Medimagazin logo

Robotik eczane danışmanlık hizmetini artırdı

Stok sayımı yapabilen, azalan ilacı sipariş eden ve miat kontrolü yapabilen Eczane Robot Sistemi ile eczacılar zamandan tasarruf sağlayıp, danışmanlık konusunda hastalarına daha fazla zaman ayırabiliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Robotik eczane danışmanlık hizmetini artırdı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de ilk robotik eczane sistemini geliştiren ve kendi eczanesinde kullanan Eczacı Ufuk Işık, eczane robot sistemini ve mesleğine katkılarını Medimagazin’e anlattı. 

Robotik eczanenin yurtdışında çeşitli uygulamalarının olduğunu ifade eden Ecz.Işık, ‘’Böyle bir sistemi Türkiye’deki eczacılık sistemine uygun olacak hale getirebilir miyiz diye düşündük ve Mühendis Onat Totuk ile birlikte bir senelik bir AR-GE çalışması yaptık.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemesi yapılan ilaçların listesini çıkardık ve ilaç kutularının ebatları ve çeşitliliğine göre hesaplamalarda bulunduk.‘’ ifadelerini kullandı. 

Eczane Robotu (EBOT) adı verdikleri sistemle büyük bir yer tasarrufu sağladıklarını belirten Işık, ‘’Birinci önceliğimiz insan sağlığı ve hastamıza doğru ilacı vermek. Bu makine ile hatalı ilaç verme olasılığı ortadan kalktığı gibi hastamıza daha fazla zaman ayırmamızı da sağlıyor.’’ dedi.

EBOT sistemi ile stok sayımı, sipariş ve miat kontrolü gibi işlemlerde zamandan tasarruf sağlandığına değinen Işık, ‘’Biz bunu programlarken miadı dolmasına en fazla 6 ay olan ilaçları kabul edecek şekilde oluşturduk. Böylece EBOT’a miadı geçen ürünü ekleme ve satma riskimiz ortadan kalktı.’’ açıklamasında bulundu.

‘’Danışmanlık yönümüz ortaya çıkıyor’’
EBOT sayesinde eczacıların hasta ile iletişimlerinin arttığına dikkat çeken Işık, hastalara verdikleri danışmanlık hizmeti için daha fazla zaman ayırabildiklerini ve güvenilir eczane imajının arttığını belirtti. 

Eczacılık hizmetinde en önemli görevin danışmanlık hizmeti olduğunu vurgulayan Işık, bu hizmeti verebilmek için iş yükünün hafiflemesi gerektiğini ve EBOT sayesinde hem eczacıların hem de eczane teknisyenlerinin zamandan tasarruf sağladıklarını vurguladı.

 Teknolojinin gelişmesi ile birlikte eczanelerin de teknik alt yapılarının geliştiğini dile getiren Işık,  ‘’Şuanda eczacılar çoğunlukla eczanelerine yatırım yapıyorlar ve ilaç dışı grupların satışına da yer ayırmaya çalışıyorlar.  Bunu yaparken de yer bizim için çok önemli ve bu sistem ile yer kazancımız oldu. Yurtdışında benzer teknolojiler var ancak hem servisi hem de yazılımları çok pahalı.’’ dedi.

Maliyeti yaklaşık 100 bin TL

EBOT Sistemi ile dolap boyutunun küçülerek, 10 metreden 2.6 metreye indiğini belirten Işık, ‘’ Dünyada ilacı bu kadar az alanda stoklayan başka bir otomasyon sistemi yok diye biliyorum. Biz bu sistem için 100 bin TL harcadık.‘’ dedi. 

‘’Hasta sayımız arttı’’

Robotik eczane sistemi ile ilaç raflarında boşalan yerlere alternatif ürünlerin yerleştirildiğini söyleyen Işık, eczane teknisyenlerinin yeni ürünlerin tanıtımına doğru kaydığını ve ürün satışlarının arttığını dile getirdi.

Işık, ‘’EBOT güvenilir eczane imajını artırarak hasta sayımızın artmasını da sağladı. İhtiyacı karşılamak için de eleman sayımızı artırmak zorunda kaldık ve aramıza 2 arkadaş daha katıldı.’’ dedi. 

‘’Koruyucu sağlık hizmetleri eczaneye danışma oranlarını artırdı’’

 Bireye özel sağlık ve koruyucu hizmetlerin artması ile eczacı ve doktorlara danışma sayısının arttığına değinen Işık, ‘’Kişiler hasta olmadan sağlığını korumak istiyor. Bazen internetten öğrendikleri bilgilerin doğruluğunu teyit etmek istiyorlar ve  kimi zaman da bu bilgilerin doğru olmadığını hastaya anlatmamız gerekebiliyor.’’ dedi.

Teknolojinin hayatın her alanında yer aldığını belirten Işık, meslektaşlarının da eczanelerini teknolojideki gelişmelere uygun hale getireceklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.
 

robotik eczane
eczane robot sistemi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir