Medimagazin logo

"Hastaneleri özelleştirelim anlayışımız yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yıllarca ihmal edildiğini ve bunun sosyal bir yaraya dönüştüğünü belirterek, ''Türkiye'de bir doktora 40 hasta düşüyor. Bu ciddi bir sorundur. Biz bunu değiştirmek istiyoruz'' dedi
"Hastaneleri özelleştirelim anlayışımız yok"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yıllarca ihmal edildiğini ve bunun sosyal bir yaraya dönüştüğünü belirterek, ''Türkiye'de bir doktora 40 hasta düşüyor. Bu ciddi bir sorundur. Biz bunu değiştirmek istiyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, yenilenen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü'nün açılışı nedeniyle İÜ İstanbul Tıp Fakültesi 14 Mart Anfisi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sağlık sorunlarının ülkemizde yılarca konuşulduğunu, ancak bu sorunların üzerine ciddi olarak gidilmediğini vurguladı.

Getirdikleri performansa dayalı ücret politikası anlayışının adeta bir devrim niteliğinde olduğunu kaydeden Erdoğan, sağlıkta birçok yeniliğe imza attıklarını bildirdi.

Erdoğan, yeni yapılan devlet hastanelerinin özel hastaneleri aratmayan bir konfor içerdiğini belirterek, sağlık kuruluşlarının birleştirilmesi kararının da hiçbir hükümetin göze alamadığı radikal bir karar olduğunu dile getirdi.

SSK hastanelerinin doluluk oranının daha önce yüzde 130'lara vardığını, tedavi için 6 ay sıra beklendiğini kaydeden Erdoğan, hükümet olarak bu zorlukları aşmak için kararları ardı ardına devreye soktuklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, hekimlerin hangi şartlar altında, hangi zorluklarla mücadele ederek hizmet götürdüğünü, nasıl fedakarca çalıştığını gayet iyi bildiğini belirterek, ''Fedakarlık isteyen hizmet aşkı gerektiren bir mesleği yapıyorsunuz. Sağlıkta 30-40 yıllık meseleleri çözmek için sizlerin yardımınıza ihtiyacımız var'' diye konuştu.

''SAĞLIK HİZMETLERİ AÇISINDAN DENGESİZLİK VAR''
Türkiye'de sağlık hizmetleri açısından büyük dengesizlikler olduğuna işaret eden Erdoğan, doğu ve güney doğuda uzman doktor ve cerrahın bulunmadığı yerlerin olduğunu, orada da hizmet bekleyen vatandaşların bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, bu sorunların yıllarca çözülemediğini dile getirerek, doktorların koşullar ve özlük hakları konusunda şikayetleri bulunduğunu, bunu çözmek için de performansa dayalı sistemi getirdiklerini belirtti.

Özel hastanelerden hizmet alımını başlatmalarının da cesaret gerektiren bir karar olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak birilerinin kendilerinin getirdiği bu çözümlerin önünü kesmeye çalıştığını söyledi.

Erdoğan, tıp ve sağlık alanının ticari bir sektör olarak algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, hükümet olarak bunun için özendirici ve teşvik edici formülleri geliştirdiklerini belirtti.

ÖZELLEŞTİRME İDDİALARI
Başbakan Erdoğan, ''Fakat şunun altını çizerek söylüyorum, 'devletin hastanelerinin kurumlarını özelleştireceğimiz' propagandalarına da buradan cevap vermek istiyorum; asla bizim böyle bir anlayışımız yok. Çünkü bu mümkün olan bir şey değil. Ancak bu alan içinde devlet de olmalı, özel sektör de, vakıflar da olmalıdır. Biz bunların koordineli bir şekilde çalıştırılmasını istiyoruz'' diye konuştu.


''Ülkemizin sağlık alanı yıllarca ihmal edilmiş ve sosyal bir yaraya dönüşmüştür'' diyen Erdoğan, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının da emeklerinin karşılığını alamadığını bildiğini belirtti.


Türkiye'de sağlıkta ciddi dengesizliklerin var olduğunu, büyük şehirlerde ve Anadolu'da doktor dağılımında dengesizlikler olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, hükümet olarak bütün bu sorunları çözmek için ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nı uygulamaya koyduklarını anımsattı.

SSK'lıların artık serbest eczanelerden ilaçlarını, özel hastanelerden de hizmet alabildiklerini anlatan Erdoğan, uygulamaya soktukları kararların ardından hastanelerde üretkenliğin arttığını, sağlık kuruluşlarındaki kayıt dışı işlemlerin azaldığını ve malzeme israfının da azalmaya başladığını bildirdi.

HEKİM SAYISINDA YETERSİZLİK
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de ciddi bir sıkıntı da tıp fakültelerinin yeterli sayıda üretim yapamaması. Burada açığımız var. Bunu konuşunca bize kızıyorlar. Diyoruz ki, fakültelerimizin adedini çoğaltın. Bize düşen bu desteği vermektir. Buralarda kontenjanı artırmak istiyoruz. Bu artsın ki açıkları bir an önce kapatalım. Bu adımı atmazsak 72 milyonluk Türkiye bu sıkıntıları ileride çok daha ağır bir şekilde yaşayacaktır. Bu tedbirleri şimdiden almamız gerekir. Türkiye'de bir doktora 40 hasta düşüyor. Bu ciddi bir sorundur. Biz bunu değiştirmek istiyoruz. Bunu aşmamız için doktor sayısını artırmamız gerekir. Biz gereken neyse onu yapacağız.''


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak'ın konuşması sırasında ''üniversitede sadece bilim ve eğitim yapmak istediklerini'' belirttiğini hatırlatan Erdoğan, ''Bizim beklediğimiz de budur. Üniversitelerimiz bununla uğraşırsa dünya üniversiteleriyle yarışır duruma gelirse, bütün mesele halledilmiş olur. Beklentimiz budur. Bir başbakan olarak açıkça söylüyorum; ben bu tür bir bilim anlayışının, bu tür hocalarımın yanında paspas olurum'' diye konuştu.

Erdoğan, hükümet olarak bu konuda ne gerekiyorsa onu yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından, Onkoloji Enstitüsü'nün yenilenmesine katkıda bulunan kişilere plaket sunuldu.

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a enstitünün yenilenmesine katkılarından dolayı plaketini, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak verdi.

Başbakan Erdoğan da, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İl Sağlık Müdür vekili Mehmet Bakar'ın da aralarında bulunduğu kişilere plaketlerini verdi.

ERDOĞAN ENSTİTÜYÜ AÇTI
Törenin ardından, Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, yürüyerek Onkoloji Enstitüsü'nün yenilenen binasına geçtiler.

Erdoğan, burada Onkoloji Enstitüsü'nü açmak için kurdele kesmeden önce yaptığı kısa konuşmada da, yenilenen enstitüde bundan sonra çok daha farklı bir hizmet sürecinin başlayacağını söyledi.

Erdoğan, ''Gerek teknoloji, gerekse fiziki mekan olarak hastalarımıza farklı bir şifa kaynağı olması temennisiyle tüm emeği geçenleri kutluyor, kurdeleyi bu dilek, temenni ve duayla kesiyorum'' dedi.

Açılışın ardından, Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler yenilenen enstitüyü gezdi.

Bu arada, Başbakan Erdoğan 14 Mart Anfisi'ne gelişinde, anfinin karşısındaki kütüphanede bulunan bazı öğrenciler, slogan atarak Başbakan Erdoğan'ın hastaneye gelişini protesto etti. Protestoculara müdahale eden güvenlik güçleri, 1'i kız 3 kişiyi gözaltına aldı.


Milliyet

"hastaneleri
özelleştirelim
anlayışımız
yok"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir