Medimagazin logo

"2013 yılında eczacı meslek hakkımızı istiyoruz"

Sosyal Güvenlik Kurumu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak dünya genelinde hatalı ilaç kullanım oranının yüzde 50 olduğunu, bu oranın Türkiye'de yüzde 6 gibi çok düşük bir oranda kaldığını bildirdi
"2013 yılında eczacı meslek hakkımızı istiyoruz"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, hatalı ilaç kullanma oranının tamamen ortadan kaldırılması için ilaçların mutlaka eczacılara danışılarak alınması gerektiğini anlatırken, "SGK’dan hastalarımıza verdiğimiz danışmanlığın bedeli olan "eczacı meslek hakkımızı" istiyoruz.

‘ TÜRKİYE ’DE ECZACILARININ MESLEK HAKKININ BULUNMUYOR’

Nurten Saydan, dünyadaki gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında eczanelerdeki eczacılarının meslek hakkının bulunmadığını söyledi. Saydan, "Gelişmiş ülkelerde eczacılar halka ilaçlarını nasıl kullanacakları hakkında bilgi verirken ilaç veya reçete başına ’eczacı meslek hakkı’ bedeli almaktadır. Eczane eczacıları olarak, biz bu görevimizi vatandaşların sağlığını önemsediğimiz için hiçbir ücret almadan yapmaktayız. Buna rağmen SGK verilerine göre yüzde 6 oranında hatalı ilaç kullanımı olmaktadır. Eczacılar olarak, bu oranın tabii ki sıfır olmasını istiyoruz" dedi.

‘BAZI İLAÇLAR ‘BİTKİSEL’ DENİLEREK MASUMLAŞTIRILIYOR’

Bazı ilaçların bitkisel denilerek masumlaştırılmaya çalışıldığını anlatan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan şöyle devam etti:
"Bütün ilaçlar kimyasal maddelerdir. Rengarenk kutularına, renkli görüntülerine aldanmamak gerekir. Elbette ilaçlar sağlığımızı kaybettiğimizde veya yaşantımızı kaliteli geçirmemizi temin için olmazsa olmaz ürünlerdir. Ama unutulmaması gereken şey, ilaçların sadece eczanelerimizden ve bizlerin danışmanlığı ile alınması gerektiğidir. Hiçbir ilaç prospektüsü eczacınızın yerini alamaz. ’İlaçlarımı alayım prospektüsünden okur kullanırım’ diyenler çok büyük hata yapmakta ve hatalı ilaç kullanmaktadır. Bu yüzde 6’lık hatalı ilaç kullanım oranı eczacılara danışmadan ilaç kullanan hastalardan oluşmaktadır."

‘REÇETE BAŞI 25 KURUŞ ÜCRET’

SGK’nın muayene ücretlerini çok düşük miktarda ve reçete başı 25 kuruşluk ücretle karşılamakta olduklarını belirten Saydan, şöyle devam etti:

"25 kuruşluk bir ücret, muayene ücretini tahsil ederken harcadığımız mesai veya hastaya bilgi vermek amacıyla yazıcıdan çıkardığımız k?ğıtların karşılığı olmaktan bile çok uzaktır. 2013 yılında eczanelerimizin muayene ücreti, Kamu Kurum İndirimi gibi yüklerden arındırılmasını ve hak ettiğimiz eczacı meslek hakkımızın verilmesini istiyoruz."

meslek hakkı
teis
eczacılık meslek hakkı
Yorum (17)
Dr. M.K.
Eczanede kalfa, çalışan vb. değil sadece 'eczacı' bilgi verecekse dolayısıyla eczacı full-time işyerinde bulunacaksa 'eczacı meslek hakkı' neden olmasın...Tüm reçetelerde eczacının da ıslak imzası bulunması şartı da düşünülmelidir...
0
Cevapla
~hsyn~
Sonuna kadar haklı bir talep. Ancak halk, eczacı tarafından bilgilendirildiğini bilmeli. Sabahtan akşama kadar işinin başında bulunan eczacılarımız da var tabiki de ama.. Bulunmayanlar için, işimizin başında bulunmalıyız ki bu talebi haklı gerekçelere dayandırmalıyız.
0
Cevapla
bildiğin türk
sayın Dr. M.K. (Uzm.dr.)eczacı eşiyim fikrinize tamamen katılıyorum. Ayrıca kendi mesleğiniz dışındaki mesleklerle ilgili bilgisiz ve ilgisiz yorum yapmadığınız için sizi canı gönülden kutluyorum.şunuda belirtmek isterim artık işinin başında olmayan eczacı batar(hemde ailesinin tüm varlıklarıyla birlikte).
0
Cevapla
Ahmet
Artan kki'ler sürekli düşen ilaç fiyatları sıfır düzeyine inen karlılık oranları bizleri gerçekten çok zor durumda bırakmakta.Meslek hakkı vereceklerine KKİ larını bizim üzerimizden alıp belli peryotlarla firmalardan talep etseler hem biz zarar etmeyiz hem de eczaneler ekonomik yönden rahat bir nefes almış olur.Bence muayene ücretini de eczanelerin üzerinden alsınlar, meslek hakkı da vermesinler; istemiyoruz.25 kuruş dilenciye verseniz kabul etmez bizim TEB dekilerin durumu demek ki çok vahim!!!
0
Cevapla
şengül yeniçeri
Kanunda eczacı eczanedeki her işten birebir sorumlu.Kalfanın bir sorumluluğu yok.Eczanesinde durmayan eczacı gitsin başka iş yapsın.Biz de insan gibi mesai saati uygulamasına geçebilelim,biz de sorunlarımızı sorumluluk sahibi eczacılarla artık halledelim.Eczaneye uğramayan bir kısım eczacı yüzünden insanlar eczacıları rahat sanıyor.Oysa dışı onları içi bizi yakıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir