Medimagazin logo

Mahkemeden kurum değiştirmek isteyen memura müjde

Türk Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucunda mahkeme başka bir kuruma atanan memura kurum değişikliği için izin verilmemesi işlemini iptal etti.
Mahkemeden kurum değiştirmek isteyen memura müjde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversite Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde daktilograf olarak görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi memurun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Mühendis olarak atanmasının ardından kurum değişikliği için yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı.

Davayı görüşen İstanbul 10. İdare Mahkemesi verdiği kararda kurumlar arası yer değiştirme işleminin idarenin takdirine bağlı olsa da devletin kişilerin kişilerini maddi ve manevi varlığını geliştirmek gibi bir temel amaç ve görevi olduğuna da dikkat çekildi.

Kamu görevlisi için bu koşulların oluşmasında idarenin takdir yetkisini de kamu yararı ve hizmet gereklerini dikkate alarak kullanmak zorunda olduğu belirtildi.

Kamu hizmetlerinin bütünlüğü ve devamlılığı gereği kamu görevlilerinin hizmetlerinden en yüksek oranda yararlandırılacak bir biçimde çalıştırmanın kamu yararına daha uygun olduğu belirtildi.
Mahkeme kararında söz konusu olayda Daktilograf olarak personele ihtiyaç duyulduğu için kurumlar arası geçişe idarenin izin vermediğini belirtilse de  mühendislik kadrosunun uzman nitelik gerektiren bir kadro olduğuna dikkat çekildi. Kişinin eğitimi ile ilişkili  kendi uzmanlık alanında olan bir kadroda  çalışmasının kamu hizmet verimliliğini artıracağına dikkat çekildi. Ayrıca bu mühendislik kadrosunda istihdamın çalışanın maddi ve manevi varlığının gelişmesine olumlu katkı sağlayacağı da açık olduğu vurgulandı.  

Kararda söz konusu nedenlerle üniversitenin kurumlar arası geçişe izin vermeme işlemi hukuka uygun görülmeyerek iptal edildi.

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci kamu çalışanlarının hizmet verimliliği açısından çalıştırılmasının önemine dikkat çekerek “ Mahkeme kararında kamu çalışanlarının hizmet verimliliği için eğitimlerine, uzmanlık alanlarına uygun kadroda çalıştırılmasın devletin bir görevi olduğuna dikkat çekiyor. İstihdamda çalışanın maddi ve manevi varlığına katkı sağlanması da vurgulanıyor.  Fakat ne yazık ki bugün muvafakat verilmediği için eğitimi ile alakası olmayan işlerde çalışan, hatta üniversite mezunu olupta hizmetli kadrosunda görev yapan çalışanlar var.  Mahkemenin verdiği karar umarız idarelere bu konuda emsal olur. Bu durumda olan çalışanları için çareler üretirler. Onların  çalışma hayatlarındaki kariyerlerine  engel olmaktan vazgeçerler” dedi.

mahkemeden
kurum
değiştirmek
isteyen
memura
müjde
Yorum (1)
simge erden
mahkemenin verdiği karara en içten duygularımla katılıyorum .Aynı durumda olan tüm arkadaşlara tercüman olmuştur.saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir