Medimagazin logo

Özel hastane doktorlarından devlette çalışan meslektaşlarına grev desteği!

Kenya'da özel hastane doktorları, devlet hastanesi doktorlarının hali hazırda devam eden grevini engellemedikleri gerekçesiyle bir ay hapis cezasına çarptırılan sağlık sendikası yetkilisi 7 doktorun serbest bırakılmaması halinde 48 saatlik greve başlayacaklarını açıkladı.
Özel hastane doktorlarından devlette çalışan meslektaşlarına grev desteği!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

NAIROBI-Özel hastanelerde çalışan doktorları temsil eden Kenya Tıp Birliği (KMA), hapisteki sendika yetkililerinin serbest bırakılması talebiyle devlet hastanelerinde çalışan doktor arkadaşlarına destek vermek için greve gideceklerini belirtti.

KMA Başkanı Jaqueline Kitulu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Sağlık kuruluşları ve kurumlarındaki hiçbir üyemiz, önümüzdeki 48 saat içinde hizmet vermeyecek ve bu süre zarfında doktorlar serbest bırakılmazsa daha farklı tedbirler alınacak." dedi.

Doktorlar hapiste olduğu sürece görüşmelerin olmayacağına dikkati çeken Kitulu, Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'ya ülkedeki sağlık krizini çözmede başarısız olan Sağlık Bakanı Cleopa Mailu ve Müsteşar Nicholas Muraguri'yi görevden alması çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Mailu ise mahkeme kararından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, hükümetin, ülke genelinde devam eden grevleri sona erdirmek amacıyla yapılan görüşmeleri bitirmek için doktorların serbest bırakılmasını istediğini söyledi.

Mahkeme pazartesi günü, doktorların devlet hastanelerinde yaklaşık iki aydır devam eden ve tıbbi bakım eksikliği nedeniyle çok sayıda kişinin ölümüne yol açan iş bırakma eylemini sona erdirmekte başarısız olan 7 sağlık sendikası yetkilisini 1 ay hapse mahkum etmişti. Yetkililere verdiği hapis cezasını daha önce, müzakerelere olanak tanımak amacıyla erteleyen hakim Hellen Wasilwa, grevin yasa dışı olduğu hükmüne itaatsizlikten hapis cezası verdiği yetkililerin tutuklanmalarını istemişti.

Kenya İdare Mahkemesi 26 Ocak'ta, aralarında hemşirelerin de bulunduğu sağlık personelinin iş bırakma eyleminin yasalara uygun olmadığını, 5 gün içinde eyleme son verilmemesi halinde bu kişilerin hapis cezasıyla yargılanacaklarını bildirmişti. 

Hükümetle 2013'te yapılan toplu iş sözleşmesi gereği maaşlarına zam yapılmasını ve sağlık sektöründe iyileştirmeye gidilmesini talep eden yaklaşık 5 bin sağlık görevlisi, 5 Aralık'ta başkent Nairobi'de protesto düzenleyerek iş bırakmıştı. Ülkede yüz binlerce kişinin, aralık ayından itibaren devlet hastanelerinden hiçbir sağlık hizmeti alamadığı kaydedilmişti.
 

kenya
grev
özel hastane
hapis
doktor
Yorum (4)
murat çelikten
Elin kenyalısı birlik oldu bizim doktorlar herkes kendi cebinin derdinde. herkesin de aldığı günden güne düşüyor. eskiyi mumla arıyorsunuz. bu kafayla devam...
21
Cevapla
aydin sinal
bende haber Türkiyeden geliyor zannedip hayret etmistim.Simdiki yazacaklarim bütün tip camiasini baglamaz ama benim zamanimda cogunluktaydi:Türkiyedeki tip dünyasi tarihinde hicbir zaman bir araya gelmemis,destek olmamistir.Ezile,ezile yükselip kendilerinden sonra gelenleri ezmeyi dustur edinmisler,kendi egolari ezilmenin verdigi asagilik kompleksinin etki-tepki yansimasi olarak tavan yapmis nerdeyse kendilerini beyaz önlüklü yari tanri görmüslerdir.Üniversite asistani olmama ragmen istifa bile etmeden Türkiyeyi terk etmem bu sebepledir.6 ayda HÜTF hastahanesinde gördügüm yüksek egoyu Almanyada gecirdigim 40 senede görmedim.Ümit ederim simdi degismistir,degismediyse genc meslektaslarima sabir dilerim.
11
Cevapla
ölmüş eşek
yarı tanrı ne kelime Aydın abi.. tanrı, tanrı!
8
Cevapla
Jane Doe
Aydın Sinal seni sevmem ama şu dediğinin altına imzamı atarım.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir