Medimagazin logo

Aile hekimleri: Yönerge yetersiz, rapor sorunu hala devam ediyor

Rapor ve Aile Hekimliği Grubu’nun yöneticileri Dr. Kenan Başkan, Dr.Levent Tuna Şengöz, Dr. Mustafa Tamur ve Dr. Ünal Alkan çıkan yönerge ile ilgili konuştu. Yapılan açıklamada sağlık raporlarının aile hekimliklerinde en çok soruna yol açan neden olduğu belirtildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimleri: Yönerge yetersiz, rapor sorunu hala devam ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığının çıkardığı Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge ile ilgili Rapor ve Aile Hekimliği Grubu’ndan hekimler açıklamalarda bulundu. Sağlık raporlarının aile hekimliğinde en çok probleme yol açan ve aile sağlığı merkezlerinde en fazla şiddete yol açan neden olarak gösterildiği açıklamada Dr. Kenan Başkan şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı’nın 30 Eylül 2019 da çıkarmış olduğu Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge ile sporcu lisansı dışında, sosyal aktivite amaçlı rapor alınmasının gerekli olmadığı karara bağlanması aile hekimleri açısından iyi bir gelişme fakat aslında tek hekim tarafından düzenlenen sağlık raporları nedeniyle toplumun sağlığını birebir sarsacak sorunlar var. Konu ile ilgili örnekler verecek olursak: Sürücü raporları yıllarca heyet ile verilirken bu durumun bir aile hekimi yani tek hekim raporu üzerinden verilme kararı oldukça ciddi bir sorun. 26 madde sağlık tespitini içeren bu raporun tek hekimce düzenlenmesi mümkün görünmüyor. Yayınlanan yönergede " Sürücü/sürücü adaylarından iki gözü de gören ve beyan formunda belirtilen renk körlüğü, gece körlüğü (tavukkarası), göz kapağında düşme, çift görme veya şaşılık, blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı bulunmayan kişilerin pratisyen hekim/aile hekimi tarafından görme keskinliği yönünden mezkûr hüküm kapsamında muayenesi yapılır. " yazıyor,  şimdi hasta beyanında katarakt olmadığını beyan ederse biz de bunu atlarsak ne olacak? Çünkü kişi katarakt olduğunu bilemeyebilir, beyana da yok yazar.  Aslında her sürücü raporu alanın mutlaka bir göz hekimine görülmesinde fayda var. 1/5000 tavuk karası ihtimali var.  Göz muayenesi için snellen, görme alanı ve göz dibi şart.

Trafik kazalarının en çok neden olduğu hastalıklar göz rahatsızlıkları nedeniyledir ve aile hekimliği poliklinik şartlarında gözden kaçan noktalar olabilir. Çünkü artık göz muayenelerinde oldukça gelişmiş cihazlar kullanılıyor. Diğer yandan kişi kaza yaparsa üçüncü şahısa da zarar verebileceğinden sürücü sağlık raporunun önemi daha da artmaktadır, çünkü birebir toplumda yaşayan diğer insanları da etkileyebilecek bir rapor türüdür.” 


Sağlık Bakanlığından raporlarla ilgili önemli düzenleme: Mendil kapmacaya rapor yok! 


“İşe giriş raporlarındaki düzenlemelerde sorun var”

Yönerge ile ilgili görüşlerini dile getiren Dr.Levent Tuna Şengöz ise işe giriş raporlarındaki düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti:

“İşe giriş raporları ile ilgili maddeye bir ekleme yapılmış “İşe giriş raporu almak isteyen kişiler 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerlerinde çalışacaklarına dair bir belgeyi başvuru yaptıkları hekime ibraz etmek zorundadır” yani kişi önce işyerinden o işyerinin 50 den az ve az tehlikeli olduğunu gösterir belgeyle aile hekimine başvuracak deniyor. Burada da bazı sorunlar var. Örneğin; işyerinin koşullarını aile hekimi bilemez, az tehlikeli olmasına rağmen laboratuvar ve görüntüleme tetkiki gerektiren işler de var bu durum da toplumun sağlığını tehlikeye atıyor. Örneğin; kreş öğretmenliği, markette çalışılması gibi az tehlikeli fakat insanlarla içli dışlı, bulaşıcı hastalık, akciğer hastalıkları açısından araştırılmalı ve öyle karar verilmeli.Görüntüleme yapılması mümkün değil aile sağlığı merkezlerinde. “ 


AHEF sağlık raporlarının esaslarını belirleyen yönerge için yürütmeyi durdurma davası açıyor 


“Aile sağlığı mekezlerinde en fazla şiddete yol açan neden sağlık raporları”

Dr. Mustafa Tamur ise sağlık raporlarının aile hekimliğinde en çok soruna yol açan neden olduğunu belirterek; “Sağlık raporları aile hekimliğinde en çok probleme yol açan ve aile sağlığı merkezlerinde en fazla şiddete yol açan nedendir. Özellikle sürücü raporunun yine hastanelerde oluşturulacak bir birim tarafından verilmesi sorunu hafifletecektir. İşe giriş raporu ise iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından ülkemizin durumu düşünüldüğünde tamamıyla OSGB ve işyeri hekimleri tarafından düzenlenmelidir. Kişinin işe girmeden önce verilecek raporla o işe uygun olup olmadığını bilmesi ve sonrası oluşabilecek bir meslek hastalığında durumunu ispatlayabilmesi açısından doğru bir rapor alabilmelidir, bunu da ancak profesyonel kurumlar ve işyeri hekimi yapabilir. “ dedi. 

“Yönerge aile hekimlerinin bulunduğu komisyonca değerlendirilmeli”

Dr. Ünal Alkan ise tek hekim raporlarının kapsamına dikkat çekerek “Av tüfeği gibi ülkemizdeki en önemli cinayet aracına tek hekim raporu vermek büyük bir çelişki yaratmaktadır. Zira tabanca almak için heyet raporu gerektirirken, kolayca herkesin alabileceği bir av tüfeği ruhsatı için alınan sağlık raporu da heyetle olmalıdır.

Sporcu lisans raporları ile ilgili olarak kardiyolojik konsültasyon eğer hava ve su sporları da yapıyorsa nörolojik konsültasyon şart olmalıdır. Verdiğimiz hizmetin standartları yüksek tutulmalıdır, insidansal olarak topluma yaklaşılmamalıdır, herkesin bu muayeneleri olmaya hakkı vardır. “ ifadelerini kullandı. 

Yapılan açıklamada yönergenin içinde aile hekimlerinin de bulunduğu bir komisyon ile yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. 

aile hekimi
rapor ve aile hekimliği grubu
tuna şengöz
Yorum (9)
Ozlemm
Saglik raporlari tam fiyaskodur, kurumlarin istegine gore rapor yani.. Santranç oynayabilir, yurtta kalabilir, hosteslik yapabilir, mankenlik yapabilir vs vs, iş kurumun dilediği tarzda cümleyle bitmesi lazim.. Devamsizlik yapan bir ogrenciye git rapor al denirse ulkemizde, sonuçlari da bu ve oteleri olur...
27
Cevapla
MSerdar
18 yaşında görünürde bir problemi olmayan bir insanın göz muayenesini yapıp sağlam raporu veremiyorsanız illa göz doktoru rapor yazsın diyorsanız,80 yaşında hipertansiyonlu,diabetli teyzeye de ilaç yazmazsınız,gögüs ağrısı olan da hastaneye gitsin,kulağı çınlıyorsa kbb ye,öksürüyorsa gögüs hastalıklarına,vertigo ise nörolojiye,çocuk ishalse çocukcuya o zaman bakanlık çocuk aile hekimliği,kadın doğum aile hekimliği,dahiliye aile hekimliği yapsın,bizler dei,nöbetten,icaptan,ameliyattan,döner peşinde koşmaktan kurtuluruz,aile hekimi hiç sorumluluk almasın,uzman doktora ne olursa olsun.
21
Cevapla
Dr. Engin
Bu raporları almaya gelen insanlar o anda o odaya girip o raporu alacağım mantığında olan adamlar. Yüz kişi rapor almaya geldiyse bana, aralarında kendi sağlık durumu hakkında dürüst olan 3 veya 4 kişi. Hiç bir şikayeti ve hastalığı olmadığını beyan ediyor enabızı bir açıyorsun kafa içi kitle, radyoterapi vs ne arasan var ama sorsan sapasağlam. Yönetmelik dese ki görme keskinliğine bak şu şu değerler arasındaysa görme alanı göz dibi gerek yok. Bu zamana kadar epilepsi öyküsü yoksa beyanı yoksa gerek yok. Psikiyatri için bir ölçek belirle bundan sağlam alıyorsa gerek yok vs vs uzar gider. Sen yönetmelikte en ince ayrıntısına kadar yazacaksın ama asm de bu şartlar olmadığı için aile hekimi sevk etmek istediğinde yukarıda uzman arkadaşımız gibi, bu adamların kendisine gelmesini istemeyenler ağzını gere gere yaaa bunada vermeyecekse doktorluk yapmasın desin. Sen hazırla yönetmeliğini asm şartlarına uygun şekilde, vermeyen ..... Kimsenin işten kaçtığı yok ama kimse içinde bu devirde yapamadığım muayeneyi yapmış gibi gösteremem. Altlara bir sürü adam yine saçma saçma yazacaktır ama açıkçası işin içinde olmayan kişinin anlamasını beklemiyorum. Millet olarak empatiden yoksunuz.
23
Cevapla
Mserdar
Ben 5 yıldır emekliyim,doktorluk yapmıyorum,60 yaşındayım, ortopedi uzmanıyım,benim aile hekimim ehliyet için bana rapor vermiyor ama şu özel poliklinikte ucuza rapor veriliyor deyirek adres veriyor sağ olsun,gittiğim plk.de pratisyen hekim hastaya form doldurtuyor,harf okutuyor raporu veriyor burda problem şu aile hekimi rapor vermemek için kırk dereden su getirirken aynı doktor ya da başka bir doktor özel poliklinikte kolayca aynı raporu verir.O mantıkla uzman çalışırsa dahiliyecide sağlam raporu vermez git kardiyoloğa o versin der,aman problem yaşamayım diyorsan doktorluk yapmayacaklsın,pilot evden çıkarken annesi aman yavaş git oğlum demesi gibi birşey bu problem istemiyorsan kütüpaneci olsaydın.
14
Cevapla
Kelaynalk
M Serdar (op dr) , beyefendi siz cerrah olduğunuzdan dokayı dahili bilgilerinizi unutmuşsunuz. O verdiğiniz örnekler hastaneye gitme endikasyonudur. 1) göğüs ağrısı, ne okursa olsun hastaneye gider. Durduk yere göğüs ağrısı olur mu? Ya pulmoner emboli, pnömoni ,pnömotoraks olur, ya kalp krizi, aort diseksiyonu. Nadiren kostokondrit, tietze sendromu, muskuler ağrı etc. Aile hekimi napacak cebine koyup eve mi götürecek hastayı? 2) kulak çınlaması, genelde iç kulakla ilgili probleme işaret eder. Aile hekimi ne yapsın o ortamda? Kbb uzmanı işidir. Altından subklavyen steal sendromu, köşe kitlesi, akustik sinir harabiyeti , meniere hastalıpı vs çıkması olasıdır. İşitme testi de icab eder. Hipertansiyonlu, diabetli hastanın ilaçlarına genel sağlığına bakmak aile hekiminin en temel görevletinden biridir, adam gibi eğitim alıyırlarsa tabii. Suriyeli doktoru getirmiş, aile hekimi ol sen demişsin, ne bilecek? Önüne gelen , aile hekimi yapılmaz. Bakınız aile hekimi olmak için İngiltere’de 2 aşamalı sınav yapılır. En parlak beyinler aile hekimliği için yarışır burda. 3 senedir eğitimi. Devlet destekler, aile hekiminden geçmeyen kimse hastaneye gelemez. Acile bile aile hekimi yönlendirirse , az sıra beklersiniz, yoksa en az 6 saat Ama bu cerrah hekim örnekleri yanlış seçse de muhtemelen haklı olduğu yerler var. Basit Üsye, ishal vs ler bile hastaneye sevkediliyor büyük ihtimal. Adamların çoğu aile hekimliği eğitimşnden geçmiyor, iş olsun diye aile i yapılmış. Yani iş olsun diye, al sana masa sandalye ofis, seni beyin cerrahı yaptım denilince ben ne kadar beyin cerrahı olursam adamlar da o kadar aile hekimi işte. Nerden tutsan elinde kalıyor... Yaşadığım yerde ehliyet için göz muayenesi yapılmaz, sağlık raporu verilmez. Sürüş sınavında ilk sorulan soru “20 metre( 5 araç uzunluğundaki) ötedeki aracın plakasını okuyabilir misindir. Okursan ehliyet sınavına alınırsın, okuyamazsan sınava bile alınmazsın, bu kadar. Ha epilepsi, şeker koması, kalp ritmi sorunun varsa DVLA denen kuruma bunları kendin bildirmekle yükümlüsün. Kaza bela olur da açığa çıkarsa bir daha gün yüzü göremezsiniz bu kadar. Aile hekimi ne yapsın şaka mısınız kardeşim? Gerçek aile hekimlerine de, hastanelerde çalışan pratisyen uzman hekimlerimize de sabırlar dilerim. Sizleri birbirinşze düşürüp özel hastane zincirlerinden para kırıyorlar yine sizleri kullanarak.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir