Medimagazin logo

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri kadavra sıkıntısı çekiyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Recep Mesut, Türkiye’de kadavra bağışının yok denecek kadar az olması nedeniyle tıp eğitiminde sıkıntı çektiklerini söyledi
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri kadavra sıkıntısı çekiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Mesut, bilimsel araştırma ve asistan eğitiminde kullanılmak üzere kadavra denilen ceset parçalarına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Prof. Mesut, “Kadavra bulamadığımız için tıp eğitiminde büyük sıkıntı çekiyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Recep Mesut, Avrupa’daki tıp fakültelerinin kadavra ihtiyaçlarının bağış yoluyla karşılandığını, Türkiye’de ise kadavra bağışının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Türkiye’de kadavra bağışının mevzuata uygun olmasına rağmen, halen yaygınlaşmadığını ifade eden Prof. Mesut, “Vatandaşlar kadavra bağışı yapabilseler, yılda 4 bin hekimin eğitimine çok büyük bir katkı sağlanmış olacak. Dünya standartlarında kaliteli eğitim için 10 öğrenciye bir kadavra düşmesi gerekirken okulumuzda malesef 60 öğrenciye bir kadavra düşüyor.” diye konuştu. Tıp fakültelerinde kimi öğrencilerin hiç kadavra görmeden mezun olduğuna dikkat çeken Mesut, şunları söyledi: “Türkiye’de sahibi olmayan, herhangi bir yakını çıkmayan cesetler kadavra olarak kullanılıyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi birimi kurulalı 22 yıl oldu; ancak şu ana kadar sadece bir kadavra bağışı yapıldı. Bu da bir ilk olduğu için kadavranın kullanım süresi bittiği zaman okul yönetimi ve öğrencilerinin katılımıyla Türkiye’de ilk defa bir kadavra, cenaze namazı kılınarak defnedildi.”

Hastanede unutulmuş, sahipsiz cesetlerin ilaçlandıktan sonra 6 ay kadar bekletildiğini ifade eden Prof. Recep Mesut, bu süre içinde herhangi bir yakını çıkmaması durumunda cesedin fakültenin malı olduğuna işaret etti. Kadavra bulunamadığı için tıp eğitiminde büyük sıkıntı çekildiğini aktaran Prof. Mesut şu bilgileri verdi: “Tıp öğrencilerimiz 2 yıldır kadavrasız eğitim görüyor. Kadavra ithalatı da mümkün değil. Geçen yıllarda Ankara Üniversitesi Rusya’dan kadavra ithal etmek istedi, ancak mevzuatlar gereği buna izin verilmedi. Ticari bir meta değil. Zaten Avrupa Birliği kanunlarına göre de kadavra ticareti yasak. Ayrıca insanların bedenleri ırk ve etnik yapılarına göre farklılık arz ediyor. Bunun için biz Türk insanına hizmet edecek tıp doktorlarını kendi insanımıza özgü özellikleri olan kadavralarda yetiştirmek istiyoruz.” Tıp öğrencilerinin kadavra üzerinde eğitim görmeden mezun olmasının, muhtemel doktor hatalarına davetiye çıkarmak olduğunu savunan Prof. Dr. Recep Mesut, “Gerçek kadavra olmadığı için öğrencilerimize plastik kadavralar üzerinde eğitim vermeye çalışıyoruz. Bir kadavranın ortalama kullanım süresi 4 aydır. Biz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak şu an elimizdeki tek kadavrayı 2 yıldır kullanıyoruz. Devlet nasıl organ bağışı konusunda çeşitli reklamlarla halkı bilinçlendiriyorsa kadavra bağışı konusunda da halkımızı bilgilendirmeli ve kadavra bağışına teşvik etmelidir. Biz okul yönetimi olarak öldükten sonra bedenimizin kadavra olarak kullanılması için bağışladık. Bunun için okulumuzda ayrı bir birim oluşturduk. Bu bağışların artmasını istiyoruz.” görüşlerine yer verdi.

Edirne Müftüsü İsa Saim ise, kadavra bağışının İslam dinine göre mümkün olamayacağını söyledi. İnsan cesedinin kutsal olduğunu belirten Müftü İsa Saim, “Ölü bir bedeni kadavra olarak bağışlamak dinimize göre doğru değil. Ancak organ bağışının dinimize göre bir sakıncası yok. Kadavra konusunda ise; insanın sağlığında olduğu gibi ölüsüne bile hürmet etmek gerekiyor. Cesedin parçalarını oradan oraya atamazsınız. Bunun yanında tıp biliminin de gelişmesi gerekiyor. Bakanlığımızın bu konuda bize verdiği bir ölçü yok. Bunun için bir heyet toplanması gerekiyor ve öyle karar verilmesi en doğrusu olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Zaman
trakya
üniversitesi
tıp
fakültesi
öğrencileri
kadavra
sıkıntısı
çekiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir