelik şimdi ise sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü adı altında idari görevi yürütenlerin siyasi yakınlıklar ile göreve gelmesi nedeniyle işi ve işleyişi bilmeyen yeteneksiz kişilerin amir konumunda olaması 5-hekim dışı sağlık çalışanlarının iddia ediyorum %80 657. sayılı DMK. başata olmak üzere kendi görevleri ile ilgili yönetmelik,genelge vs. bilmedikleri için yönetimden gelen herşeye heee demeleri...gibi daha çok sayılan problemler maalesef ülkemizdeki sağlık sisteminin gerçekleridir. bakın size bir olay anlatayım. her hastanede olur veya olmuştur. hasta gelir acil hekimi değerlendirir ve uzman hekim konsültasyonuna başvurur. o sırada uzman hekim ya operasyonda ya da başka hasta konsültasyonunda ise gelmesi gecikir. bekleyen hasta ve yakınlarında yakınmalar başlar. anlatırsınız dinlemezler. sonra hemşireye veya başka hekim dışı sağlık çalışanına bağırıp çağırmaya başlar. siz aynı şeyleri geç gelen hekime de söyleyin diyerek hasta vaya yakınlarına en sonunda dayanamaz ve cevap verirsiniz. sonra uzman hekim gelir. ne hastadan ne de hasta yakınlarından tek kelime çıkmaz az önce size hesap soran insanlar hekim karşısında gıklarını çıkarmazlar. neden hekimlik kutsaldır ve toplumda üst düzey saygı gören bir meslektir. oysa siz o an hastanın stresini attığı bir stres topu. bu olay bile hekim dışındaki sağlık mesleklerinin nasıl küçümsendiğini gösterir. bu her hastanede olmuştur. oluyor ve olacaktır da. bu bizim mesleki eğitimi basit görmemizden daha doğrusu basitleştirmemizden kaynaklanıyor. hekim kaç yıl okumuş. hemşire veya başkası hııı lise mezunu. iğneci, pansumancı vb. bu ve bu gibi olaylar çok hocam. daha söylenecek çok şey var ama sağlık çalışanları artık sindi, sindirildi. ne zamn uyanırlar ne zaman mesleklerine sahip çıkarlar bilemem. teşekkürler.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir