Medimagazin logo

Adli Tıp 'ın reform uyumu ağır aksak

Yargının AB'ye uyumu için çalışan Prof. Himberg, işlerin hızlanmasını istiyor. AB'nin gönderdiği uzman Prof. Himberg, "Her şey yolunda giderse beş yılda ilerleme olabilir" diyor.
Adli Tıp 'ın reform uyumu ağır aksak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yargının AB'ye uyumu için çalışan Prof. Himberg, işlerin hızlanmasını istiyor. AB'nin gönderdiği uzman Prof. Himberg, "Her şey yolunda giderse beş yılda ilerleme olabilir" diyor.

Adaletin tecellisi, suçların çözümü için en önemli kurumlardan biri olan ve sık sık siyasi baskı iddiaları, yanlış ve eksik raporlarla gündeme gelen Adli Tıp Kurumu'nun, AB'ye uyumlu hale getirilmesi için bir yılı aşkındır çalışılıyor. Bu iş için Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Kimmo Himberg pek de umutlu değil. Himberg, "Türkiye'nin önünde uzun bir yol yok. Yürümediğinizde kısa yol bile bitmeyecektir. Eğer somut adımlar atılırsa bu kurum beş yıl içinde bir zamanda ileri düzeye ulaşacağına inanıyorum" diyor.

KURUMDA KÖTÜ KOMBİNASYON
Himberg'e kurumdaki bir yılı aşkın süredir yaptığı gözlemleri sorduğumuzda, ilk olarak, "Bu çok istisnai bir kurum. Avrupa'da böyle bir yapı yok. Hem kriminal hem adli tıp araştırmalarını aynı zamanda tıbbi konularda bilirkişilik hizmeti veren başka bir kurum yok. Bunun pratik uygulamayayansıması ise kurumun rolünün çok açık ve kesin olarak tanımlanmadığını gösteriyor. Kurum hem kriminal hem de sağlık alanında bilirkişilik yapıyor. Öte yandan kurum içinde ihtisas kurullarının ve genel kurulun varlığı da olguların gerçekten iyi incelendiği konusunda ikna edici değil" yanıtını veriyor.

ÜNİVERSİTELER DEVREYE GİRSİN
Prof. Dr. Himberg, kurumdaki uzman potansiyelinin yüksek, ekipman açısından da iyi durumda olduğunu söylüyor. Ancak sistemde düzeltilmesi gereken pek çok nokta var. "Üniversitelerin adli tıp anabilim dalları kullanılmalı. Patolojik incelemeler adli tıp uzmanı yerine uzman olmayanlar tarafından yerine getiriliyor. Türkiye'de 34 üniversitede adli tıp anabilim dalları kullanılırsa kaliteyi de yükseltecektir. Bu durum ileride uzman olarak çalışacak kişilerin eğitimine yansıyor. Konuyla ilgili bir rapor yazarak üniversitelerden yararlanılması gerektiğini belirtmiştim. Ancak henüz bir gelişme yok."



Adli Tıp projesine 1 milyon Euro...

AVRUPA Birliği ile müzakereler sürerken Türkiye'nin yargıda sözü geçen bilirkişilik kurumu olan Adli Tıp Kurumu'nun da AB'ye uyumlu hale getirilmesi konusunda çalışmalar sürüyor.

Bu çalışmaların başında ise Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi'nin hazırladığı Avrupa Birliği'nin 7 milyon Euro bütçe ayırdığı "Türkiye'de Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi" geliyor.

Projenin bütçesinden yaklaşık 1 milyon Euro Adli Tıp Kurumu için ayrıldı. Bu para kurumda eğitim ve ekipman için harcanacak. Avrupa Adli Bilimler Laboratuarları Ağı'nın üç dönem başkanlığını yapan halen Finlandiya Ulusal Adli Bilimler Laboratuarı Başkanı Kimmo Himberg, Eylül 2004'ten itibaren projenin Adli Tıp Kurumu ayağını yürütüyor.

Mayıs 2006 sonuna kadar sürecek program çerçevesinde Himberg, kurumdan raporların zamanında çıkmasını sağlamak, kalitesini yükseltmek için çalışırken kurumda yapılan işleri değerlendiriyor, kurumdaki uzmanlara eğitim veriyor.


Sabah
adli
tıp
'ın
reform
uyumu
ağır
aksak
Yorum (1)
ali tozlu
bana adli olgu mahkeme dosyası açılmış acaba mahkemeye çıkacaköıyım
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir