Medimagazin logo

E-reçetede güvenlik sorunu

Bilindiği üzere basında sıkça doktor şifreleri çalınarak pahalı ilaçların usulsüz yollarla reçete edilmesi haberleri çıkıyor
E-reçetede güvenlik sorunu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu bu tür durumların yaşanmaması için 1 Ocak 2016'da zorunlu e-imza uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, e-reçetelerde güvenlik açığı olduğunu belirterek,  “Güvenli Elektronik imza suiistimallerin önüne geçecektir" dedi.
Saydan, şu an sadece şifre ile sisteme giriş yapılabildiğini ve doktorların şifresini ele geçirenlerin kolaylıkla sahte reçete oluşturabildiğini kaydetti. Saydan, “Doktorların e-reçete yazarken kullandıkları şifrelerde sorunlar yaşanıyor. Bu şifreler yanlış kişilerin eline geçmekte ve suiistimallere yol açmaktadır" dedi.
Saydan mevcut durumda aile hekimlerinin % 40 ‘ını e- imzaya geçtiğini; devlet , üniversite ve özel hastanelerin ise henüz e-imza ‘ ya geçmediğini söyleyerek, konuyla ilgili şunları kaydetti:
    "1 Ocak 2016'da SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi suiistimallerin önüne geçecektir. Elektronik imzaya geçişle, e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riski düşecek ve cihazın koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunlar azalacaktır."


E-İMZA SORUMLULUĞU DOKTORA VERECEKTİR

Saydan, eczacıların mağdur edilmesine değinerek, "Eczanelerimize gelen her reçetede, doktora ulaşıp bu reçeteyi siz mi yazdınız diye sorma imkanımız yok" diyerek şöyle devam etti:
    "Ele geçirilmiş şifrelerle doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor ve sorumlu tutuluyor. Bizlerin tek görevi; 7 gün 24 saat reçeteleri ile gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek. Biz kriminal polisleri değiliz. Ayrıca insanların kimlik kontrollerini yapma, ibraz edilen bilgi ve belgenin sahteliğini ayırt etme yeteneğine ve bilgisine sahip değiliz. Bizler sadece eczacıyız. Eczanemize gelen her reçete için, reçeteyi yazan doktora ulaşıp, “bu reçeteyi siz mi yazdınız’ diye sorma imkanımız olmadığı gibi böyle bir sorumluluğumuz da yok."

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu tür suiistimallerin yaşanmaması için SGK tarafından ilk etapta güvenli elektronik imza ile e-reçete yazılmasının sağlanması ve 1 ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olması çok güzel bir başlangıç olacaktır.  Sonrasında ise “akıllı sağlık kartı” uygulamasına geçilmesi gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz.”

e-reçete
elektronik imza
sosyal guvenlik kurumu
e-imza
doktor
aile hekimleri
Yorum (8)
bozeren
pek çok hekim arkadaş e-reçete şifrelerini sekreterlerine, hemşirelerine vermiş durumda zaten. toplumumuzun iş hassasiyeti ve disiplinsizliği biz hekimlere de yansımış olduğunu gerçeği herkesin malumudur. böylece, poliklinikte reçete yazma ve tasdikleme işi yardımcı elemana bırakılmış durumda. ayrıca çoğu zaman onlar hastaneye bile gelmeden otomatik olarak hastanedeki işlemlerini yürütmekteler. şimdi, bir de e-imza olayı ortaya çıkıp da, bunu da sekreterlere verirlerse -hepimiz birbirimizi iyi tanıyoruz, elbette ki hekim arkadaşlarımız bu şifreyi yardımcı elemanlara vereceklerdir.- , vee, bu da kötü niyetli insanların eline geçerse seyreyleyin gümbürtüyü. (bu arada fedakar veri giriş elemanlarını ve hemşireleri tenzih ederim.) bizim yokluğumuzda tapu- kadastro, oto devir vekalet, vb.. birçok olay patlak verecektir. bu sebeple, e-imzanın kendisi değil, sadece reçeteyi kapsayan bir versiyonu uygulamaya sokulmalıdır diye düşünüyorum.
6
Cevapla
murat celikten
Haber sanki e-imza gelir ise tüm usulsüzlükler bitecekmiş gibi bir algı oluşturmuş. Oysa hastanelerdeki bilgi yönetim sistemleri Allah lık. Zerre kadar güvenlik yok. Ben sistemi kendi şifremle açıp muayene yapıyorum sistem her seferinde başkasına muayene atıyor. Reçete geçen aya kadar muayene yapana çıkıyordu. Şimdi e imza bu rezillikleri bitirecekmi ? Ben e imza almadım. Dava acacağım. Devlet benim elektronik güvenliğimi % 100 sağlayamadan bu işe girmemeli
3
Cevapla
postenflamatuar
Sayfa düzenini çok kötü hale gelmiş. Bir karmaşa, bir düzensizlik var. Eski sayfa düzeni bundan çok daha iyiydi. Elektronik imzayı ben reçetelerde kullanmayacağım. Bilgi işlem çalışanlarına ve sistemine güvenmiyorum. Bilgisayarlarımıza güvenmiyorum. Çünkü bunların güvenirliğini test edecek güvenilir bir yapı yok. reçeteye mahsus bir e-imza benzeri yapı oluşturulabilir. E-imzamla kendimi bir gün icrada veya terör mahkemesinde bulmak istemiyorum.
5
Cevapla
Dr. T. K.
Şifre çalındığı için dolandırıcılık yapıldığı saçmalıktır. Islak imzalı ıslak reçete ile dolandırıcılık yapan meslektaşlarımızı bu da durduramaz...
2
Cevapla
DRHAMMER
lütfen eski sayfa düzenine geri dönün. yoksa artık siteyi takip etmekten vazgeçeceğim
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir