Medimagazin logo

DSÖ'den hava kirliliği uyarısı

Dünya nüfusunun yüzde 92'sinin, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belirlediği hava kalitesi sınır değerlerinin üzerindeki bölgelerde yaşadığı bildirildi.
DSÖ'den hava kirliliği uyarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DSÖ'den açıklanan yeni raporda, dünyada her yıl 3 milyon kişinin dış ortamdaki hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirtilerek, iç ortamdan kaynaklanan hava kirliliğinin de aynı şekilde ölümcül oranlara ulaşabileceği kaydedildi.

Raporda en son 2012 verilerine yer verilirken, aynı yıl dünyada tahmini 6,5 milyon insanın iç ve dış ortam hava kirliliğine bağlı olarak yaşamını yitirdiği bilgisi verildi. Bu oran aynı yılda dünya genelindeki ölümlerin yüzde 11,6'sına tekabül ediyor.

Rapora göre, hava kirliliğine bağlı hayatını kaybedenlerin yüzde 94'ünü genelde felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğer kanseri gibi kalp ve damar hastalıklarına yakalananlar oluşturuyor.

DSÖ verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 92'si, DSÖ'nün belirlediği hava kalitesi sınır değerlerinin üzerindeki bölgelerde yaşıyor. Ölümlerin yaklaşık yüzde 90'ı düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde gerçekleşiyor. Söz konusu ölümlerin üçte ikisi güneydoğu Asya ve batı Pasifik ülkelerinde meydana geliyor.

Öte yandan, DSÖ Genel Müdür Yardımcısı Flavia Bustreo, hava kirliliğinin en çok, kırılgan nüfus gruplarını oluşturan kadın, çocuk ve yaşlıları etkilediğine dikkat çekerek, insanların sağlıklı olabilmesi için ilk nefesinden son nefesine kadar temiz havaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

dso
hava kirliliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir