Medimagazin logo

Kuş gribi önlemleri tüm yurtta yaygınlaşıyor...

Tunceli'de, Hayvan Sağlığı ve Zabıta Komisyonu tarafından alınan kararla kente kanatlı hayvan giriş çıkışlarının durdurulduğu bildirildi
Kuş gribi önlemleri tüm yurtta yaygınlaşıyor...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tunceli'de, Hayvan Sağlığı ve Zabıta Komisyonu tarafından alınan kararla kente kanatlı hayvan giriş çıkışlarının durdurulduğu bildirildi.

Tunceli Valiliği'nden yapılan açıklamada, bölgede kuş gribi hastalığı görülmesi üzerine, ilde bazı tedbirlerin alınmasına karar verildiği belirtildi.

Alınan tedbirler kapsamında, canlı kanatlı hayvanlar ile veteriner sağlık raporu olmayan kesilmiş etlik piliç satışlarının da yasaklandığı ifade edildi. İl genelinde, muhtarlıklar aracılığıyla kanatlı hayvanların sahiplerine göre listeleneceği, ayrıca kuş gribi hakkında vatandaşların bilgilendirilmesi için gerekli çalışmaların başlatılacağı kaydedildi.

Bu arada, şüpheli durumlarda anında müdahale için, tatil günlerinde bir veteriner hekimin, 24 saat hazır bekletileceği bildirildi.


SAMSUN

Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, kent merkezi ile ilçelerden, kanatlı hayvan ölümleriyle ilgili çok sayıda ihbar geldiğini söyledi.

Kış mevsimi olması nedeniyle yaşanan ölümlerin normal olduğunu ifade eden Kirenci, ''Çeşitli noktalarda yaşanan kanatlı hayvan ölümleri konusunda gelen ihbarlar değerlendiriliyor. Bu konuda Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri 24 saat hizmet veriyor. Alınan örnekler ise labaratuvar incelemesine gönderiliyor. Gelen ihbarlar doğrultusunda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı'' dedi.

Samsun, Sağlık İl Müdürü Mehmet Kılınç da son olayların ardından çok sayıda ihbar geldiğini ve bunların titizlikle değerlendirildiğini bildirdi.

Vatandaşların yaşanan olaylar nedeniyle tedirgin olduğunu ve üst solunum yolu enfeksiyonuna dayalı hastalıklar nedeniyle hastanelere başvuranlardan bazılarının 'kuş gribi olabilir mi' endişesi taşıdıklarını vurgulayan Kılınç, şunları kaydetti:

''Sadece Samsun Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne günde 300 dolayında üst solunum vakası geliyor. Genelde ilçelerdeki pratisyen hekimler kendilerine gelen vakaları hastanelere gönderiyor. Bunlardan şüphelenmek için kaynağına bakmak lazım. Çünkü önemli olan kaynaktır.

Kaynağında böyle bir şey yoksa endişeye de gerek yok. Biz gereken her tür tedbiri aldık. Çok sayıda ihbar geliyor ve bunlar da anında değerlendiriliyor. Şimdiye kadar da şüpheli bir duruma rastlanmadı.''

KONYA'NIN BOZKIR İLÇESİ...
Konya'nın Bozkır İlçesi Kaymakamlığı, bölgede yaklaşık 100 tavuğun ölmesi nedeniyle ''kuş gribi'' şüphesine karşı alınması gereken tedbirleri ilçe merkezinden megafonla halka duyurdu. Aynı duyuruyu yazılı metin halinde belde ve köylerde muhtarlar ve belediye başkanları vasıtasıyla dağıtılmaya başlandı.

Bozkır Kaymakamı Ali Katırcı'nın imzasını taşıyan metinde, bölgede görülen tavuk ölümleri nedeniyle, köy ve beldelerde kanatlı hayvan varlığının, hayvan sahiplerine göre listenin hazırlanarak 16 Ocak'a kadar İlçe Tarım Müdürlüğü'ne teslim edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Aynı metinde, kırsal kesimde bulunan kanatlı hayvanların, kümeslerinde ve kapalı yerlerde beslenmesi, kesinlikle başıboş bırakılmaması, çevrede ölü bulunan kanatlı hayvanlara kesinlikle temas edilmemesi ve meydana gelebilecek ölümlerin de en kısa zamanda İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ihbar edilmesi gerektiği kaydediliyor.

Bozkır ve Hadim ilçelerinde dün münferit tavuk ölümlerinin görülmesi üzerine Tarım İl Müdürlüğü çalışma başlatmış, alınan numuneler inceleme için laboratuvara gönderilmişti.


KOCAELİ

Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Erdinç İçigen, günde en az 6-7 ihbar aldıklarını belirterek ''Komşusunun tavuğundan rahatsız olanlar bile ihbarda bulunuyor'' dedi.

İçigen, çalışmalarını koordineli bir şekilde yürüttüklerini ifade ederek, kanatlı hayvan yetiştiricileriyle sık sık bir araya geldiklerini bildirdi.

Ekiplerin her ihbarı değerlendirdiğini vurgulayan İçigen, ''Şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Gezici 2 ekiple günde en az 6-7 ihbarı değerlendiriyoruz. Kuş gribi söylemlerinden aşırı tedirgin olan bazı vatandaşlar, beslediği kanatlılar için (ben bunları istemiyorum, alın götürün) diyor'' dedi.

Milliyet
kuş
gribi
önlemleri
tüm
yurtta
yaygınlaşıyor...
Yorum (3)
Oktay Sarı
Sayın Hakeri, İstanbul Medeniyet'de dekanlık görevine atandığınızı öğrendim. Görevinizde başarılar dilerim.
0
Cevapla
Hasan Ekim
Aşılardan maksat ilerde telafisi imkansız hasarlardan vücudu korumaktır. Misal verirsek, çocuk felci aşısı yapılmadığı için sakatlığa uğrayan bir sürü insan vardır. Bu tip mağdurlar devletin görevini yapmadığından sakat kaldıklarını beyan ederek tazminat alabilir mi?.Sağlığı koruma bir devlet hizmetidir. Aşı da sağlığı korumada temel fatörlerden biridir. Dolayısıyla aşı yapılmasının engellenmesi devletin görevini yapmasının engellenmesiyle eş anlamlı olabilir mi? Ama yurdumuzda beliki de mevzuatımız net olmadığından ilgili kişilerin suçlu olma riskine maruz kalmaması için onam almaları şarttır. Ancak, onam vermeyenlerin durumu ne olacak? Reşit olmayan bir çocuğun ailesinin hatalı tutumundan zarar görmesini biz hekim olarak kabul edemeyiz. Bu konularda hukuki durum nedir? Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar.
0
Cevapla
Burhan Dağ
Psikozlu hastaların saldırganlığına karşı Sağlık Müdürlüğünün baskısı ile zorla antipsikotik iğne yapmaya giden Aile Hekimleri bu yazıyı çok iyi okusunlar.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir