Medimagazin logo

Çok fazla kadın mağdur ancak bu konuda deneyimli cerrah çok az

Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’da görülen kadın sünnetinin önlenmesi ve tedavisi için farkındalık oluşturmaya çalışan Amerikalı doktorlar, bu vakalara ilişkin cerrahi eğitimin ve operasyonların yaygınlaşması gerektiğini söyledi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çok fazla kadın mağdur ancak bu konuda deneyimli cerrah çok az
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Amerikalı estetik cerrahı Op. Dr. Ivona Percec Aesthetic Surgery Journal’ın Mart 2017 sayısında  benzer vakalara yardımcı olabilmek için kadın sünnetinin tedavisi ile ilgili tüm bulgularını ve deneyimlerini paylaştı. Time’da yayınlanan habere göre kadın sünneti vakalarıyla ilk karşılaştığında şoka uğradığını ifade eden Percec, korkunç yara izlerinin değil ama kadınların çok uzun zamandır içinde kaldıkları sessiz çığlıkların yıkıcı olduğunu söyledi. “Bir kadının böyle bir yükü kendine saklaması psikolojik bir şoktu. Kocasının ona ne yaptığını görmesine bile izin vermemişti.” ifadelerini kullanan Percec, dünyada 200 milyondan fazla kadının bu uygulamaya maruz kaldığını, fakat buna rağmen konuya ilişkin deneyimli çok az cerrahın bulunduğunu belirtti.

 

“Geride bir sinir dokusu kaldıysa, hissin yeniden oluşması mümkün”

 

Kadın sünnetinde klitoris ve labium minoraların kısmen çıkarılması prosedürü ile ilgili bilgi verdiği yazısında ilk kadın sünneti olan hastasıyla yaşadığı deneyimini şöyle anlattı; “Yara izi dokusunu kaldırdım ve labia minorayı klitorisin gerisinde kalacak şekilde yeniden şekillendirdim. Geride sinir dokusu kaldıysa, klitoral hissin yeniden oluşması mümkündü. His oluşmasa bile, en azından görünüşünün normal olmasını istiyorduk. Sinirlerin büyüyebilmeleri için çok uzun zaman gerekmesine rağmen 1 yıldan biraz fazla bir sürede memnun edici bir sonucu ulaştık.”. Percec’in verdiği bilgilere göre,  kadın sünneti; şiddetli ağrı, travma sonrası stres bozukluğu, kist oluşumu, tekrarlayan enfeksiyonlar, doğumda zorluk ve hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor.

 

“ ABD’de kadın sünnetine maruz kalmış, 513 bine yakın göçmen kadın var”

 

Atlanta’daki kliniğinde son 8 yıl boyunca yüzlerce hastayı iyileştiren diğer bir jinekolojist ve plastik cerrahı Op. Dr. Thomas Bloodworth da konuyla ilgili şunları aktardı; “Bu vakaların yüzde 90’ı bir veya bir buçuk saat içinde normal haline getirilebilir. Klitoral his ise yeni bir keşif, fakat kadın sünneti tedavisi sadece klitoral değil, psikolojik de bir tedavidir ve her ikisine de eşit derecede ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı. ABD’de kadın sünneti yapılmış, göçmen 513 bin kadının olduğunu tahmin eden Bloodworth, Birleşik Devletler’in kadın sünneti hastalarına adanmış ilk merkezi kurmaya çalıştığı bilgisini verdi.

 

“Daha bebekken KGM işlemi gördüm, bu insanlık dışı eylem için harekete geçmemiz gerekiyor”

 

UNFPA-UNICEF baş danışmanı Nafissatou J. Diop, KGM’nin tedavisi ve önlenmesine ilişkin hedeflerinden şu şekilde bahsetti; “Kadın kadın sünnetinin uygulandığı ülkelerde eğitimli cerrahlar olması güzel olur fakat bu eğitimler pahalı ve bunun görüldüğü ülkelerde hala sağlık ve eğitim adına finanse edilecek çok konu var ve kadın sünnetinin tedavisi biraz daha özel kalıyor. UNFPA, KGM tedavisi yapabilen daha çok doktor görmek ister. Biz elimizdeki kısıtlı imkanlarla, kadın sünneti işlemini azaltmak ve henüz kadın sünneti görmemiş kızları korumak için çabalıyoruz.” diye konuştu.

 

  

 

kadın sünneti
cerrahi
tedavi
Yorum (1)
bozeren
bu uygulamayı İslama yamamaya çalışan geri kafalı zihniyetin şerrinden Allah hepimizi korusun. bu konuda hadis bile uyduranlar daha ne uydurmazlar ki!
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir