Medimagazin logo

İlaç bilgilerini veren eczacıya 100 bin liralık dava

Kayseri’de yaşayan emekli astsubay Yıldıray Şimşek, depresyon tedavisi gördüğüne yönelik özel bilgilerini, bir miras davasında delil olarak kullanılması amacıyla başkasına veren eczane ve sorumluları hakkında 100 bin liralık tazminat davası açtı.
Kaynak: HÜRRİYET
İlaç bilgilerini veren eczacıya 100 bin liralık dava
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Emekli astsubay 46 yaşındaki Yıldıray Şimşek, 2003 yılında kendisinin de içinde bulunduğu otomobilin kaza yapması sonucu 3,5 yaşındaki oğlu Mert Şimşek’i kaybetti. Olayın ardından zor günler geçirdiğini ve depresyon tedavisi gördüğünü belirten 2 çocuk babası Şimşek, 20 yıl çalıştığı Deniz Kuvvetleri’ndeki görevinden de 2006 yılında malulen emekli edildiğini söyledi.


BİR ECZANEDEN KİŞİSEL BİLGİLERİMİ ALMIŞLAR



Yaşadığı bu olayların ardından Gürün’de 2011 yılında vefat eden dedesinden kalma bir evle ilgili olarak halası Asya Bozkurt ve amcası İbrahim Şimşek ile arasında miras anlaşmazlığı çıktığını belirten Şimşek, konuyla ilgili olarak Gürün Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, 2011 yılının ekim ayı içerisinde dava açıldığını söyledi. Şimşek, şunları anlattı:

 

"2011 yılında dedem vefat edince babamdan doğan hakkımı almak için dava açtım. Ancak halam ve amcam benim deli olduğumu iddia ettiler ve Genel Sağlık  Sigortası ile hastaneler arasında fatura bilgilerini elektronik ortamda toplamak amacıyla kurulan MEDULA sisteminden elde Eettikleri bilgisayar çıktısını delil olarak sundular. Bir eczane aracılığıyla, sistemden benim ilaç kullanım raporlarımı gösterir çıktıyı almışlar. Aldıkları eczanenin ismini de korumak için kapatmışlar. Bu çıktıyı delil olarak mahkemeye sunmakla kalmadılar, aynı zamanda toplum içerisinde beni deli olarak gösterdiler. bu iddiayla mahkemeden benim için vasi atanmasını talep ettiler."

 

'DEVLET KİŞİSEL VERİLERİ KORUYAMIYOR'

 

İlgili mahkemenin devam ettiğini dile getiren Şimşek, yaşadığı bu olayın ardından toplum içerisinde de zor durumda kaldığını belirtti. Mağdur olduğunu söyleyen Şimşek,bu nedenle Kayseri 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sorumlular hakkında 100 bin liralık tazminat davası açtığını kaydetti. Şimşek şöyle konuştu:

"Beni kızıma, oğluma, köye, çevreme rezil ettiler. Bu sadece benim sorunum değil Türkiye’nin sorunu. Konuyla ilgili olarak görüştüğüm bazı doktorlar, sağlık bilgilerinin alınıp, insanların şantaja maruz kaldığını ifade ediyor. Hatta bu nedenle birçok genç kızın intihar ettiği belirtiliyor. Çünkü verileri elde etmek çok basit. Bir eczacı çırağı bile kimlik numarasıyla istenilen tüm bilgileri elde edebiliyor. Devletin burada açığı var ve devlet insanların kişisel verilerini koruyamıyor."
 

FİNLANDİYA ÖRNEĞİ



Yaptığı araştırmalarda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2008 yılında Finlandiya Hükümetini, bir hemşirenin gizli tıbbi kayıtlarını yeteri ölçüde koruyamadığı ve güvenliğini sağlayamadığı için, 34 bin euro tazminat ödemeye mahkum ettiğini belirten Şimşek, yaşadığı sorunun da o davayla aynı olduğunu ve sonuna kadar hakkını arayacağını vurguladı. Şimşek, "Bu sadece benim sorunum değil. Ben aynı zamanda örnek bir dava olmasını istiyorum. Sağlık verileri bu kadar kolay elde edilmemeli ve korunmalıdır. Bu konuda intihar eden, şantaja maruz kalan insanlar var. Özel hayata ilişkin veriler mutlaka korunmalıdır ve devlet üzerine düşeni yapmalıdır" dedi.

i̇laç
bilgilerini
veren
eczacıya
100
bin
liralık
dava
Yorum (2)
postenflamatuar
Dah önce de bu verilerin satılacğı ile ilgili basında medyada uzun bir tartışma olmuştu. Orada da uzun uzadıya naltmıştım kimse pek oralı olmamıştı. Türekiyedeki siyasetçiler, poltikacıların, kamuoyunda tanınan bazı siviml topğlum derneklerinin yönetici tabakasında önemli bir kısımda sanırım bir zeka seviyesi problemi var. Bu kişiler ve dernekler sağlık bilgileri kanunla satılacak diye he gün bir açıklama yapıyor, gazeteler yazı döşüyor, milletvekilleri kürsüde konuşma yapıyorlardı. Ben de o zaman böyle afaki konular üzerinden değil olan, sahada cereyean eden defakto uygulamaya niye bakmıyorsunuz diye sormuştum. Türkiyedeki herhangi bir eczaneden hehangi bir kişi hakkında kim hangi tanıyla hangi ilaçları, hangi hastaneden ve hangi tarihte almış, kullanmış çok rahat bir şekilde TC no ile öğrenebilirsiniz demiştim. Bir hastanedeki otomasyon sistemine çok rahat girilerek herhangi bir hastanın elektronik ortamdaki hikaye-fizik muyane, öz soy geçmiş bilgileri; tetkik sonuçları, eski sağlık raporları, izin raporları vb bir sürü verisi, gizli ve hayati veriler dahil, elde edilebilir. Şantaj-tehdit, çetecilik faaliyetleri, siyasifaaliyetler ve bir sürü şey için kullanılabilir. De fakto bu tüm türkiyede geçerlidir! Muhalefet adam olmayınca, sivil toplum örgütleri çakma olunca bunların başındakilerde kifayetsiz, yetersiz, bir koyunu güdemeyen kişler oluyor. Haliyle biz burda şikayet ediyoruz. Aynen bizim TTB SES gibi. Kınamaktan başka birşey bilmezler, üyelerinin hayati sorunlarına eğilmezler. bu liste uzar gider. Bu arada bu kişinin eczane yerine ayrıca sağlık bakanlığına, SGK ya da dava açması lazım. Çünkü sistemi eczacının hizmetine ve istismarına SGK ve sağlık bakanlığı vermiş. Ne demilerdi kağıt tasarufu olacak diye! bahaneleri bile bir komedi. Reçete çektısını eczaneden aıyorlar. Şifre için biz de ayrıca kağıt kullanıyoruz. Nerde tasarruf?
0
Cevapla
Portakal Ağacı
İş başvurusu yaparken çok çok önem arz eder bu durum. Insan kaynakları, şeker hastalığı, kapak yetmezliği, depresyon gibi her insanda bulunabilecek rahatsızlıkları bahane ederek işe alınmanızı engelleyebilir. Benzer bir durum daha önce, yanılmıyorsam Askenazi yahudilerinin başına gelmişti. Biz Amerika'yı yıllar sonra keşfediyoruz...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir