Medimagazin logo

Önemli karar: Hasta anafilaksiden öldü, doktor ve hemşire kusursuz bulundu

ADANA'da bademcik enfeksiyonu şikayetiyle gittiği aile sağlığı merkezinde, yapılan iğnenin ardından fenalaşarak hayatını kaybeden 47 yaşındaki 3 çocuk annesi Şengül Biçer'in ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada otopsi raporu belli oldu.
Kaynak: STAR
Önemli karar: Hasta anafilaksiden öldü, doktor ve hemşire kusursuz bulundu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adli Tıp Kurumu, Biçer'e yapılan enjeksiyon sonrası gelişen anafilaksi (aşırı duyarlılık reaksiyonu) sonucu öldüğünü açıkladı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, rapor doğrultusunda, iğneyi reçete eden doktor ile iğneyi yapan hemşire hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Şakirpaşa Mahallesi'nde oturan Şengül Biçer, 11 Nisan 2011'de, yutkunma güçlüğü, boğaz ağrısı ve halsizlik şikayetiyle Şakirpaşa Aile Sağlığı Merkezi'ne gitti. Hastayı muayene eden doktor E.S., iğne verdi, hemşire E.A. da iğneyi yaptı. İğneden sonra rahatsızlanan 3 çocuk annesi Biçer, götürüldüğü Adana Devlet Hastanesi'nde öldü. Hastane doktorları Biçer'in ölümünü şüpheli bulurken, yakınları da iğneyi yazan doktor ile iğneyi yapan hemşireden şikayetçi oldu.

Suçlanan Doktor E.S., "Hap verecektim, antibiyotik hap kullanamadığını söyledi. Ben de iğne yazdım" dedi. Hemşire E.A. ise, "Hasta elinde iğne ile geldi. Doktora sordum, talimatı üzerine yaptım. İğne test edilmesi gereken türevde ilaç olmadığı için test yapmadım" diye kendini savundu.

Şengül Biçer'in kesin ölüm sebebi otopsiyle belirlendi. Adli Tıp Kurumu 1'inci İhtisas Kurulu tarafından düzenlenen rapora göre, Biçer, yapılan enjeksiyon sonrası gelişen anafilaksi (hızlı bir şekilde gelişen, bir çok sistemi etkileyen ve ciddi bir aşırı duyarlılık reaksiyonu) sonucu hayatını kaybetti. Enjeksiyon sonrası anafilaksinin komplikasyon olarak ortaya çıkabileceğinin tıbben bilindiği belirtilen raporda "İlaç anafilaksisine bağlı reaksiyonun hemen sonrasında gerekli müdahalelerin yapıldığı dikkate alındığında, sağlık personeline atfı kabil kusur bulunmadığı oy birliğiyle mütalaa olunur" denildi.

Biçer'in ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, rapor doğrultusunda, iğneyi reçete eden doktor ile iğneyi yapan hemşire hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

 




Anafilaksi nedir?

Hızlı bir şekilde gelişen, multisistemik ve ciddi bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Çok ufak bir miktardaki bir alerjen dahi, hayatı tehdit eden bu tabloya yol açabilir. Bu alerjenlerin vücuda sindirim yoluyla, deri temasıyla, enjeksiyonla veya solunum yoluyla girmesiyle meydana gelebilir.

önemli
karar:
hasta
anafilaksiden
öldü
doktor
ve
hemşire
kusursuz
bulundu
Yorum (7)
sb
çok üzücü bir durum. doktor ve hemşireye geçmiş olsun, hayatını kaybeden hasta yakınlarına Allah sabır versin diyorum. Her sağlık çalışanının korktuğu bir durum. test yapılması zaten önerilmiyor. Biz hekimler mümkün olduğu kadar oral tedavi vermek isteriz ama halk enjeksiyonda ısrar eder, her enjeksiyonda hatta oral tedavide bile anaflaksi riski vardır. bazı şeyler kaderimizde varsa kaçamıyoruz. hasta yakınları için de, sağlık çalışanları içinde çok üzücü bir durum.
1
Cevapla
Ahmet Bozdoğan
'iğneyi reçete eden doktor ile iğneyi yapan hemşire hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan'.Suçlamaya bakarmısın.Önce zarar verme değil önce kendini koru (yenilenmiş versiyonu).Hekimlik bir sanattır diyeninde alnını karışlarım artık.
0
Cevapla
Zavit Tamburacı
Rabbim şu savcıları sağlık sistemini kurtaracak! meşhur! yabancı hekimlerin eline düşürür inşaallah
0
Cevapla
dronur
sayın sb (uzman doktor) arkadaşıma katılıyorum hastalar cidden parenteral tedavi konusunda çok istekliler ve artık hasta hekim ilişkileri tamamen hasta lehine dönmüş sorun çıkarmak için çabalıyorlar adeta.antibiyotik farkındalık günlerinde olduğumuz halde kapıda kocaman yazılar yazıyor ama hastalar her defasında o kapıdan antibiyotik istemiyle giriyorlar antibiyotik yazmayan hekimleri kötülüyorlar maalesef bu duruma geldik
0
Cevapla
Dr mehmet
ilaç yanetkisinden neden sadece doktor sorumlu oluyor,üretici firma kesinlikle sorumlu olmalı,sonuçta hekimler teşhise uygun tedavi veriyor,hekimin hastanın bilinen allerjisi olmadığı sürece hangi ilacın allerjik reaksiyon yapacağını bilmesi imkansız zaten.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir