Medimagazin logo

Eczacılar yeni sisteme hazırlıksız yakalandı

İlaç kuyruklarını sona erdirecek olan tarihi uygulama birçok eczanenin protokol imzalamaması nedeniyle sıkıntılı başladı. Anlaşmalı eczane arayan hastaların çoğu tekrar SSK'ya gitti
Eczacılar yeni sisteme hazırlıksız yakalandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK hastanelerinde ilaç kuyruklarını sona erdirecek olan SSK ve Bağ-Kur'lu hastaların serbest eczanelerden ilaç alımını öngören uygulama sıkıntılı başladı. Daha önce 10 Şubat 2005'de başlayacağı duyurulan ve bu tarihi heyecanla bekleyen SSK'lı hastalar, dün eczanelerde reçetelerini yaptıramadılar. Anlaşmalı eczane arayan hastalar, anlaşma yapan eczanelerden de ilaç alamadı. SSK'lı hastalar zorunlu olarak kurum eczanelerine yönelince, hastane eczanelerindeki ilaç kuyrukları ilk günde değişmedi.

SSK yetkilileri ise, aksaklıklarla başlayan uygulamada sorunların birkaç gün içinde çözümlenerek, en kısa sürede sisteme giren eczane sayısının Türkiye genelinde 15 bin sayısına ulaşacağını açıkladı. Yeni uygulamanın "bir devrim" olduğunu söyleyen hasta ve eczacılar, ancak gerekli altyapı hazırlanmadan başladığı görüşünde birleşiyor. SSK 19 Şubat'a kadar ilaç verecek

SSK, 19 Şubat'a kadar ilaç verecek

SSK'lı hastalar, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin gerçekleşeceği 19 Şubat'a kadar SSK eczanelerinden de ilaçlarını alabilecek. Uygulama için, her eczanenin, bireysel olarak karar verdiği "model" ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK hastanelerinden de belirli süre için ilaç alınabileceğini belirtti.

Sadece sözleşmeli eczanelerin bu hizmeti vereceğini hatırlatan Başesgioğlu, "Kimseyi sözleşme için zorlayamayız, eczacıların geri ödemeler konusunda endişeleri var. Ama gerek Maliye Bakanlığı, gerekse biz, bu konuda elimizden gelen çabayı göstereceğiz" dedi.

'Protokolde ayrıntılar belirsiz'

Eczanelerin büyük bir kısmı, hastaya verdikleri ilacın geri ödemesinin ne kadar sürede yapılacağı belli olmadığı için sisteme girmekten çekinirken, anlaşmaya gidenler de ayrıntıları belirsiz olan bir protokole imza attıklarını belirtiyorlar. Konu ile ilgili yeterince bilgilendirmediklerini söyleyen eczacılar, sisteme dahil olmak isteyen eczacıların da gerekli protokolü, ancak sistemin başladığı gün olan 10 Şubat'ta Eczacılar Odası'ndan alabildiğini vurguluyor. Eczacılar ayrıca, ilk gün yaşanan aksaklıkların birkaç gün sonra giderilebileceğini belirtiyorlar.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi için gerekli sözleşmenin eczacılara önceki gün ulaştığını belirterek, 4 bin 600 eczacı bulunduğu kentte şu ana kadar 700-750 eczacının sözleşme yapabildiğini bildirdi.

ECZANELER EVRAK İSTİYOR

SSK'lı hastalar bugünden itibaren özel eczanelerden ilaçlarını alabiliyor ama Antalya SSK Hastanesi eczanesi önünde kuyruk ve karmaşa bugün de eksik olmadı. Özel eczanelere gidenler, bürokratik işlemler nedeniyle orada da kuyruklar oluşturdu.

Eczacılar, ödemeler gecikir endişesiyle temkinli yaklaşıyor

Uygulamayla ilgili olarak Türk Eczacılar Birliği ile hükümet arasında imzalanan İşbirliği Protokolü'ne, birçok meslek kuruluşu, "geri ödemeler konusunda gecikme yaşandığı" gerekçesiyle katılmıyor. İlaç almaya gelen SSK'lı hastaları kapıdan çeviren eczacılar, nakit parayla ilaç alan hasta sayısının gittikçe düştüğünü, bu nedenle yeni sisteme girmek istediklerini söylüyor. Çekindikleri noktaları ise şu şekilde sıralıyorlar:

Bağ-Kur ve diğer kamu kuruluşlarında daha önce yaşadığımız geri ödeme sıkıntıları nedeniyle, bu konuda açıklık taşımayan yeni sisteme temkinli bakıyoruz. Hastanın direkt muhatabı olarak sistemin yükünü taşırken finans sıkıntılarımızı aşamıyoruz.

Meslek kuruluşlarımız arasında birlik yok. Türk Eczacılar Birliği hükümetle sözleşme yaparken, meslek odalarıyla mutabakat sağlamıyor.

Hastaya doktorun yazdığı değil , hazırlanan eşdeğer ilaçlar listesindeki "daha ucuzu" diyebileceğimiz ilaçları vermek zorunda kalacağız. Bu da hasta aleyhine ve tedaviye yönelik olmayan bir uygulama.

Uygulamada yatan hastaya, raporlu hastaya ve iş yeri hekiminin reçetesine ilaç veremeyeceğiz.

Hastalar, tedavi amacıyla kaplıcalara da gidecek

2005 yılı tedavi yardımları belli oldu. Buna göre, hastane yatak ücretleri 1. sınıf banyolu tek yataklı odalar 26 YTL 69 kuruş, ikinci sınıf odalar 14 YTL 41 kuruş, 3. sınıf odalar da 11 YTL 86 kuruş olarak belirlendi. Tüp bebekte, 40 yaşına kadar, en fazla 3 kez olmak üzere denenebilecek kullanılacak ilacın dozu, üç uygulama için en fazla toplam 9 bin üniteyi aşamayacak. Diş tedavisinde implant ödemesi şarta bağlandı. Taş kırdırma tedavilerinde hastaya, ilk seans için 169 YTL, ikinci seans için 127 YTL, üçüncü seans için de 85 YTL ödeme yapılacak Göz tedavilerinde; gözlük camlarına ilişkin her çerçeve için 2005 yılında 40 YTL ödeme yapılacak.


Yenişafak
eczacılar
yeni
sisteme
hazırlıksız
yakalandı
Yorum (1)
Derya ozcan
15 yasinda ali ozden hocamizin hastasiydim.suanda wilson hastasiyim ali ozden hocama ulasmam gerekiyor
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir