Medimagazin logo

Novartis , en büyük jenerik ilaç üreticisi olma yolunda

Alman Hexal ile ABD'li Eon'u 7.4 milyar dolar karşılığında bünyesine katacak olan Novartis, İsrailli Teva'yı da geçerek dünyanın en büyük jenerik ilaç üreticisi olmayı hedefliyor
Novartis , en büyük jenerik ilaç üreticisi olma yolunda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa'nın dördüncü büyük ilaç şirketi Novartis, Alman jenerik ilaç üreticisi Hexal ile ABD'li Eon Labs'ın önemli bir bölümünü 7.4 milyar dolar karşılığında satın almak konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma ile Novarstis'in şu anda dünyanın en büyük jenerik ilaç üreticisi olarak bilinen İsrailli Teva Pharmaceuticals Industries'in tahtına oturacağı ve jenerik ilaç alanında dünya lideri olacağı belirtiliyor.
Jenerik ilaç alanında Sandoz isimli şirket birimiyle de faaliyet gösteren Novartis, bu anlaşma ile araştırmacı ilaç şirketleri düşük fiyat avantajı ile zorlayan jenerik ilaç alanındaki ağırlığını arttırmış olacak. Her iki satın alma işleminin yılın ortasına doğru tamamlanması bekleniyor.

Rakipler de jenerik ilaca odaklandı
Öte yandan Novartis'in, Hexal'in ana sahipleri tarafından tutulmayan Eon hisselerinin üçte birlik bölümüne 1 milyar dolara yakın bir teklifte bulunarak toplam teklifini 8.3 milyara kadar çıkarması bekleniyor. Novartis'in Hexal'i alışının doğru bir yatırım olduğunu düşünen uzmanlar, Alman jenerik şirketlerinin bu alanda oldukça iyi olduğuna dikkat çekiyor. İsrailli Teva ile Hindistanlı Ranbaxy Laboratories de Almanya'da jenerik ilaç fırsatı kollayan şirketler arasında.

Sandoz'un yıllık satışı 3 milyar dolar
Hexal şirketi, Avrupa'nın en büyük dördüncü jenerik ilaç üreticisi. Jenerik ilaç sanayisine ilk olarak Merck'ün kolestrol ilacı olan Zocor'un benzerini çıkararak giren Hexal, yüksek kolestrol tedavisinde piyasaya ilk jenerik ilacı süren şirket olarak biliniyor. Geçen sene 1.74 milyar dolarlık satış yapan Hexal'in yanısıra Novartis'in bünyesine katacağı ABD'li Eon'un aynı dönemdeki satış rakamı 329.5 milyon dolar. Aynı vadede Novartis'in jenerik ilaç birimi olan Sandoz'un ulaşmış olduğu yıllık satış rakamı ise 3 milyar dolar. Novartis'in tahtına göz koyduğu rakibi İsrailli Teva'nın satış rakamı ise 3.3 milyar dolar ile tüm jenerik ilaç şirketlerinin üzerinde bulunuyor.

Jenerik ilaç fiyatlarında düşüş beklentisi hakim
Uzmanlar, geçtiğimiz sene jenerik ilaç üreticilerinin özel ve kamu sağlık sektöründen gelen baskılar nedeniyle jenerik ürünlerinin fiyatlarında düşüş yaşanmasından rahatsız olduğunu belirtirken, ucuz olduğu için tercih edilen jenerik ilaçların fiyatlarında bu sene içeriside artış yaratabileceğini düşünüyor. Orijinalinin patent süresi geçmiş ilaçlar olarak da nitelendirilen jenerik ilaçlar, kimyasal olarak orijinali oldukları ilaçlarla aynı kimyasal etkiyi gösterip orijinallerinden daha ucuz olması nedeniyle daha çok tercih ediliyor.

Jenerik ilaç sektörü, orijinalinden hızlı büyüyor
Son dönemlerde ilaç sanayini odaklanmış olduğu jenerik ilaçlar, orijinal bir ilacın tedavi anlamında eşdeğeri olan ve orijinalinin patent süreci geçmiş ilaç olarak niteleniyor. Yurtdışında ya da başka bir şirket tarfaında geliştirilen bir çok orijinal ilaç, aynı kimyasal içerikle yenidne üretilip farklı biri isimle ve neredeyse yarı fiyatına piyasaya sürülüyor. Bu tür ilaçların orijinalleri gibi katlanılan herhangi bir araştırma-geliştirme maliyetini yüklenmiyor olmaları da fiyatlarının düşük olmasına ve daha çok tercih edilmesine sebep oluyor. Orijinal ilaç pazarı her yıl yüzde 10 büyürken, jenerik ilaç pazarı yüzde 20 artış kaydediyor. Şu anda 35 milyar dolar olan jenerik ilaç pazarının 2008 yılında 80 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Öte yandan bu işleyiş, jenerik ilaç firmaları ile orijinal ilaç firmaları arasında patent konusu ile ilgili anlaşmazlıklara ve davaşarda yol açabiliyor. Avrupa'nın en çok satan ilaçlarının yüzde 35'inin patentlerinin önümüzdeki beş yılda bitecek. 2010 yılına kadarki bu geçiş süreci ise, 100 milyar dolarlık bir pazarın el değiştirmesi anlamına geliyor.



Referans
novartis
en
büyük
jenerik
ilaç
üreticisi
olma
yolunda
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir