Medimagazin logo

Sayıştay raporunda şok: Kamu hastanelerinde 16 bin diş ikinci kez çekilmiş

Devlet hastanelerindeki tedavi ve ameliyat malzemelerinin SGK’ya şişirilmiş olarak fatura edildiği ortaya çıktı. Sayıştay, fazladan fatura edilen işlemler sonucu sağlık personeline “performans” üzerinden yersiz ek ödeme yapıldığını raporladı.16 bin 49 diş ikinci kez çekildi.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - KAMİL ELİBOL
Sayıştay raporunda şok: Kamu hastanelerinde 16 bin diş ikinci kez çekilmiş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sa­yış­tay ra­por­la­rı, sağ­lık sek­tö­rün­de­ki fa­hiş har­ca­ma­la­rı tek tek or­ta­ya çı­kar­dı. Tür­ki­ye Ka­mu Has­ta­ne­le­ri Ku­ru­mu­’n­da yap­tı­ğı de­ne­tim­de, Tür­ki­ye ge­ne­lin­de or­ta­la­ma fi­ya­tı 1,27 TL olan iğ­ne ucu­nun 10 ade­di 32 bin 400 TL’­ye, fi­ya­tı 1,54 TL olan la­teks mu­aye­ne el­di­ve­ni­nin üç ade­di­nin 15 bin 962 TL’­ye fa­tu­ra edil­di­ği gö­rül­dü. Aşı­rı fi­yat­lan­dı­ğı gö­zü­ken mal­ze­me­le­rin fa­tu­ra top­la­mı ile Tür­ki­ye or­ta­la­ma­sı fi­yat­la­rı ara­sın­da­ki fark­la­rın top­lam tu­ta­rı 15 mil­yon 584 bin 670 TL ola­rak he­sap­lan­dığı ifade edildi. Söz ko­nu­su uy­gu­la­ma­ların 15 mil­yon 584 bin 670 TL faz­la gös­te­rildiği belirtildi.

OL­MA­YAN Dİ­Şİ ÇEK­MİŞ­LER

Sa­yış­tay de­ne­tim­le­rin­de da­ha ön­ce bir sağ­lık te­si­sin­de çe­ki­len bir di­şin tek­rar çe­kil­miş gi­bi gös­te­ri­le­rek fa­tu­ra edil­di­ği be­lir­len­di. Bu du­rum ra­por­la­ra­“İn­ce­le­me­miz­de 2012 ve 2013 yıl­la­rın­da söz ko­nu­su SUT kod­la­rı­nın uy­gu­lan­dı­ğı diş nu­ma­ra­la­rı tes­pit edil­miş, ay­nı diş nu­ma­ra­la­rı­na tek­rar çe­kim iş­le­mi uy­gu­la­na­rak fa­tu­ra edi­lip edil­me­di­ği araş­tı­rıl­mış, so­nuç ola­rak 2013’te da­ha ön­ce çe­ki­len 16 bin 49 adet di­şin ye­ni­den çe­kil­miş ol­du­ğu gö­rül­müş­tü­r” tes­pi­ti­ne yer ve­ril­di.

Hatadan kaynaklandı

Tür­ki­ye Ka­mu Has­ta­ne­le­ri Ku­ru­mu, de­ne­tim­ler ne­ti­ce­sin­de ha­zır­la­nan Sa­yış­tay ra­po­ru­na iti­raz et­ti. Ce­vap ni­te­li­ğin­de­ki ya­zı­da, yan­lış mal­ze­me eş­leş­tir­me­le­ri­ne rast­la­nıl­dı­ğı, tüm branş­la­ra yö­ne­lik tıb­bi mal­ze­me­le­rin po­zi­tif lis­te­le­ri­nin ha­zır­lan­ma­sı ve her bir mal­ze­me­ye ger­çek pi­ya­sa fi­ya­tı­nın ve­ril­me­siy­le bir­çok so­ru­nun or­ta­dan kal­ka­ca­ğı ifa­de edil­di. Ku­rum, “Sarf mal­ze­me­le­rin aşı­rı yük­sek fi­yat­lar­la fa­tu­ra­lan­dı­rıl­ma­sı ME­DU­LA sis­te­min­de­ki muh­te­mel ha­ta­lar­dan kay­nak­lan­mış ola­bi­li­r” sa­vun­ma­sı yap­tı.

 

sayıştay
raporu:
kamu
hastanelerinde
16
bin
diş
ikinci
kez
çekilmiş
Yorum (5)
Frankie Bellevan
utanç abidesi.. utanç vesikası.. yazıklar olsun.. "gerekli" incelemelerde bulunup yolsuzluğu,hırsızlığı,vicdansızlığı,yenilen haram lokmaları ortaya çıkaran "sayıştay kurumunun" yetkililerine ve olayı tetkik eden müfettişlerine teşekkürler,saygılar.. lütfen bu işlerin peşini bırakmasınlar... bu usulsüzlükleri,yolsuzlukları yapanlar ve imzalarıyla "onaylayanlar" mutlaka yargıda hesap vermelidir.. "bu bir soygundur.." olayın çapı sanıldığından daha da büyüktür. sadece diş çekimleriyle bağlantılı değildir. devletin kurumları "çalışanlarının haksız kazanç elde etmeleri için" kendi devletlerini soymuştur...
0
Cevapla
cerrah tolga
devlet hastanelerinde fatura kontrolu var mı ? yok ozaman fazla yorumada gerek yok
0
Cevapla
murat çelikten
bunlar daha buzdağının görünen kısmı. kamu hastanelerinin geriye doğru 10 yılını gerçekten fatura incelemeyi detaylı olarak bilen birilerine yaptırsalar son 10 yıl içinde idari görev yapıp ta ceza almayan hiç kimse kalmaz. olanlar bitenler içler acısı... emniyet yetkilileride tıbbi ve sarf malzemede onlarca kodun ne anlama geldiğini bilemediğinden birşey tutturamıyorlar... bunları bilen biri olarak çok ama çok rahat söyleyebilirim ki son 10 yıl içinde kamu hastanelerinde usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların toplam rakamı minimum 25 trilyondur. (yeni parayla)
0
Cevapla
HAKAN USTA
Bu konunun hastaneler kesin hırsız şeklinde işlenmesi de utanç verici.Oysa iş yoğunluğu nedeniyle sağ derken sol yazılarak da aynı hata ortaya çıkıyor.Bunun bir hırsızlık gibi algılatılmaya çalışılması sistemin bilinmemesi anlamına geliyor.Bilginize
0
Cevapla
Halil ünsal
Böyle bir olayın olmasına imkan yok. Her dişçekiminden önce meduladan onay alınıyor ve eğer medula sitemi onay verirse çekilir. Medula sisteminde başka bir hastanede diş çekilmiş olsa bile görülür. Aynı dişin kök çekimi yapılmış olsa desem zaten devlet onuda ikinci defa ödemiyor. Ayrıca kamu hastaneleri sgk dan parayı fatura ile değil götürü üsulü alıyor. Yani sen ne kadar fatura kesersen kes yıllık alacağın para belli. Hastane cirosu döner dağıtımında etkili bakanlıktan gelen parayla alakası yok.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir