Medimagazin logo

SGK yurt dışından ilaç getirtecek

Türk Eczacıları Birliğinin yürüttüğü yurt dışından ilaç getirme uygulamasını, Sosyal Güvenlik Kurumu devralacak
SGK yurt dışından ilaç getirtecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Orhan Koç, ilaç alımına yönelik yeni uygulamalar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yeni dönemde SGK'nın yurt dışından ilaç getirmeye başlayacağını belirten Koç, Türk Eczacıları Birliğinin yürüttüğü yurt dışından ilaç getirme uygulamasını, SGK'nın devralacağını bildirdi.

Koç, TEB'in yetkisinin devam edebileceğini ancak SGK'nın hedefinin yüzde 90'lara kadar payı üstlenmek olacağını, inceleme safhasındaki yeni ilaçlara erken erişim için araştırmaya katılım uygulamasının da hızlanacağını belirtti.

SGK ile anlaşması olmayan özel sigortaların olduğunu aktaran Koç, "Onların ihtiyaçlarını da karşılamak için TEB çalışabilir. Biz SGK olarak volümü daha yüksek, daha çok erişimi sağlanması gereken ilaçlar üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Süreç içinde biz getirilen ilaçların yüzde 90’ına yakınını kısa sürede bizim üzerimizden getirmeyi sağlayacağız. 2016 yılının son çeyreğinde yurt dışından gelen ilaçları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından getirmeye başlayacağız. TEB zaten bunu bizim adımıza yapıyor." dedi.

İlaç ruhsatlandırma süreçlerinin daha da hızlandırılacağına dikkati çeken Koç, yurt dışından getirilen ilaçların sayısının azalacağını, bu ilaçların toplam ilaç giderinin yüzde 7'sini oluşturduğunu, SGK'nın alternatif geri ödeme modelini Hepatit C ilaçları için başlatacağını söyledi.

- "Çok sayıda düzenleme yapılacak"

İlaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerine yönelik kapsamlı düzenlemeler yapacaklarını da dile getiren SGK Başkan Yardımcısı Koç, yeni dönemde çok sayıda önemli düzenlemeye imza atacaklarını belirtti.

Koç, dünyada kanser tedavisinde kullanılan, FDA onayı almış, EMA onayı almış, bilimselliği kanıtlanmış olup da Türkiye'de geri ödeme listesinde olmayan tek bir ilaç olmadığının altını çizerek, "Bunu çok iddialı olarak söylüyoruz. Henüz daha klinik araştırma safhasında olup, faz II, faz III safhasında olup ve yine de klinik çalışmalarda etkinliği gösterilmiş olan ilaçlarda dahil nadir hastalıklarda bilim komisyonunun kararı ile kendi yurt dışı ilaç listemize alıp da ödediğimiz ilaçlar dahi var." ifadelerini kullandı.

SGK'nın yurt dışından getirilen 697 ilacın geri ödemesini sağladığını belirten Koç, bunların 148'inin kanser ilacı olduğunu, ayrıca nadir hastalıklara yönelik ilaçların da bulunduğunu anlattı. Koç, "Hastalar bu ilaçları ömür boyu kullanıyor. Maliyetleri çok yüksek ilaçlar ama bilimselliği olan bu ilaçların hepsini ödüyoruz. Yeni çıkan ilaçlar da varsa onları da tekrar değerlendirip komisyonlarda, ödeme listesine alıyoruz. Bu çok dinamik bir süreç." dedi.

- Ankara ve İstanbul'a iki merkez

Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan karar doğrultusunda ilaçların artık SGK tarafından getirileceğini ifade eden Koç, "Biz çalışmalarımızı başlattık. Ankara'da bir Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi; İstanbul'da da bir birim kurarak iki yerden bu ilaçların getirilmesi konusunda çalışmalarımızı başlattık." dedi.

Koç, yurt dışından getirilen ilaçların son 10 yılda çok ciddi bir ciroya yükseldiğini kaydederek "Geçen yıl 1.4 milyar liralık ilaç alındı. Toplam ilaç bütçemizin yaklaşık yüzde 7'sini yurt dışından gelen ilaçları oluşturuyor. Türkiye'deki ilaç bütçesinin yüzde 7'sini biz yurt dışından getiriyoruz. Bunlar da az önce bahsettiğimiz kanser hastaları ve nadir hastalıklar dediğimiz hastalıklar." dedi.

Tedarik süreci dışında, yurt dışından doğrudan ilaç alımını azaltmak için ruhsat başvurusu olanları hızlandırmak ve hemen ruhsatlarını alabilmeleri için Sağlık Bakanlığı ile çalıştıklarını dile getiren Koç, bu ilaçları normal ruhsatlı, eczanelerden erişilebilir hale getirmek yönünde çalıştıklarını söyledi.

ithal ilaç
yurtdışı ilaç
sgk
teb
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir