Medimagazin logo

Özel hastaneler "cep yakıcı" önlemler istiyor

Özel hastaneler ve sağlık kurumları, cep yakıcı tasarruf önlemleri alınmasını istiyor. Sektörün ekonomi yönetimine sunduğu talepler listesinin başında hastanelerin hastalardan aldığı fark ücretinin hiçbir şekilde sınırlanmaması yer alıyor.
Kaynak: HÜRRİYET - Hacer BOYACIOĞLU
Özel hastaneler "cep yakıcı" önlemler istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel hastaneler ve sağlık kurumları, cep yakıcı tasarruf önlemleri alınmasını istiyor. Sektörün ekonomi yönetimine sunduğu talepler listesinin başında hastanelerin hastalardan aldığı fark ücretinin hiçbir şekilde sınırlanmaması yer alıyor. Sağlık sigortası kapsamının daraltılması ve vatandaşların tamamlayıcı sigorta da yaptırması da sektörün diğer talepleri arasında yer aldı.

Ekonomi yönetimine talepleriyle ilgili 5 maddelik bir rapor sunan sağlık sektörü, Türkiye'de sağlık hizmetleri finansman modelinin mevcut yapısıyla ciddi riskler barındırdığı tespitini yaptı. Dünyadaki diğer sistemlere göre Türkiye'de kamu tarafından karşılanan sağlık harcamalarının (teminat paketi) çok daha geniş bir alana yayıldığı saptamasında bulunan sektörün diğer talep ve önerileri de şöyle oldu;

- Teminat paketinin genişliği nedeniyle kamu, hizmet bedellerini ödemekte yetersiz kalıyor

- Sağlıkta sübvanse edilmesi gereken miktar her yıl artıyor ve bu yapı sürdürülebilir nitelik arz etmiyor.

- Mevcut durumda hizmet kalitesi giderek kötüleştiği gibi gereksiz sağlık hizmeti tüketimi de artıyor.

- Devlet tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamı ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak daraltılmalı.

- Tamamlayıcı sağlık sigortası yaşama geçirilmeli.

- Fark ücret sınırı tamamen kaldırılmalı, hastaneler her dönem başında alacakları fark ücretleri deklare etmeli ve yıl sonuna kadar değişiklik yapmamalı.

- Katkı payı özel sağlık kurumlarında 12, kamuda 3 TL. Bu fark ortadan kaldırılmalı.

- Özel sağlık kuruluşlarının, kamu sağlık kurumlarından hizmet alımlarına müsade edecek bir orta yol bulunmalı.

- Sektöre kadro tahsis edilmeli ve yeni yatırım izinleri verilmeli.

özel
hastaneler
"cep
yakıcı"
önlemler
istiyor
Yorum (1)
Ayhan Aydın
Son maddede sektöre kadro tahsis edilmeli denmiş. Kadro tahsisi sadece hastanelere yapılmamalı aynı zamanda Dr lara da yapılmalıdır.Özel hasatnelerde Dr- İşveren dengesi Dr aleyhine bozulmuştur. Dr un pazarlık gücü ortadan kaldırılıp vasıfsız işçi konumuna dönüştürülmek istenmektedir. Bu yüzden başka bir yerde çalışma fırsatı elinden alınmış dr, işverenin ahlaksız tekliflerine maruz kalabilmektedir.Ahlaksız Dr zaten bu işbirliğini yapmaktadır. Ancak dürüst olmak isteyen Dr işverene karşı zayıftır.Anlaşmazlık durumunda artık muayanahane açmak pratikte pek mümkün olmadığından, Dr a, hastaneden gidip işsiz kalmaktan veya başka bir işverenle, ki bu da ahlaksız olabilir çalışmaktan başka bir seçenek bırakılmamıştır. Dr ihtiyacımız had safhada olduğundan Tüm Dr lara Eskisi gibi istediği yerde hasta bakabilme hakkı yeniden verilmelidir.İşveren kendi ticari kurallarına uymayan Dr u hemen işten çıkarabilmektedir. Ancak Çalışma hakkı,kadro sadece işverene verildiğinden, Hekim aynı şehirde çalışma imkanı bulamadığında bütün hayatı altüst olmaktadır.Hekimin eli işverene karşı güçlendirilmelidir. Böylelikle hekimin bağımsız, ahlaklı , düzgün karar verme imkanı daha fazla mümkün olabilecektir. Bu aynı zamanda hasta hakkıdır. Hastanın etik kuralllar dahilinde ,bağımsız ve tıbbi açıdan doğru karar veren hekimlere muayene olma hakkı en tabi haktır.En azından bir şehirde belli bir süre çalışmış hekimlere kadrosunu alıp diğer hastanelerde de çalışabilme hakkı verilmelidiir. Tüm özel sektör hekimleri bu hakkı, bizlerin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu hatırlatarak Sağlık bakanlığından istemelidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir