Medimagazin logo

Doktorun zeytin rüyası müzeye dönüştü

Zeytin ağacına çocukluk yıllarından bu yana tutkuyla bağlı olan Doç. Dr. Levent Köstem'in çocukluk anılarını yaşatmak için 15 yıldır kurmaya çalıştığı zeytinyağı müzesi, 5 bin 500 metrekarelik alanda açılışa hazırlanıyor.
Doktorun zeytin rüyası müzeye dönüştü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Zeytin ağacına çocukluk yıllarından bu yana tutkuyla bağlı olan ve zeytinyağı kültürünü yaşatma hayaliyle 15 yıl önce yola çıkan İzmirli doktor Levent Köstem'in müze hayali gerçek oldu.

Dünyanın en büyük zeytinyağı müzelerinden biri olan mekanda, zeytinyağının 3 bin yıllık yolculuğu tek çatı altında sergileniyor.

Buca ilçesinde zeytin ağaçlarının arasında geçen çocukluğundan hatıraları yaşatma amacıyla yola çıkan Köstem, 15 yıl önce Ege Bölgesi'ndeki köyleri gezerek topladığı makine, dövme taşları ve sıkım atölyelerine ilişkin parçaları depolamaya başladı.

Dünyanın bilinen ilk zeytinyağı tesisi olan Urla'daki Klozemenai'deki işliği, tarih kitaplarında geçen Roma ve Osmanlı dönemi işliklerini inceleyen Köstem, bu alanda çalışan Ali Ertan İplikçi'nin danışmanlığında tüm parçaları aslına uygun olarak yeniden ürettirdi.

Böylelikle yaklaşık 3 bin yıllık tarihte insan, hayvan, su, buhar, yakıt ve elektrik gücüyle yağ sıkan işlikleri tek çatı altında toplamayı başaran Köstem, Urla ilçesine bağlı Uzunkuy köyü yakınlarında 5 bin 500 metrekarelik kapalı alanda bu eserleri bir araya getirdi.

Spor yaralanmaları, eklem ve diz cerrahisi konusunda uzman olan Doç. Dr. Levent Köstem'in eşi ve çocuklarıyla birlikte kurduğu Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı tarafından yapımı tamamlanan Zeytinyağı Müzesi, ilk etkinliğini Dünya Zeytin Günü kapsamında çocukları ağırlayarak yapacak.


levent kostem
izmirli doktor
zeytinyagi
zeytinyagi muzesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir