Medimagazin logo

324 milyon nüfuslu ABD'de Acile başvuru 130 milyon, Türkiye'de 110 milyon

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, hastanelerin acil servislerine yapılan başvurulardaki artışın önüne geçilemiyor. 2011 yılında acile başvuru sayısı 95 milyona yakınken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık 111 milyon. Bu yığılma gerçek acil hastalara zamanında ve doğru müdahaleyi zorlaştırıyor.
Kaynak: HÜRRİYET - MESUDE ERŞAN
324 milyon nüfuslu ABD'de Acile başvuru 130 milyon, Türkiye'de 110 milyon
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

324 milyon nüfuslu ABD’de acil servise başvuruların sayısı yıllık 130 milyon. 53 milyonluk İngiltere’de bu rakam yılda 23-25 milyon civarında. Türkiye’de ise acil servise başvuru sayısı nüfusun üzerinde. 2011 yılında acile başvuru sayısı 94 milyon 781 bin 306 iken, 2015 yılında bu rakam, 78.7 milyon nüfuslu ülkemizde 110 milyon 915 bin 407’ye yükseldi.

BİR SAATTE ONLARCA HASTA

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, “Nüfusunun üzerinde acil başvurusu olan başka ülke yok. Nüfusun yüzde 150’si kadar acil başvurusu çok yüksek bir oran. Acillere gitmek alışkanlık oldu. Polikliniklerden randevuyla sağlık hizmeti almak yerine ‘doktor acilde görsün, gerekirse oradan yönlendirsin’ alışkanlığı oturdu” diyor.

Birçok hastane yöneticisinin acillerin kapılarındaki hastaların eritilmesi, bakılması baskısı yaptığını belirten Prof. Dr. Çete, bunun hizmet kalitesini düşürdüğü görüşünde: “Bu bir hasta için ayrılan zamanın kısaltılması demek. İçeri giren hasta yeteri kadar tıbbi öyküsü alınmadan ve yeterli muayene edilmeden taburcu ediliyor. Bu da sunulan acil sağlık hizmetinin kötü olması demek. Gerçek acil vakalarda tanının atlanması, istenmeyen olaylar artıyor. Bir doktor, bir saatte genel durumu nispeten daha iyi 5-7 hasta bakabilir. Ama fiili olarak, acilde bir doktor saatte onlarca hastaya bakıyor.”

ACİLDE FARK ÖDENMİYOR

Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, acillere başvuruların temelinde bu hizmetlerden katkı payı alınmaması bulunduğunu söylüyor: “Örneğin hasta grip, nezle, üst solunum yolu enfeksiyonları için kulak burun boğaz hastalıkları polikliniğine gitse katkı payı ödüyor. Ama acile gelirse ödemiyor. Acilde doktor ‘acildir’ veya ‘acil değildir’ kaşeleri vuruyordu. Ama sağlıkta şiddet arttığı için artık bu kaşeleri vurarak hasta ve yakınlarıyla sorun yaşamak istemiyor. Bakıyor geçiyor.”

YÜZDE 70-80’İ GERÇEK ACİL DEĞİL

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç ise acillere gelen hastaların yüzde 70-80’inin gerçek acil vakalar olmadığını söylüyor: “Hastalar memnun olacakları sağlık hizmetini alamadıkları için farklı yerlere (aciller gibi) başvuruyor. Diğer önemli neden de ‘kışkırtılmış sağlık hizmeti’. Basit bir lezyonu, kitlesi olan 3-4 doktora gidiyor, ultrasonografi, MR, tomografi, biyopsi, başka tetkikler yaptırıyor, yine de memnun kalmadığı için başka doktorlara daha gitme ihtiyacı duyuyor. Katkı payı alınmayan aciller de başvurdukları yerlerden biri.”

BURNU AKAN ACİLE KOŞUYOR

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Araştırma ve Eğitim Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Lütfiye Kılıç hastanelerin acillerindeki artışın bilhassa kış aylarında arttığını belirtiyor. Burnu aktığı, ateşi biraz yükseldiği için hastanelerin acillerine koşan hastaların gerçek acil hastaların hizmet almasını da engellediğini belirten Dr. Kılıç, “Hastalar mesai saatleri dışında, acilden gelmeyi tercih ediyorlar. Örneğin geçen ay poliklinikten gelen 27 bin hastaya karşılık, acile 9 bin hasta gelmiş. Yüzde 30’luk bir oran ve çok yüksek. Bu oranın yüzde 5-10 geçmemesi lazım” diyor.

acil servis
acile başvuru
türkiye
abd
Yorum (11)
tuğrul
neden acillere bu kadar çok başvuruluyor diye hiç merak etmeyin. Aciller toplumun bir aynası. aynı insan tipiyle heryerde karşılaşırsınız. örneğin yolda birisi tıkalı trafikte acil durum için ayrılmış emniyet şeridinden sizi sağlayarak geçer. siz afedersiniz g. zekalısınız ya o akıllı. o nedenle sizi sağlayarak otobandaki kuyruğun en önüne geçmesinde bir sakınca yoktur. acildeki akıllılar da aynı şekilde poliklinik kapısında ne işim olabilir, oraları g.zekalılar için. ben gibi akıllı bir insanın orada kuyrukta beklemesi ve üstelik bunun için fark ödemesi düşünülemez bile; dolayısıyla aciller benim doğal hakkım olmalı düşündüklerinden eminim.
11
Cevapla
Lale Soykan
Acile gelen hastadan 30-40 TL ücret alınmadıkça sorun çözülmez.Sağlık bakanlığı hekimlere kulak vermemekte fazla direniyor.O nedenle arayıp durdukları güleryüzlü hizmete ulaşamıyorlar.Gençler hekimliği seçmeyin, diyelim seçtiniz o zaman da preklinik dallara yönelin. Saygılarımla
16
Cevapla
Dr Mehmet Ali
Bedava olursa böyle olur. Acillerde hasta miktarının artışı acilden katkı alınmaması ile başladı. Acil de olsa katkı payı ödemeli; sonuçta katkı payı sonradan ödeniyor, o an istenmiyor. Ayrıca her türlü katkı payı arttırılmalı. Kafasına göre aynı hastalık için 3-5 doktora gitmemeli. Tek yol bu. Ne sevk sistemi ne renk uygulaması.
21
Cevapla
dr. oğuz
Hiç unutamıyorum, CPR'ın 15. dk'sında Kırmızı alan kapısının dışından gelen bir ses '' Kardeşim polikliniklerde gezdim sabahtan beri, beni acil'e gönderdiler. Ayakta duramıyorum artık. Doktooor, bırak onu artık, o ölmüştür, yaşayanlara da bak artık! '' Sözün bittiği nokta, Acil !!! Bu memlekette herkes acil! Benim önerim her polikliniğin, hatta TSM'lerin bile kapısına acil yazılması. Acil FTR polikliniği, Acil Dermatoloji polikliniği, En acil 1. nolu TSM.. vb.
33
Cevapla
çbnyhn
Acil polikliniklerdeki hasta sayısının artmasına sebep olan iki etkenden biri sağlık politikamız, diğeri ise hekimlerimiz değil mi? Performansa dayalı DS Ek ödeme uygulaması başladıktan sonra acile müracaat eden her hastanın kabul edilmesi, acil poliklinik hasta sayısını artırmadı mı? Bunun öncesinde durumu acillik olmayan çoğu hasta ilgili polikliniklere yönlendirilirken bu uygulama sonrasında neredeyse hasta çağrılmaya başlandı.Çünkü ne kadar performans puanı, o kadar döner sermaye ek ödemesi demek. Gerçi bu uygulama sağlığın tüm branşlarında oldu maalesef. Önceden gereksiz görülen veya angarya olarak değerlendirilen bazı iş ve işlemler, bu performans uygulaması sonrası yapılır hale geldi.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir