Medimagazin logo

'Güzelleşmek isterken cildinizi bozmayın'

"Güzel görünmek adına yapılan işlemler estetik olmayan, hatta lekenmiş bozulmuş bir ciltle sonuçlanabilir"
'Güzelleşmek isterken cildinizi bozmayın'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Gülsüm Gençoğlan, cilt temizliği ve bakımı için ürün seçiminde dikkatli davranılması gerektiğini belirterek, "Güzel görünmek adına yapılan işlemler estetik olmayan hatta lekenmiş bozulmuş bir ciltle sonuçlanabilir" uyarısında bulundu.

Gençoğlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cilt güzelliği için kullanılan bazı kimyasal ürünlerin, bakım yerine zarar verici etkisinin olabileceğini belirtti.

Cilt bakımı konusunda uzman kişilerden destek alınmasının önemine değinen Gençoğlan, ciltteki her lekenin "iyi huylu" olmayacağını belirterek "Müdahaleden önce onun nasıl bir leke olduğunu, iyi mi, kötü mü, prekanseröz lezyon mu olduğunun ayırt edilmesi lazım" dedi.

Konuya ilişkin uzman bulunmayan merkezlerde, tespit yapılamadan lekeye müdahale edildiğini ifade eden Doç. Dr. Gençoğlan, lekenin müdahaleden önce mutlaka dermatologlar, uzman hekimler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Kötü huylu bir lekeye uygunsuz bir tedavi yapıldığında istenmeyen sonuçların doğabileceğine dikkati çeten Gençoğlan, şekli değişen lekeye de uygulanacak tanıda güçlük yaşanacağını savundu.

Hızla büyümesinin, üzerinde zımpara gibi bir sertliğin oluşmasının lekenin "kötü huylu" olduğuna işaret ettiğini anlatan Gençoğlan, "Ben gibi bir büyüme, kanama, yara açılması da buna yönelik ipuçları olabilir. Bazıları ise hiç ipucu vermeyebilir. Dolayısıyla dermatologlara ya da konunun uzmanlarına göstermeden lekelere müdahale etmek sıkıntılı olabilir" dedi.

- "Tercih edilen kimyasalın cilde uygunluğu önemli"

Leke tedavi ile cilt bakımlarında kimyasal ürün kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Gülsüm Gençoğlan, "Yüze peeling uygulaması ya da benzer uygulamalar öncesinde mutlaka dermatolog görünülmeli. Bu işleri eczaneler, işin ehli olmayan insanlar ya da sertifikası olmayan merkezlerde de gerçekleştirilmeye çalışıyor. Bunlar kolay gibi görünse de cilt için uygunluğunun belirlenmesi çok önemli" uyarısında bulundu.

Gençoğlan, her cilde uygulanacak kimyasal oranların farklı olduğuna işaret ederek uygunsuz miktarda kullanılan kimyasal ürününün ciltte yanıklara, tahrişlere yol açabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kimyasal ürünler uygun seçilmezse lekelenmeye neden olabiliyor. Özellikle esmer tenli hastalarda, lekelenmeye eğilimli hastalarda, hormon tedavisi gören hastalarda daha büyük problem olabiliyor. Pozitif bir sonuç almak için başlattığınız işlem tamamen negatife dönebilir. Güzel görünmek adına yapılan işlemler estetik olmayan hatta lekenmiş, bozulmuş bir ciltle sonuçlanabilir."

kozmetoloji
manisa celal bayar universitesi
doc. dr. gulsum gencoglan
cilt temizligi
cilt bakimi
kimyasal urunler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir