Medimagazin logo

Adaylar telefon açıp soruyor, ne kadar performans ödeniyor?

Uzmanlık alanını seçmenizde birçok faktör etkili olabilir; para, popülerlik, gelecek öngörüsü, yeterli puanı tutturma kaygısı, sevdiğiniz insanlarla birlikte olmak… Bunlardan hangisi sizin için önemli? İlk basamakta performans ödemeleri mi yer alıyor?
Adaylar telefon açıp soruyor, ne kadar performans ödeniyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Tıpta Uzmanlık Sınav (TUS) sonrası seçeceğiniz branş hayatınızın yeni şeklini belirlemenizi sağlıyor. Uzmanlık seçimi ile yaşam boyu uğraş vereceği alana adım atan kişilere alanında uzman hekimlerin tavsiyesi şu: “Nedeniniz ne olursa olsun, ana kriteriniz seçtiğiniz alanda severek ve isteyerek çalışabileceğinizi hissetmek olmalı.”

 

Medimagazin, hekimlerin günlük yaşamının büyük bir bölümünü dolduracak iş hayatının nasıl şekilleneceğini belirleyecek branş seçimindeki önemli konuları cerrahi, dâhili ve temel bilimler alanlarında mesleğinin zirvesindeki öğretim üyelerine sordu.

 

Selçuk Üniversitesi Rektörü, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Kula ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir branş seçimi yapacak hekimlere kendi alanları ile ilgili bakın hangi tavsiyelerde bulundu…

 

 


TUS’a giren adaylar branş seçiminde nelere dikkat etmeli?

 

Cerrahi-Prof. Dr. Şahin: “TUS’ta branş seçimi ömür boyu yapacağınız işi seçmektir. Bu nedenle önce yaptığınız veya yapacağınız işi seviyor olmanız önemlidir. Tıp mesleği sadece meslek değil aynı zamanda kişiliktir ve kimliktir. Çok zor ve zahmetli bir meslektir, bu nedenle fedakârlık gerektirir, buna da hazırlıklı olunmalıdır.”

Dâhili Bilim-Prof. Dr. Kula: “Tıp eğitiminin amacı tıbbı öğretmek değil, yaşam boyu tıbbı nasıl öğreneceğini öğretmektir. Yani düşünerek ve sorgulayarak öğrenmekten söz ediyoruz. Dolayısıyla bu tarz bir eğitimde kişi kendini tanıma sürecini de yaşayacaktır. Sonuç olarak, seçeceğiniz branş, sizin için bir nevi hayat arkadaşı olacaktır. Doğru hayat arkadaşıyla ömür boyu mutlu olacağınızı unutmayınız.”

 

Temel Bilim-Prof. Dr. Tekdemir: “Hekimler hangi alanda kendilerini daha yetkin görüyorlar ise bu yönde karar vermeli ve karar verirken tabii ki eğiticilik ve araştırma çalışmalarının daha yoğun olacağı temel bilimler ile cerrahi veya dâhili branşlar konusunda da kendi yeteneklerini değerlendirmeli.”

 

 

Prof.Dr.Kula bir meslektaşının şu görüşlerinin adayların seçim kriterlerini net bir şekilde özetlediğini ifade ediyor:

 “Branş seçiminde eleştirdiğim bir konu var: maddiyat ve kolaylık önceliği. Adaylar telefon açıp soruyor, ne kadar performans ödeniyor, kaç nöbet, hocalar malign mi diye. Oysa o yaşa gelmiş birinin bana hangi branş uygun, burada iyi eğitim alır mıyım, ortam ne kadar akademik, yeteri sayıda ve çeşitlilikte hasta görür müyüm gibi sorularını sorması gerektiğini düşünüyorum

 


Cerrahi/ Dâhili /Temel Bilimleri seçecek adaylarda ne gibi özellikler olmalı?

Cerrahi-Prof. Dr. Şahin: “Çelik gibi sinirlere sahip olmak, kriz yönetim becerisine sahip olmak ve her durumda sakin kalabilmeyi başarabilmek gerekli. Bir miktar da el becerisi ve yetenek gerekiyor tabii ki.”

Dâhili Bilim-Prof. Dr. Kula: “Çok bilinmeyenli denklemleri seviyor ve sezgisel becerileriniz yüksek ise dâhili bilimler sizin için biçilmiş kaftandır. Bir cerrah için, soğukkanlı bir şekilde hızlı ve doğru karar vermek ne kadar önemli ise çok sayıda değişken arasından birbirleriyle ilişkili olanları anlamlandırmak için sabır ve merak da dâhili branşlar için o kadar gereklidir.”

Temel Bilim-Prof. Dr. Tekdemir: “Temel bilimleri seçecek öğrencilerimizin mutlaka eğitici özelliklerinin bulunması gerekir. Özellikle eğitim vermek yeterliliği, herhangi bir konuyu anlatabilmek ve bunu anlaşılır hâlde sunabilme yetenekleri gerektirir. Temel bilimlerde eğitim dinamik bir süreçtir. Yeni gelişmeler ve teknolojik uygulamalar daha çok temel bilimlerde yapılacak çalışmalarla güven bulmaktadır.”


Cerrahi/ Dâhili /Temel Bilimlerin pozitif ve negatif yönleri neler?

Cerrahi-Prof. Dr. Şahin: “Kendi işinizi kendiniz yapıyorsunuz. Yaptığınız iş gözle görünür durumda olduğu için büyük bir haz veriyor. Kesin ve hızlı sonuç alıyor olmak da ayrı bir mutluluk. Olumsuz yönleri ise yorucu ve zahmetli bir meslek olmasıdır. Bazen hiçbir şey yapamayacak şekilde çaresiz kalmanız işin en acı tarafıdır.”

Dâhili Bilim-Prof. Dr. Kula: “Branş özellikleri kişiye göre anlam kazanacaktır. Yani bir hekim için olumsuz olan bir özellik diğeri için olumlu olabilir. Dâhili branşlarda öne çıkan özelliklerin başında süreçlerin yavaşlığının geldiğini söyleyebiliriz. Sonuca hemen ulaşmak isteyen biriyseniz bu sizin için olumsuz bir özelliktir. Bir diğer nokta da sürekli yeniyi öğrenme çabasının gerekmesidir. Detayların fazlalığı nedeni ile iyi kayıt tutma zorunluluğu vardır ve hekim hasta ilişkisinin uzun soluklu oluşu nedeni ile bu kayıtlar sağlık hizmetinin devamlılığı ve kalitesi açısından önemlidir.”

Temel Bilim-Prof. Dr. Tekdemir: “Her yıl beş yüze yakın genç meslektaşlarımızla bir araya gelmek büyük bir dinamizm sağlamaktadır. Onlarla olan eğitim uğraşımız bizi canlı tutmaktadır. Negatif olarak düşünebilecek konu ise mesleğimizde hekimlik sanatında temel bilimler, sağlık hizmetleri dışında bulunmamaktadır. Fakat hasta ile uğraşan meslektaşlarımız ile her an ve sürekli iletişimin sürdürülebilmesi bu vesileyle de dolaylı bile olsa hasta iletişimi devam edilebilmektedir.”


Alanınızı tavsiye eder misiniz?

Cerrahi-Prof. Dr. Şahin: “Ben işimi büyük bir keyifle yapıyorum ve cerrah olduğum için çok mutluyum. Yukarıda açıkladığım hususları dikkate alan herkese tavsiye ederim. Cerrahi gelişmeye açık ve üretken bir bölümdür. Hele ki gelişen teknoloji işi daha ilginç ve başarılı hâle getirmektedir.”

Dâhili Bilim-Prof. Dr. Kula: “Bu soruya tarafsız yanıt vermek zor. Ne de olsa bir dâhili bilim uzmanıyım. Sanırım sadece bugüne değin hiç pişman olmadığımı söylemem yeterli olacaktır.”

 

Temel Bilim-Prof. Dr. Tekdemir: “Genç meslektaşlarıma daha birinci sınıfa geldikleri günden itibaren ve daha sonrasında temel bilimlerde çalışmalarının çok yararlı olabileceğini bildiğim için özellikle tavsiye etmekteyim. Bence tıbbın geleceği temel bilimlerden geçmektedir. Temel bilimler içerisinde yer almak hem hekimlik bilgisi hem de hekimlik sanatının ikisini birden barındırdığı için, yakın bir takibi de beraberinde getirmektedir. Bu anlamda mesleki tatmin, sosyal tatmin ve iletişim becerileri açısından son derece gerekli ve yararlı bir alan olarak görmekteyim.”

branş seçimi
cerrahi
dahili bilimler
temel bilimler
performans
Yorum (3)
murat çelikten
Hekim uzmanlığını aldıktan sonra Türkiye'nin her yerinde görevini yapabilir. Her hekimin elbette rahat koşullarda çalışmak istemesi kadar doğal bir şey yoktur. Rahatlıktan kastım ise boş oturmak değildir! 1- İdari/siyasi baskının olmadığı bir hastane 2- Şef/şef yardımcısı diktatöryası altında olmadan çalışmak 3-Çalışacağı poliklinik odasının ve servisteki istirahat odasının güvenli ve iyi şartlarda olması 4-Hastalarına hiç bir kaygı (Güvenlik-medikal-satın alma-iyi havalandırma-puan) taşımadan müdahele edebileceği azami bir ortam 5-Ek ödeme/performans kaygısı olmadan yaşayabileceği bir maddi kazanç 6-Ülkenin % 1 inin kazanabildiği bir fakülteden mezun olmanın maddi karşılığını görebilmek 7-Çocuklarını işyerine ait bırakabileceği bir kreş 8-Aile bütünlüğünü sağlayabileceği bir çalışma ortamı 9-Liyakat sisteminin geçerli olduğu bir sağlık bürokrasi sistemi 10- Makul zamanda makul sayıda hasta bakmak ve bu konuda genel sekreterlerin ve başhekimlerin baskısına maruz kalmamak 11-Örnek olması gereken sağlık yöneticilerinin hasta/hasta yakınlarının bulunduğu ortamlarda sağlık personellerine davranışlarındaki hal ve tavırlarına dikkat ettiği bir ortam (Maalesef akdenizin doğusunda kalan bir ilin genel sekreteri hastaların önünde poliklinik kapısını tekmelemiş ve poliklinik kapılarında asılan poliklinik listelerini yırtıp yere atarak üstüne basmıştır.) 12-Hiçbir şart şurt olmadan (nöbet saatlerine göre vs) yıpranma payının herkese verilmesi 13-Emeklilikte en az hakim savcı ile aynı maaş Hazır Anayasa paketi de geçti meclisten elinizi tutan hiç bir şey kalmadı. icraatlarınızı bekliyoruz izliyoruz. samimiyetinizi görmek istiyoruz.
67
Cevapla
acil
acilde devamlı saldırı ve hakaretler var.acilde hasta stresi çok fazla.sağlık bakanlığı acillerde koordinasyonu sağlamıyor.hasta sevk etmek çok zorlaştırıldı.başımız mahkemelerden ve belalardan kurtulmuyor.
13
Cevapla
Dr.Cevdett
murat çelikten kardeş, yazın çok güzel, tamamına imzamı atarım ama 13 maddenin 3 tanesi bile sanırım biz hekimlere lüks görülüyor. Ben ihtisasta Cerrahi yi 1992'de tercih ederken o zaman Doçent olan Nihat Bengisu ve Asistan olan Mustafa Şahin'i tanıyarak kişiliklerini bildiğimden askeri disiplin yerine abi-kardeş yaklaşımları nedeniyle sıkıntı çekmeyeceğimi düşünerek tercih etmiştim. Nitekim öyle de oldu. Ancak zaman değişti ve şimdiki genç hekimlerinde tercih sebeplerini haklı buluyorum. Keşke murat çelikten'in dediği gibi 13 maddelik ideal koşullar olsa. Ancak bunu sağlayacak anlayış ve yaklaşımda bir olgunluk örneği dünyada da yok sanırım. Var diyen varsa buraya yazsın.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir