Medimagazin logo

Kan üzerinden haksız kazanç

Kan grubunun belirlenmesinde kullanılan laboratuvar kitlerinin, belirlenen standartlar dışında üretilip hastanelere satıldığı ortaya çıktı.
Kan üzerinden haksız kazanç
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Arena programı bu akşam 22.00'de CNN TÜRK'te ekrana gelecek.

Kan grubunun belirlenmesinde kullanılan laboratuvar kitlerinin, belirlenen standartlar dışında üretilip hastanelere satıldığı ortaya çıktı.


Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine rağmen standart dışı ürünleri kullananlar arasında devlet hastaneleri de var.

Sağlık sektöründe haksız kazanç için her yol deneniyor. Bu girişimlere zaman zaman yetkililer de göz yumuyor.

CNN TÜRK'te yayınlanan Arena programının ortaya çıkardığı skandal, kan temini sırasında yaşanan skandalı gözler önüne serdi.

Kitler AB standartlarına uymak zorunda

Acil sağlık hizmetlerinin en önemli bölümlerinden biri kan temini. Kan temini sırasında hastanın kan grubunun doğru olarak belirlenmesi çok önemli.

Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre kan grubunu belirlemekte kullanılan kan kitleri, CE belgesine sahip olmak yani Avrupa Birliği standartlarına uymak zorunda.

Ancak hastane laboratuvarlarındaki durum sahtecilerin bu alana da el attığını gösteriyor. Devlet hastanelerinin laboratuvarında bile Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine rağmen CE belgesi olmayan kitler ile kan grubu testleri yapılıyor.

Laboratuvar sorumluları, kitlerin standart dışında olduğunun bile farkında değil. CE belgesiz kan kitlerinin görüntülendiği yerler arasında İstanbul Kartal'daki Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kan merkezi, Tekirdağ'daki üç sağlık ocağı, Tekirdağ Devlet Hastanesi ve Edirne Devlet Hastanesi var.

Savcılık yetkililerin yaptığı soruşturma çerçevesinde yapılan aramalarda bu beş yerde de standart dışı kan kitleri bulundu. Kitlerin kan grubunu yanlış belirlemesi hastanın ölümüne yol açıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine rağmen standart dışı ürün kullanımıyla ilgili soruşturmalar sürüyor.


CNN Türk
kan
üzerinden
haksız
kazanç
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir