Medimagazin logo

Piyasada D vitamini ilacı bulunamıyor; hasta yakınları çaresiz

Şu sıralar Türkiye genelinde çok sayıda kişi benzer bir sorun yaşıyor: Eczanelerde D vitamin ilacı bulunamıyor. Çocuklar ve kanser hastası yetişkinlerin kullanması gereken ilacı bulmak için eczane-eczane arayışa giren çok sayıda kişi, ilacı bulamamaktan şikâyetçi. Uzmanlar, sorunun kaynağında uygulanan ‘düşük fiyat politikası’ olduğu iddiasında. Hurriyet.com.tr’nin sorusu üzerine üretici şirketten yapılan açıklamada ise ‘Talep geldikçe eczanelere gönderiyoruz’ denildi.
Kaynak: hurriyet.com.tr
Piyasada D vitamini ilacı bulunamıyor; hasta yakınları çaresiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

D vitamininin ampul olanı 2 liradan, damla olanı ise 4,5-5 liradan satılıyor. Ancak en az 3-4 aydan bu yana hastalar bu ilacı bulamıyor. Çocukların yanı sıra, kanser hastaları bu ilacı bulmak için eczane-eczane arıyor.

‘KOCA ŞEHİRDE 4 KUTU BULABİLDİM’
Türkiye genelinde yaşandığı anlaşılan sorun ile ilgili çok sayıda kişi sosyal medya üzerinden iletişime geçmeye çalışıyor. Facebook üzerinde yer alan paylaşımların bazılarında konu ile ilgili şu mesajların paylaşıldığı anlaşıldı:

*”Son günlerde herkes aynı sorundan şikayetçi. D vitamin ampul piyasada yok. Tanıdığım iki eczaneyi aradım. Sebebini onlar da bilmiyorlar. Bunun üzerinde üretici firmayı aradım. 27'si haftası depolara bir miktar gönderilecekmiş. Dolayısı ile o hafta temin edebileceğiz. ‘Bir miktar’dan kasıt ne kadardır bilemiyorum ama siz bulabildiğinizi almaya çalışın.”

*”Muğla merkez eczanelerinin genelinde D vitamini ilacı kalmamış; kalanlar ise sadece 1 adet veriyor. Kızımı gönderdim ellerinde olmasına rağmen vermediler. Tüm şehirde toplam 4 kutu alabildim. Yarın Yatağan'ı gezeceğim. Neden yok diye sorduğumda ise aldığım ortak cevap üretici firmanın fiyat politikasının değişeceği ve zam yapılacağı idi, ağız birliği edercesine.”
*”Sanırım fiyatı maliyetinin altında kaldığı ve zam da yapılamadığı için firma üretimi durdurdu!”

Telefonla ulaştığımız İstanbul’daki iki eczaneden de aynı yanıt geldi: “En az 2 aydır piyasada yok. Geldiğinde de çok az sayıda geliyor.”

‘FİYAT DÜŞÜK OLUNCA FİRMA ÜRETMİYOR’
 D vitamini ilacının 4 buçuk aydır piyasada bulunmadığını söyleyen Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Aslan ise konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İlaç 4, 4 buçuk aydır piyasada yok. İlacın fiyatı çok düşük…  Şu anki fiyatı 1.99 lira. İlaç takip sisteminde devlet bir ilacın nerede olduğunu, olmadığını, nerede yazılıp, nerede satıldığını tüm süreci izleyebiliyor. Bir kutusunun bile nerede olduğunu tek tuşla görebiliyor. Bu ilacın uzun süredir piyasada olmamasının temel sebebi fiyat politikası. Buna benzer birçok ilaç yine piyasada yok. 550-600 ilaç bu şekilde piyasadan çekildi. Bunların artmasından korkuyoruz. Fiyatı çok düşük olunca firma üretmiyor. Devlet uzun süre piyasada bulunmayan ilacı geri ödeme sisteminden çıkartıyor. İlaç geri ödeme sisteminden çıkartıldıktan bir süre sonra firma bir şekilde piyasaya sunuyor. Ve en yüksek fiyata satıyor. Söz konusu d vitamininin satış fiyatı 1.99 lira, maksimum piyasaya çıkış fiyatı 50 kuruştur. 8 lira olsa emin olun ki ertesi gün piyasaya çıkar. Bunlara yetim ilaç diyoruz. Hayati ilaçlar ama piyasada yoklar.. D vitamini de küçüklerin ve büyüklerin kullandığı hayati önem taşıyan ilaçtır.”

‘GEREKLİ OLAN BİR İLAÇ’
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Çok da “Kemiklerin gelişimini sağlamak açısından gerekli olan vitaminlerden biri. Ancak kullanma zorunluluğu olanlar piyasadaki başka d vitamini formülasyonlarından alabilir” bilgisini verdi.

‘TALEP GELDİKÇE GÖNDERİYORUZ’
İlacın üreticisi şirket ise konu ile ilgili hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Üretim miktarlarımızda bir azalma bulunmamaktadır. Ürünümüz planlandığı şekilde ve talep doğrultusunda, ecza depoları ve eczanelere ulaştırılmaktadır” denildi.

piyasada
d
vitamini
ilacı
bulunamıyor
hasta
yakınları
çaresiz
Yorum (1)
Mücahit Altuntaş
D vitamini gökte ! Günde 15-30 dakika güneşlenmekte ! Güneş bedava D vitamininin kaynağı. Eğer nasıl giyindiğiniz , kolunu bacağınız açtınız diye mahalle baskısı olmazsa kaynak hergün vucudunuzu güneşe göstermekte.15-30dk temas yeterli. Ben bugüne kadar gündelik yürüyüş yapan ve güneşe çıkanlarda D vitaminin eksikliği görmedim. Yeni modanızı ve rotanızı D vitamini almaktan çok yürüyüş yapmaya çevirin. Bu kadar güneşi olan bir ülkede akıl ve bütçe bunu gerektiriyor. Daha çok Güneş ve yürüyüş. Dr.Mücahit Altuntaş
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir